«Наказує Степан!». У Нагуєвичах оригінально відзначили 80-річчя створення УПА

13:19 15 Жовтня 2022

У Свято Покрови в Україні відзначають також День створення УПА. Цьогоріч організації виповнилося 80 років. У садибі Франка, у селі Нагуєвичі, відбувся захід, який присвятили УПА, Степану Бандері та сучасним захисникам і захисницям Української держави.

Унікальним відкриттям для учасників заходу стала презентація завідувача музею-садиби родини Бандерів в Стрию Володимира Ханаса.

Під час презентації Володимир Ханас продемонстрував присутнім світлину, на якій відображено відвідини Стапаном Бандерою рідного села Івана Франка 1 червня 1926 року, як члена пластунської організації.

Та справжньою родзинкою заходу була участь Емілії Береської, яка у 1931 році народилася у селі Ступниця.

Навчаючись у Самбірському педагогічному училищі, пішла зв’язковою в УПА. За це була засуджена на 25 років тюрми. Виселена на Сибір разом з мамою. Відбувши 8 років покарання, попала під амністію у зв’язку зі смертю Сталіна. Повернулась у рідне село Ступниця, де одружилась і народила дітей. Згодом працювала на Донбасі. З 1963р. разом з сім’єю проживала у Стебнику. На даний час проживає у Ступниці.

При добрій пам’яті, у свій 91 рік, пані Емілія пише та читає вірші. Ключовою настановою прийдешнім поколінням є гасло «Наказує Степан!», яким він закликає боротися за Україну і любити її понад усе. Саме так згадує провідника Бандеру зв’язкова УПА.

Участь у патріотичному заході взяли заступник міського голови Андрій Ковч, старости Леся Гром та Роман Явірський, депутати міської ради Михайло Задорожний та Володимир Ханас, військові, поліцейські, рятівники.

Від імені міського голови Тараса Кучми, депутатського корпусу та громади Андрій Ковч привітав пані Емілію з 80-річчям УПА та разом зі старостою Романом Явірським вручив презенти, які підготували соціальні служби міста.

Модератором заходу виступив директор ДІКЗ «Нагуєвичі», історик Богдан Лазорак.

Перейти до вмісту