Об’єднані, як і 33 роки тому. Сьогодні в Україні відзначають День Соборності

10:22 22 Січня 2023

22 січня 1919 року відбулося проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. 71 рік потому, у неділю, 21 січня 1990 року, в переддень свята Злуки, в Україні відбувся «Живий ланцюг».

Як зазначає видання «Радіо Свобода», акцію «Українська хвиля» організував Народний рух України, його очолював Іван Драч, а головою виконавчого органу – Секретаріату – був колишній політв’язень Михайло Горинь. Підготовка «Живого ланцюга» почалася ще у вересні 1989 року, організатори від різних областей збиралися на наради щомісяця чи й раз на два тижні.

Іван Драч згодом у своєму щоденнику зробив запис щодо «Живого ланцюга»: «Ідею подав дисидент Валентин Мороз, назву дав Олесь Гончар, найбільше агітував Дмитро Павличко, організатор – голова Секретаріату Руху Михайло Горинь».

Ланцюг починався в Івано-Франківську від Центрального народного дому (колишньої резиденції парламенту ЗУНР і місця ухвалення Акту Злуки), йшов через Стрий (звідси йшло його відгалуження на Закарпаття), Львів, Тернопіль, Рівне, Житомир до Києва. Початок ланцюга в Івано-Франківську зумовлений тим, що саме Івано-Франківськ (тодішній Станіславів) у 1919 році був столицею ЗУНР. «Українська хвиля» простягалася на близько 700 кілометрів.

У «ланцюзі» взяли участь, за офіційними даними радянського режиму, близько 450 тисяч осіб. За неофіційними оцінками – від 1 до 5 мільйонів.

Щільність «ланцюга» була неоднорідною – від кількох рядів у центрі Львова до інтервалу в десятки метрів у деяких районах Київщини та Житомирщини. Передбачаючи таку ситуацію, штаб акції скеровував у такі місця автобуси з активістами зі Львова й Івано-Франківщини.

Після проведення «Живого ланцюга» у Києві, Житомирі, Львові та Івано-Франківську відбулися мітинги-молебні.

У цей День українці вітають один одного з історичною подією, яка три десятки років тому відіграла важливу роль у державотворчих процесах становлення Української держави.

З нагоди свята, від імені виконавчого комітету та депутатського корпусу, мешканців та гостей громади вітає й міський голова Дрогобича Тарас Кучма:

Об’єднані, як і 33 роки тому. Сьогодні День Соборності – особливе свято тим, що нарешті через десятки років ми можемо з впевненістю сказати, що сила українського народу в єдності.

Сьогодні слова «ми – українці» гордо лунають по всьому світу. Ми заявили про себе на міжнародній арені як про могутню державу, яка дає гідну відсіч ворогу. Щодня ми демонструємо незламність і єдність. Єдність громади і місцевого самоврядування. Єдність громадян, волонтерів та військових. Єдність у допомозі внутрішньо переміщеним особам та громадам, які опинилися у зоні бойових дій. Єдність народу, церкви, влади. Переконаний, тільки в єдності, завдяки мужності нашого війська та міжнародним партнерам, ми зуміємо вибороти перемогу і посісти чільне місце серед держав світу. З Днем Соборності, українці!

За матеріалами: www.radiosvoboda.org

Перейти до вмісту