Непоправні наслідки для природи та здоров’я людей: мешканців громади закликають не спалювати сухостій та попереджають про рейди-перевірки

11:04 24 Березня 2023

Із настанням весняного періоду збільшується кількість пожеж на відкритій території. Така невтішна ситуація повторюється з року в рік.

Горе-палії, які прагнуть спалити суху траву, часто не усвідомлюють усієї небезпеки, до якої можуть призвести їхні дії, а також на додачу просто ігнорують вимоги пожежної безпеки.

Насамперед, при випалюванні сухої рослинності обгорають коріння багаторічних трав, паростки дерев і насіння, гинуть комахи та інші дрібні тваринки, які живуть у верхніх шарах ґрунту. Найгірше те, що при весняному спалюванні трави нищаться ранньоквітучі рослини (первоцвіти), багато з яких занесені до «Червоної книги». Окрім цього, впродовж останніх років часто відбувається інтенсивне випалювання сухої рослинності і на заповідних територіях.

За словами рятувальників – палії завдають шкоди не лишень навколишньому середовищу та довкіллю, але й масовими підпалами становлять неабияку загрозу для майна та життя як особистого так і своїх сусідів.

За короткий проміжок часу вогонь на відкритій території в безвітряну погоду може розповсюджуватися зі швидкістю до 4 км. за годину, а у вітряну – до 30 км, висота полум’я досягає 2-х метрів. Проте найбільшу небезпеку несе пожежа, яка розповсюджується при сильному вітрі з різкими змінами напрямку та швидкості. Як правило, територія таких пожеж протягом 15-30 хвилин збільшується в 2-3 рази. Гасіння таких пожеж пов’язано з подоланням великих труднощів, затратою значних матеріальних засобів і людських ресурсів – додають у службі ДСНС.

Особливо шкідливим є спалювання сухої рослинності у населених пунктах, де гуляють діти та підлітки. Медики попереджають про можливі захворювання дихальних шляхів, алергічні реакції ще несформованого дитячого організму чи навіть більш серйозні проблеми. Адже навесні та влітку листя дерев у скверах чи паркових зонах не тільки очищає повітря та збагачує його киснем, а й накопичує з повітря пил та інші шкідливі речовини, які викидаються автотранспортом і підприємствами. Дим сухої трави та опалого листя містить оксиди азоту, вуглецю, чадний газ, а також сполуки важких металів.

Як зазначають у відділ Безпеки та контролю Департаменту міського господарства ДМР – у ці дні стартують спільні рейди працівників відділу із рятувальниками. Рейдами буде охоплено Дрогобич, Стебник та села територіальної громади.

Згідно КУ про адміністративні правопорушення (Ст.152) – на паліїв, яких застукають на гарячому, інспектори складають протокол про правопорушення. Для громадян розмір штрафу становить від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Для юридичних та посадових осіб – від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Окрім цього, як зазначає Наталія Коцюба, заступник начальника відділу Безпеки та контролю Департаменту міського господарства, юристконсульт – допомогти інспекторам виявити порушників-паліїв може кожен із свідомих мешканців громади. Для цього, слід телефонувати за номером 050- 80-72-061.

Перейти до вмісту