Новий порядок бронювання осіб: відбулось друге заняття з ведення військового обліку

16:02 15 Березня 2023

У понеділок, 13 березня, відбулось друге заняття згідно затвердженого плану проведення навчання з організації та ведення військового обліку.

Тема заняття – «Бронювання: новий Порядок. Критерії, за якими здійснюється бронювання» згідно постанови КМУ від 27.01.2023 № 76.

Заняття провела Мар’яна Маковецька, представник відділу з питань мобілізаційної, оборонної, режимно-секретної роботи та взаємодії з правоохоронними органами.

Інформацію представили старостам сіл Дрогобицької громади, керівникам комунальних підприємств та особам, відповідальним за ведення військового обліку працівників.

Згідно з постановою Кабінету міністрів України, новий Порядок визначає механізм бронювання під час дії воєнного стану військовозобов’язаних за списками військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, за окремими суб’єктами господарювання.

Слід зазначити, що на сьогодні питання бронювання військовозобов’язаних працівників та збереження кадрового потенціалу є одними з найбільш проблемних під час провадження господарської діяльності у воєнний час, і потребують роз’яснювальних заходів з метою правильного застосування положень законодавства та недопущення порушень з боку органів влади усіх рівнів, а також підприємств, установ та організацій.

Постанова №76 деталізує та врегульовує питання бронювання працівників та закріплює стандартизовані форми документів.

Ключовими аспектами запровадження нового Порядку є :
-забезпечення обороноздатності країни, збереження та посилення потенціалу ЗСУ, оскільки Порядком введено обмеження щодо бронювання на рівні 50% від кількості військовозобов’язаних в тому чи іншому органі влади;
-ефективне функціонування державних органів, підприємств, установ та організацій в складних реаліях воєнного часу;
-запорука стабільної роботи економіки держави вцілому.

Водночас, вищезазначеною Постановою затверджено чіткі критерії визначення критично важливих підприємств, що, в свою чергу, гарантуватиме ефективність та прозорість роботи запропонованої системи бронювання.

Наступне навчання в плані ведення обліку військовозобов’язаних осіб відбудеться 27 березня.

Перейти до вмісту