Опитування щодо дати святкування Різдва: у листопаді свою думку висловила Дрогобицька громада, зараз триває загальнонаціональне у Дії

16:32 26 Грудня 2022

Тема опитування “Якій даті Різдва ви віддаєте перевагу” набула загальнонаціонального масштабу. Зараз триває опитування у застосунку Дія.

У Дрогобичі ще у листопаді, з ініціативи міського голови Тарас Кучма, таке опитування провели серед громади шляхом використання інструментів Електронної демократії.

Впродовж двох тижнів більше двох тисяч (2 249) мешканців взяли участь у відкритих електронних консультаціях щодо дати святкування Різдва Христового – 25 грудня чи 7 січня.

З них 81,3% висловили готовність перейти на святкування Різдва 25 грудня. 18,1% респондентів проголосували за святкування Різдва 7 січня. Попри це були поодинокі відповіді: «Суть не в даті», «Можна відзначати одразу дві дати», «25 грудня, але за умови, що переходимо всі спільно» та «Цьогоріч 7 січня. Зміна дати Різдва тягне за собою зміну дат багатьох свят. До цього треба звикнути».

Важливо, що вік респондентів становить від 18 до 60 років, з них: 83,8% відвідують греко-католицьку церкву, 11,6% – Православну Церкву України, інші – римо-католицьку чи протестантську.

7 грудня у Дія Центрі провели круглий стіл за участю представників духовенства, культури, істориків. Де розставили всі крапки над «і» у важливому питанні.

Днями на загальнонаціональному рівні стартували опитування у застосунку ДІЯ.

Станом на 26 грудня за святкування Різдва 25 грудня проголосували 60,29%, за дату 7 січня25,23%.

Свою позицію громадяни продемонстрували під час святкування Різдва 25 грудня. Про це свідчить чисельна кількість дописів та привітань у соціальних мережах.
Проте офіційно УГКЦ та ПЦУ відзначають Різдво 7 січня.

Важливо й те, що 24 грудня, на території Михайлівського Золотоверхого монастиря відбулася зустріч глави Української греко-католицької церкви Святослава та предстоятеля ПЦУ митрополита Київського і всієї України Епіфанія. Тема зустрічі – реформа церковного календаря. У підсумку домовилися про створення спільної робочої групи.

Ситуація засвідчує, що рішення місцевого самоврядування Дрогобича завчасно ініціювати опитування серед мешканців щодо теми дати Різдва та проведення кругло столу, під час якого роз’яснили процедуру переходу на новий календар святкувань, було не поспішним, а на часі.

Долучайтеся до загальнонаціонального опитування в Дії, реалізоване Мінцифрою спільно з Міністерство культури та інформаційної політики України. Сподіваємося, що вже у 2023 році українська церква повністю перейде на святкування Різдва 25 грудня.

Перейти до вмісту