На одній із котелень Дрогобича реалізовують проект переходу на альтернативні види палива: встановили котли, що працюють на трісці | Відео

13:47 10 Лютого 2022

Економлять та модернізуються – у котельні підприємства КП «Дрогобичтеплоенерго», що на вулиці Індустріальній, за допомогою інвестора ТзОВ «Альтер Енерго» реалізовують проект переходу на альтернативні види палива. Для цього в тепловій установі встановили два сучасні котли, які працюють на трісці і як наслідок виробляють тепло, яке йде до споживача – населення міста.

Як розповів керівник КП «Дрогобичтеплоенерго» Ігор Хом’як, мета цього проекту – перехід на твердопаливне обладнання та відмова від використання газу, який щорічно зростає у ціні.

Два котли, які встановив інвестор є потужністю півтори мегавати. Ведемо мову про створення ринку тріски – вирощування енергетичної верби, відтак її подрібнювання та заготівлю тріски для спалювання. Однак, для реалізації такого масштабного проекту – нам слід збільшити наші потужності до 10 мегаВат. Для цього є наміри – встановити ще один сучасний котел на вулиці Індустріальній, а також аналогічні сучасні котли в Стебнику, – резюмує Ігор Хом’як.

Як стверджує інвестор, співвласник фірми ТзОВ « Альтер Енерго» Андрій Білий, Дрогобич для реалізації цього проекту був обраний не випадково. Оскільки, влада міста іде на зустріч інвесторам, активно вивчає тематику переходу на альтернативні види палива та готова працювати в напрямку енергетичної незалежності міста.

При переході на альтернативні види палива, ми відходимо від газу. Червоною лінією у цьому процесі стоїть одна мета – відійти від газу, від постійних коливань ціни на нього. Беремо приклад із Латвії, яка перевела на альтернативні види палива 85% населення. Тож маємо куди рухатися та з кого брати приклад, – додає Андрій Білий.

Що стосується сировини, яку використовують для спалення в котлах – то за твердженнями інвестора в нашому регіоні її достатньо.

За словами міського голови Дрогобича Тараса Кучми, в майбутньому слід думати глобальніше – про налагодження власного виробництва сировини для твердопаливних котлів.

Щоб не бути залежними від газу та підвищувати тариф на тепло для населення – переходимо на альтернативні види палива, відповідно енергетично стаємо незалежними від північного сусіда агресора, монополіста голубого палива. Встановлення двох сучасних котлів на нашій котельні, що на вулиці Індустріальній – цьому яскравий приклад. Позитивні зміни будемо продовжувати, – резюмує міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

Перейти до вмісту