Насильству немає виправдання! Куди звертатися?

14:46 7 Липня 2021

Останнім часом дедалі більше говорять про домашнє насильство. Кількість випадків насильства стосовно жінок і дівчаток, особливо побутового насильства, продовжує збільшуватися. Насамперед це пов’язано з пандемією COVID-19, яка внесла корективи у наше повсякденне життя.

В Україні Постановою Кабінету Міністрів України з 12 березня 2020 року по 22 червня 2020 року було введено повний локдаун, який передбачав закриття всіх установ, організацій та підприємств. Велика кількість працівників та жителів опинилися вдома, без можливості виходити на вулицю, ходити в гості тощо. За весь 2020 рік до Національної поліції України надійшло близько 200 тисяч повідомлень про домашнє насильство та насильство щодо жінок.

У Міністерстві внутрішніх справ кажуть, що під час локдауну проблема домашнього насильства стала актуальнішою, оскільки члени сімей постійно перебували вдома у закритому приміщенні. Водночас у міністерстві зростання кількості скарг пов’язують не лише із запровадженням карантину, а і з кращою поінформованістю людей про те, куди треба звертатися за допомогою і яка існує відповідальність за таке правопорушення. За весь 2019 рік надійшло 115 тисяч повідомлень про домашнє насильство та насильство щодо жінок. Це майже на 40% менше ніж за 2020 рік. На жаль, більшість жінок не хоче виносити «сміття з хати», адже так робити «не заведено».

У виконавчому комітеті Дрогобицької міської ради відповідні структурні підрозділи тісно співпрацюють з Дрогобицьким районним відділом національної поліції у Львівській області, згідно з Порядком взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 р. № 658.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Дрогобицької міської ради від 15.06.2021 № 178 затверджено Координаційну раду з питань запобігання та протидії домашньому насильству при виконавчому комітеті Дрогобицької міської ради. Організаційне забезпечення діяльності Ради здійснює відділ сім’ї та молоді управління у справах сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету Дрогобицької міської ради.

З метою належного інформування громадськості та протидії домашньому насильству рішенням ІІІ сесії восьмого скликання Дрогобицької міської ради від 12.03.2021 № 213 затверджено Програму запобігання та протидії домашньому насильству на 2021 рік.

У межах зазначеної Програми відділом сім’ї та молоді управління у справах сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету Дрогобицької міської ради протягом І півріччя 2021 р. витрачено 7180 грн. на реалізацію заходів з питань запобігання та протидії домашньому насильству, виготовлення поліграфічної продукції, тощо.

Порівняльна інформація за І півріччя 2020 р. та І півріччя 2021 р. стосовно кількості звернень щодо домашнього насильства

І півріччя 2020 р. м.м.Дрогобич, Стебник І півріччя 2021 р. Дрогобицька територіальна громада
101, з них:

від дітей – 0

від жінок – 88

від чоловіків – 13

142, з них:

від дітей – 2

від жінок – 133

від чоловіків – 7

Кількість винесених обмежувальних приписів
0 1
Кількість винесених термінових заборонних приписів
24 79
Кількість осіб, які перебувають на обліку з приводу вчинення насильства в сім’ї
273, з них:

жінок – 26

чоловіків – 247

193, з них:

жінок – 12

чоловіків – 181

Кількість сімей, занесених до банку даних сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах (з приводу домашнього насильства)
22, з них, 8 – протягом звітного періоду 42, з них, 8 – протягом звітного періоду
Кількість осіб, охоплених соціальним супроводом (з приводу домашнього насильства)
67 90
Кількість дітей, які перебувають на обліку з приводу домашнього насильства
0 5, з них, здійснено 10 заходів

 Відділ сім’ї та молоді управління у справах сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету Дрогобицької міської ради (2-05-84).

Нагадуємо, що у Дрогобичі створюють Центр підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства.

Фото: Суспільне медіа

Перейти до вмісту