Ні самосуду над грабіжниками: в час війни потрібно пам’ятати про верховенство права

16:46 24 Березня 2022

З моменту оголошення періоду воєнного стану в Україні соціальними мережами ширять світлини та відеоматеріали, де громадяни затримують мародерів і чинять самосуд. Правоохоронці міста застерігають від таких дій та наголошують, що затримати грабіжника до прибуття поліції – обов’язок кожного громадянина. Оскільки чинення фізичної розправи над затриманим – порушення Закону.

Дрогобицька міська рада закликає мешканців громади не вдаватися до самосуду при виявленні грабіжників. Насамперед, після затримання, необхідно оперативно повідомити поліцію і дочекатися її прибуття.

Важливо пам’ятати, що фото- та відеофакти самосуду сьогодні активно використовують ворожі пропагандистські інформаційні канали. Тому не сприяйте ворожій дезінформації.

Також звертаємо увагу усіх потребуючих громадян, що на території громади функціонує достатньо соціальних служб та організацій, які надають продукти харчування та прихисток усім потребуючим, мова не йде лишень про переселенців. Не потрібно порушувати Закон і принижувати свою гідність. Достатньо звернутися за допомогою!

Нагадуємо номер телефону Єдиної лінії допомоги у Дрогобичі – 096 688 33 60. Також можна звернутися за допомогою у міську раду (площа Ринок, 1).

Додамо, мародерство — викрадення на полі бою речей, що знаходяться при вбитих чи поранених, – зазначено у статті 432 Кримінального кодексу України. Однак у період воєнного стану мародерськими діями визнаються крадіжки, вчинені не лише на території бойових дій. Про це йдеться у Законі України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за мародерство».

Крадіжка – це злочин проти власності. Це питання регулюється ст. 185 Кримінального кодексу України. Відповідальність за крадіжку передбачено у Кодексі України про адміністративні правопорушення.

Перейти до вмісту