Один тест із трьох предметів: цьогоріч ЗНО відбудеться у спрощеному форматі

16:49 11 Квітня 2022

Українці вже другий місяць живуть в умовах війни. Через надзвичайну ситуацію в країні, спричинену повномасштабним вторгненням росії на територію України, зовнішнє незалежне оцінювання цьогоріч відбудеться у спрощеному форматі. Відповідні зміни вже затвердила Верховна Рада України.

За словами заступниці начальника відділу освіти Ольги Олексюк, – цьогоріч вступники складатимуть один національний мультипредметний тест, який міститиме завдання із трьох предметів: української мови, математики та історії України. Завдань з української літератури не буде.

Загалом учасники ЗНО повинні будуть виконати 60 завдань за 80 хвилин.

Зовнішнє незалежне оцінювання проводитиметься офлайн – так само, як і минулі роки. Випускники повинні будуть прийти до визначеного в районі місця проживання (або тимчасового перебування) центру тестування і скласти іспит. Враховуючи воєнний стан в країні і високу ймовірність повітряних тривог у різних регіонах, тестування не буде проводитися в один день і в один час.

Майбутні вступники матимуть на проходження тесту 10 днів (без урахуванням можливої додаткової сесії). Щоразу варіанти завдань будуть різними, аби забезпечити прозорість результатів.

Якщо дитина не може фізично прийти і скласти ЗНО сьогодні, це можна зробити в інший день. Щоразу питання будуть змінюватися, тому недобросовісно виконати завдання можливості не буде. Ми намагались поставити випускників у максимально рівні умови.

Якщо під час тестування розпочнеться повітряна тривога, то проведення мультипредметного іспиту призупинять, а його учасники мають перейти у безпечне місце.

Загалом цього року механізм вступу до закладів вищої освіти такий самий, як і в минулих роках. Єдина відмінність – тепер сертифікатів про проходження ЗНО буде не чотири, а один.

Абітурієнти для вступу мають подавати мотиваційний лист – документ, у якому пояснюють причини, з яких вважають себе найкращими кандидатами для вступу на відповідну навчальну програму конкретного університету.

Цьогоріч мотиваційний лист матиме вищу цінність, адже випускники здаватимуть не чотири предмети, а один. Таким чином може зрости ймовірна кількість вступників з однаковою кількістю балів.

Подання документів, співбесіди, творчі конкурси, фахові іспити і підтвердження місця навчання зможуть відбуватися з будь-якої точки світу.

Атестат, медаль, призові місця в олімпіадах при цьогорічному вступі впливати не будуть.

Абітурієнти, які планують вступати до університетів у 2022 році, мали попередньо зареєструватись на проходження мультипредметного тесту.

Якщо абітурієнт має сертифікат ЗНО за 2019, 2020 або 2021 роки – ним можна скористатися цього року.

Якщо абітурієнт має кілька сертифікатів ЗНО за різні роки, то він має право використати під час подачі документів сертифікати, які мають вищі бали з того чи іншого предмета.

Перейти до вмісту