Обгрунтування закупівлі послуг “Нестандартне приєднання до електричних мереж з проєктуванням лінійної частини приєднання замовником об’єкту «Покращення надання публічних послуг для мешканців Дрогобицького регіону шляхом створення центру «Документ-Сервіс Дрогобич» з реалізацією проекту «Будівництво центру публічних послуг «Документ-Сервіс Дрогобич» на вул. Бориславська в м. Дрогобич Львівської обл.»(Корегування)»(плата за потужність)”

11:11 5 Жовтня 2021

Обґрунтування Переговорна процедура застосовується на підставі пункту 2 частини 2 статті 40 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922 (із змінами) у разі відсутності конкуренції (у тому числі з технічних причин) на відповідному ринку, внаслідок чого договір про закупівлю може бути укладено лише з одним постачальником, за відсутності при цьому альтернативи.

Відповідно до п. 56 статті 1 Закону України «Про ринок електричної енергії» оператор системи розподілу – юридична особа, відповідальна за безпечну, надійну та ефективну експлуатацію, технічне обслуговування та розвиток системи розподілу і забезпечення довгострокової спроможності системи розподілу щодо задоволення обґрунтованого попиту на розподіл електричної енергії з урахуванням вимог щодо охорони навколишнього природного середовища та забезпечення енергоефективності.

Частиною 3 статті 21 Закону України «Про ринок електричної енергії» передбачено, що послуга з приєднання електроустановок Замовника до системи передачі та системи розподілу є платною послугою та надається оператором системи передачі або оператором системи розподілу відповідно до договору приєднання. Порядок приєднання до електричних мереж оператора системи передачі та операторів системи розподілу визначається Кодексом системи передачі та кодексом системи розподілу і має бути прозорим, забезпечувати ефективне та недискримінаційне приєднання до системи передачі та системи розподілу. Цей Кодекс визначає вимоги та правила, які регулюють взаємовідносини оператора систем розподілу (далі – ОСР), Користувачів системи розподілу (далі – Користувачі) та замовників послуги з приєднання щодо оперативного та технологічного управління системою розподілу, її розвитку та експлуатації, забезпечення доступу та приєднання електроустановок.

Згідно пункту 4.1.9. послуга з приєднання електроустановок Замовника до системи розподілу є платною послугою та надається ОСР відповідно до договору про приєднання.

Згідно пункту 4.1.10. якщо в межах території, на якій розташовані електроустановки або передбачається будівництво нових електроустановок Замовника, здійснюють свою діяльність декілька ОСР, Замовник може обрати будь-якого ОСР для отримання послуги з приєднання.

Згідно пункту 4.3.1. ОСР надає послугу з нестандартного приєднання «під ключ» або нестандартного приєднання з проектуванням Замовником лінійної частини приєднання відповідно до умов договору про нестандартне приєднання.

Пунктом 72 статті 1 Закону України «Про ринок електричної енергії» визначено регулятор – Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. До повноважень Регулятора на ринку електричної енергії належить ліцензування господарської діяльності у сфері електроенергетики відповідно до вимог цього Закону та контроль за додержанням ліцензіатами ліцензійних умов провадження господарської діяльності.

Враховуючи , що вартість послуг про нестандартне приєднання до електричних мереж системи розподілу по Нестандартному приєднанню до електричних мереж системи розподілу з проектуванням лінійної частини приєднання замовником об’єкта «Покращення надання публічних послуг для мешканців Дрогобицького регіону шляхом створення центру «Документ-Сервіс Дрогобич» з реалізацією проекту «Будівництво центру публічних послуг «Документ-Сервіс Дрогобич» на вул. Бориславська в м. Дрогобич Львівської обл.»(Корегування)» (плата за потужність) становить 472 824,00 грн. ( чотириста сімдесят дві тисячі вісімсот двадцять чотири гривні 00 копійок) (разом з ПДВ), а також згідно статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі», сфера застосування вказаного Закону розповсюджується до всіх замовників та закупівель товарів, послуг які повністю або частково здійснюються за рахунок державних коштів, за умови, що вартість предмета закупівлі товару або послуг дорівнює або перевищує 200 тис. грн. Згідно норм Кодексу систем розподілу, затвердженого Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг 14 березня 2018 № 310, та Кодексу систем передачі, затвердженого Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг 14 березня 2018 № 310, послуга з приєднання до електричних мереж системи розподілу надається виключно оператором системи розподілу.

На території міста Дрогобича єдиним оператором системи розподілу електричної енергії (ОСР) залишається ПрАТ «Львівобленерго», яке наразі надає послуги комерційного обліку споживачам та здійснює діяльність з постачання електроенергії. ПрАТ «Львівобенерго» є суб’єктом господарювання, що має монопольне (домінуюче) становище на ринку послуг, що підтверджено Зведеним переліком суб’єктів природних монополій (п. 68 станом на 31.07.2021р.), оприлюдненим на офіційному сайті Антимонопольного комітету України (www.amc.gov.ua).

На підставі вищевикладеного, КП «Управління капітального будівництва» Дрогобицької міської ради, як Замовник торгів, через відсутність конкуренції з технічних причин не має можливості отримувати послуги з розподілу електричної енергії від інших організацій та проводить процедуру закупівлі за переговорною процедурою закупівлі.

КП”УКБ”ДМР

Перейти до вмісту