Оприлюднено рейтинг спроможності громад Львівщини: Дрогобич суттєво підвищив показники

15:36 25 Квітня 2023

ЛОВА оприлюднила рейтинг фінансової спроможності громад Львівщини за перший квартал 2023 року. Дрогобицька громада суттєво покращила фінансові показники та піднялась до 14 позиції в рейтингу.

За підсумками першого кварталу поточного року найбільш фінансово спроможними громадами області стали Новояворівська, Яворівська, Львівська міські, Солонківська сільська та Івано-Франківська селищна громади.

На цю ситуацію суттєво вплинули зміна структури джерел доходів, значне підвищення грошового забезпечення військових, правоохоронних органів тощо – зазначають у департаменті фінансів Львівської ОВА.

Відтак бюджети територіальних громад змогли наростити дохідну частину загального фонду. Це свідчить, що громади володіють достатніми фінансовими ресурсами та відповідними повноваженнями для забезпечення якісного функціонування всіх галузей бюджетної сфери, які надають послуги населенню.

За динамікою доходів загального фонду (без трансфертів) Дрогобицька громада перебуває на 10 місці в рейтингу. За рахунок підвищення рівня наповнення бюджету, вдалось суттєво підвищити видатки розвитку.

Це в свою чергу допомогло громаді відновити позиції індексу податкоспроможності – до рівня 0,65.

Якщо загалом видатки на одного мешканця громади становлять 2146,7 грн на особу і тримають Дрогобицьку громаду на 38 місці, то рівень видатків розвитку на одного мешканця суттєво виріс та підняв громаду на 10-е місце в рейтингу.

Як інформують у фінансовому управлінні Дрогобицької міської ради – головною складовою наповнення бюджету є податок на доходи фізичних осіб. Тому від рівня заробітної плати, яка нараховується працівникам установ та організацій напряму залежить наповнення бюджету.

В першу чергу підвищення надходжень до бюджету вдалось отримати за рахунок заробітних плат військовослужбовців військових частин громади та залучення додаткових військових частин.

Окрім цього важливу роль в процесі сплати ПДФО відіграють і інші підприємства, як приватної, так і комунальної форм власності, релокований бізнес, який перереєструвався в нашу громаду, а також заводи, які відновили роботу, виплачують заборгованість та нараховують достойну заробітну плату своїм працівникам.

Детальніше з рейтингом можна ознайомитись за посиланням: https://loda.gov.ua/documents/63046

Перейти до вмісту