«Ніби оберіг»: У Дрогобичі побільшає ангелів-музикантів

10:19 28 Жовтня 2019

Минулорічні малюнки поновлять, а заразом — намалюють нових.

Дрогобичанка Лідія Жгута рік тому зініціювала у місті цікавий мистецький проєкт — на зрізах дерев намалювали ангелів. Ідея, за словами дівчини, зародилася спонтанно: вона побачила подібні малюнки в інтернеті і вирішила, що Дрогобичу також потрібні ангели. За порадами та допомогою звернулася до Лева Скопа, митець не відмовив.

«Ми вирішили, що у нас будуть ангели-музиканти, тому що місто пов`язане з музикою: у нас відбуваються фестивалі як джазу, так і вуличної музики.

Розташовані вони таким неправильним трикутником, ніби оберіг. Однак нам не вдалося їх дуже добре зберегти. І я спробую заламінувати тих, які ще залишились. Вони красиво виглядають і туристів приваблюють», — розповідає Лідія Джута.

Ангели музиканти з`явились на день міста, а малювали їх 13 дрогобичан.

Ми тоді знайшли 13 зрізів на деревах і обмалювали їх. Після цього написали, що відбудеться майстер-клас і перших 13 осіб, які зареєструються, візьмуть участь у такому проекті.

Лев Скоп не малював, а тільки скеровував: підказував учасникам, щоб вони вкладали душу, а окрім цього навчав змішувати фарби і лак за своєю технологією, аби довше зберігалися. Проте погода все ж вплинула на стан малюнків. Не всі «пережили» дощі, сніги та сонце, тож Лідія вирішила цьогоріч провести ще один майстер-клас:

«Зараз ми б хотіли, щоб до цього долучилися люди, які мають справу з малюванням, щоб малюнки виглядали ще гарнішими і довше прослужили, адже їх дуже люблять. Навіть іноземці від них і захваті: була делегація з Кореї, нашого міста-побратима, то вони просто вифотографовували усі дерева і були дуже вражені», — розповідає Лідія.

Малюнки, які вже не можна відновити, зніматимуть, а на їх місці з`являться інші ангели. Окрім того, шукають і нові дерева, щоправда у межах центральної частини міста. У майбутньому, за словами Лідії, проєкт пошириться на усе місто.

До слова, один з ангелів є на дереві між Костелом і Податковою, а решта — у парку імені Степана Бандери.

Цей проєкт був досить бюджетним і обійшовся всього у тисячу гривень.

Джерело: GALNET 

Перейти до вмісту