Мультикультурний Дрогобич: 931 річницю уродин міста розпочали фестивалем “Свій кут”

17:48 20 Вересня 2022

Відзначення 931 уродин Дрогобича в місті цьогоріч розпочали із низки культурних та освітніх подій: літературних читань, відкриття творчих виставок тощо. Безпосередньо 20 вересня у місті стартувала потужна мистецька подія – Фестиваль культур «Свій кут». Захід ініціював відділ культури та мистецтв ДМР.

На чотирьох відомих локаціях Дрогобича, свою культуру та побажання з нагоди уродин міста – глядачам презентують польська, єврейська, ромська та українська громади. Кожен зі свого кута показує багатогранність культур та традицій.

Стартував Фестиваль культур із Костелу Св. Варфоломея. Муніципальний камерний хор «Легенда» розпочав захід виконанням гімну вшанування пам’яті Небесної сотні та загиблих Героїв – «Плине кача». Відтак присутні спільно виконали Гімн України та Польщі.

Міський голова Дрогобича Тарас Кучма від імені усіх дрогобичан подякував польській громаді міста за багаторічну інтеграцію та примноження культурних традицій. Також висловив подяку польському народові за підтримку українців у протистоянні московському агресору.

Щиро вітаю польську громаду з нашим спільним святом. Дуже приємно у такому вирі культурного розмаїття вітати наших побратимів по духу – поляків та польську громаду нашого міста! Тим паче, саме поляки з 24 лютого стали нам рідними братами, бо перші скеровували допомогу, підтримували нас і допомагають по сьогодні. Я ніколи не забуду, як мер Битома – Маріуш Волош 25 лютого особисто привіз на польсько-український кордон першу медичну автівку, яку ми згодом скерували до наших військових у гарячі військові точки. Безпосередньо польська громада Дрогобича також активно долучається до допомоги нашому місту та Україні у військовий час – ви неодноразово скеровували амуніцію для захисників, ліки тощо. Тож щиро дякую кожному із вас за небайдужіть та допомогу. Разом до перемоги, – виголосив у зверненні до польської громади Тарас Кучма.

На знак глибокої пошани та вдячності польській громаді міста Тарас Кучма вручив подяку в.о. керівника Дрогобицького відділу  Товариства  Польської  Культури Любомиру Фрайту.

Кульмінацією заходу стало виконання музичних композицій ансамблем мандолістів «Лісові квіти», що функціонує при Польському товаристві культури. Талановита молодь виконала чудові музичні композиції та приємно вразила своїм репертуаром усіх присутніх. Слухачі оплесками вітали усі музичні виступи.

Польська громада приєднується до привітань з нагоди уродин Дрогобича. Впродовж років на території міста Котермака проживали різні громади. В тому числі і польська. Усі ми разом творили і творимо  його історію, самобутність та культуру. Дрогобиччина відома у світі завдяки таким особистостям світового масштабу – як Іван Франко, Фелікс Ляхович, Бруно Шульц та інші шановані постаті. Однією із величних пам’яток Дрогобича – є костел Св. Варфолемея, побудований у кінці 14 ст. Після тривалих років окупації, функціонування Костелу відновилося в 1989році. Сьогодні наш Костел відіграє важливу роль не лишень в єднанні римо-католиків, але й духовному плані. Ми стараємось проводити тут не тільки богослужіння, але й проводимо мистецькі заходи та згуртовуємось до благочинності. Тож спільно гуртуймося розбудовувати наше місто і молимось за його долю, – наголосив Любомир Фрайт.

Захід провела Уляна Воят.

Естафету культурного марафону Фестивалю від польської спільноти перейняли єврейська, ромська та українська громади, які впродовж дня демонструють свої культурні надбання та вітають таким чином рідне місто із уродинами.

Перейти до вмісту