На історичному факультеті Франкового університету відбулася конференція з нагоди Дня скорботи і памʼяті

16:10 24 Червня 2021

23 червня 2021 р. на історичному факультеті Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка в режимі онлайн відбулася студентська конференція-презентація «Репресії радянської тоталітарної системи на Дрогобиччині (1939 – 1941): до 80-х роковин трагедії масових розстрілів».

Організаторами заходу виступили декан історичного факультету професор Микола Галів, завідувач кафедри історії України професор Василь Ільницький, доцент кафедри історії України Руслана Попп. Модерував конференцію професор Василь Ільницький.

Вітальне слово учасникам конференції висловив заступник голови Дрогобицької територіальної громади Андрій Ковч, який наголосив на важливості збереження памʼяті про жертви тоталітарних режимів, відзначивши, що його прадід також постраждав від радянських репресій і став свідком розстрілів енкаведистами мирних мешканців західноукраїнських земель у 1941 р.

Участь у роботі конференції взяв і голова Дрогобицького регіонального відділення Товариства «Меморіал» ім. Василя Стуса, кандидат медичних наук Мирон Бучацький. Він розповів про обставини організації та проведення розкопок на подвірʼї колишньої в’язниці НКВС у серпні – жовтні 1990 р., перепоховання у Дрогобичі улітку 1991 р. віднайдених останків 486 осіб, які стали жертвами радянської репресивно-каральної системи.

Студенти бакалаврського та магістерського рівнів вищої освіти історичного факультету виголосили доповіді на такі теми: “Становлення радянської політичної системи на Дрогобиччині (1939 – 1941 рр.)” (Ірена Ліпецька), “Дрогобицька Голгофа: репресовані священнослужителі Северин, Яким і Віталій” (Віра Папірник), “Боротьба українського визвольного руху проти радянської тоталітарної системи (1939 – 1941 рр.)” (Оксана Яртим), “Пошуково-ексгумаційні роботи на території внутрішньої тюрми НКВС-МДБ-КДБ м. Дрогобича: за матеріалами архіву Мирона Бучацького” (Василь Шкікавий), “Радянські репресії проти вчителів і учнів на теренах Дрогобицької області в 1939 – 1941 рр.” (Софія Турега), “Політика пам’яті щодо радянських репресій на Дрогобиччині (1991 – 2020 рр.)” (Богдан Паньків). Участь у роботі конференції взяли і професори Василь Ільницький, Микола Галів, доцент Руслана Попп.

Завершуючи конференцію, декан історичного факультету Микола Галів наголосив на необхідності формування історичної памʼяті українського суспільства щодо сталінських репресій шляхом оприлюднення історичних фактів і подальшого опрацювання джерельного матеріалу. Це дасть змогу органам влади різного рівня і громадсько-політичним організація будувати адекватну політику памʼяті.

Завідувач кафедри історій України Василь Ільницький висловив вдячність студентам, які підготували доповіді-презентації, а також Мирону Бучацькому за цікаві спогади.

Деканат історичного факультету ДДПУ ім. І. Франка

Перейти до вмісту