МЦ “Дрогобич:”. У Дрогобицькій громаді реалізовують проєкт “Діємо для здоров’я”

13:16 7 Липня 2021

Будемо щиро вдячні за кілька хвилин Вашої уваги, це дозволить зробити нашу громаду більш здоровішою. Анкета є анонімною, не потрібно зазначати ім’я, прізвище, або контактні дані.

Проєкт “Скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні” (коротка назва – “Діємо для здоров’я”).

Проєкт впроваджує Консалтингова група GFA у співпраці з Університетськими клініками Женеви, Міністерством охорони здоров’я України (МОЗ), Благодійним Фондом «Здоров’я жінки і планування сім’ї» та агенцією Be—it Health & Social Impact за підтримки Швейцарії, що надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва (SDC).

Інформація про проєкт

Проєкт «Діємо для здоров’я» має на меті зменшити тягар хвороб та запобігти передчасній смертності, а також підвищити тривалість життя чоловіків та жінок шляхом запровадження інтегрованого підходу до профілактики, лікування та контролю неінфекційних захворювань (далі – НІЗ).

Неінфекційні захворювання це велика група хвороб, які мають тривалий перебіг, повільно прогресують та не передаються від людини до людини. Найбільший тягар, як за наслідками для життя та здоров’я людини, так і для системи охорони здоров’я, складають чотири основні групи захворювань: серцево-судинні, онкологічні, хронічні респіраторні захворювання та діабет.

В Україні НІЗ є причиною 84% усіх смертей[1]. Основними факторами ризику виникнення НІЗ є:
– нераціональне харчування;
– недостатня рухова активність;
– вживання тютюну;
– вживання алкогольних напоїв.

Ці фактори ризику спричинені переважно поведінкою самої людини. Доведено, що зміна чи корекція поведінки, а також створення більш сприятливого для збереження здоров’я середовища можуть суттєво зменшити ризики розвитку і поширеності неінфекційних захворювань.

Люди, які живуть з неінфекційними захворюваннями, є особливо вразливими до коронавірусної інфекції. Вони частіше, ніж інші пацієнти потребують госпіталізації, мають важчий перебіг хвороби, а також вищий ризик смерті.

Громади-переможці конкурсу отримають фінансування для впровадження проєктів у сфері громадського здоров’я (обсягом до 15 тис. швейцарських франків).

Переваги участі територіальних громад у проєкті «Діємо до здоров’я»

Громади, які стануть учасниками проєкту будуть мати можливість пройти навчання та взяти участь у заходах, організованих в рамках проєкту, долучитися до оцінки ситуації з наданням послуг з профілактики та контролю НІЗ у громаді. Представники системи освіти, медицини, громадського сектору отримають можливість професійного зростання у сфері громадського здоров’я та здобудуть навички роботи в команді. Управлінці дізнаються про найбільш дієві заходи для створення здорового середовища у громаді і способи заохотити мешканців громади жити більш здоровим життям.

Заклади надання первинної медичної допомоги зможуть оцінити та покращити свої послуги з контролю та профілактики неінфекційних захворювань; лікарі і медсестери закладів зможуть пройти навчання та отримати сучасні матеріали для ефективного консультування з НІЗ і проведення профілактичної роботи серед мешканців громади; навчаться надавати послуги, орієнтовані на потреби своїх пацієнтів.

Команди закладів освіти (вчителі, медики, працівники їдалень, управлінці) зможуть оцінити шкільне середовище за методикою “Індекс здоров’я школи” та розробити план заходів для покращення здоров’я учнів та вчителів, пройти навчання і отримати підтримку для створення безпечного, інклюзивного і здорового освітнього простору, покращити якість шкільного харчування, отримати сучасні інтерактивні матеріали для навчання школярів з питань здорового харчування, рухової активності та психологічного благополуччя.

За допомогою експертів проєкту учасники від громад зможуть визначити пріоритети, розробити план дій для покращення надання первинної медичної допомоги, зміни поведінки мешканців громади, залучати місцевих лідерів до розробки та впровадження програм з профілактики та контролю НІЗ.

Перейти до вмісту