Нові виклики перед освітою: у Дрогобичі напрацьовують механізм стратегії розвитку освітньої галузі

13:09 16 Березня 2023

Демографічна ситуація спричинена повномасштабною війною, вимоги до сучасного вчителя, передові знання для учнів та зміни, які чекають на освіту в майбутньому — про це педагогічний колектив Гімназії №10 імені Євгена Коновальця говорив з службовцями міської ради під час зустрічі з обговорення трансформації освітньої мережі Дрогобича та територіальної громади.

Ключова мета зустрічей, які відбуваються у всіх Ліцеях та Гімназіях Дрогобича і Стебника — спільно з освітянами напрацювати ефективні рішення, при цьому врахувавши позиції сторін та дійти згоди. Оскільки, як зазначає керівник відділу освіти Віталій Вовків, зараз ведеться активна робота щодо напрацювання стратегії розвитку освіти Дрогобича та громади до 2027 року.

Міністерство фінансів спільно з Міністерством освіти та науки розробили певні формули, відповідно до яких має відбуватись наповнюваність класів та скерування держсубвенції. Оскільки незбалансована освітня мережа та недостатньо заповнені школи породжують ситуацію, коли зростає дефіцит бюджетного фінансування з боку держави, тоді дофінансовувати галузь доводиться з місцевого бюджету.

За аналітичною інформацією КУ «Інститут міста Дрогобича», у підрахунку з 2018 року на дофінансування зарплат педагогічним працівникам виділино з міського бюджету суму коштів у розмірі 109 мільйонів гривень, яка майже тотожна видаткам на ремонт доріг та благоустрій території. Натомість, ці ж кошти можна було ефективно використати на зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти: закупити новітні проектори, інтерактивні дошки, аудіосистеми, ноутбуки тощо.

Попри достатню наповнюваність учнів у класах, освітяни Гімназії №10 погодились, що зміни неминучі та необхідні якщо є бачення, щоб освітня мережа усієї Дрогобицької громади була конкурентоздатною. Педагоги зазначили, що будуть напрацьовувати ідеї щодо унікальної родзинки свого закладу та його профілізації.

Нагадаємо, триває реформа освіти на державному рівні. У 2027 році почнуть функціонувати ліцеї старшої школи НУШ та коледжі у складі старшого освітнього простору громади. Керівництво міста переконане що, до цього часу освітня мережа Дрогобича та територіальної громади має стати цілісним оптимізованим організмом, з потужною матеріально-технічною базою, який ефективно працює та демонструє високий рівень підготовки майбутніх фахівців.

Перейти до вмісту