Нові бачення розвитку Стебницького полімінералу та напрацювання системи моніторингу хвостосховищ – німецькі експерти промоніторили стан справ на гірничо-хімічному підприємстві

13:51 1 Грудня 2021

Днями Приватне акціонерне товариство “Стебницьке гірничо-хімічне підприємство “Полімінерал” відвідали представники німецької експертної місії ТАІЕХ, які є інструментом технічної допомоги та обміну інформацією Європейської комісії. Найперше фахівці оглянули територію обвалу, а також промоніторили стан справ із підтопленням хвостосховищ підприємства.

На зустрічі владу Дрогобича представляли заступник міського голови Дрогобича Роман Москалик, а також староста Стебника Тарас Городиський.

За словами Романа Москалика, німецькі експерти переконують, що мають найсучасніше обладнання, яке дозволить здійснити ефективні заміри у затоплених розчином шахтах та хвостосховищах підприємтсва. Це дасть можливість попередити нові надзвичайні ситуації. Фінансувати дослідження попередньо готова Європейська комісія.

Науковці також дослідили можливість безвідходного виробництва в Стебнику. З соляних розсолів, якими заповненні шахта номер 2 та хвостосховища, за словами експертів, можна виготовляти високоякісні міндобрива. Таким чином частково можна перепрофілювати діяльність підприємства та надати йому нового дихання. За словами німецьких колег – підприємства та фермери готові купувати такі міндобрива, – наголосив Роман Москалик.

Для роботи в цьому напрямку – німецькі колеги вирушають у тижневе дослідження калійних родовищ та підприємств на місці, користувачі шахт («Полімінерал») готують відповідні звіти, які мають надати експертам для подальшої роботи над комплексним проєктом: моніторинг та аналіу ситуації, її прогнозування, і, водночас, напрацювання рекомендацій і дорожньої карти для переробки розчинів.

Складністю для створення майбутнього бізнес-проєкту переробки відходів з українського боку може стати різне підпорядкування і власність шахт Стебницького родовища. Тому над цим процесом уже слід працювати від сьогодні, – наголосив Роман Москалик.

Окрім того, на ПрАТ «Стебницьке ГХП «Полімінерал» поклали обов’язок – розробити проєкт по знешкодженню, утилізації або рекультивації земель, зайнятих під хвостосховищем Стебницького родовища калійних солей, та забезпечити його реалізацію

Перейти до вмісту