Музей “Дрогобиччина”: Стрітення Господнє. Неповторні розписи у церкві Воздвиження Чесного Хреста

10:20 15 Лютого 2021

На шляху нашого земного життя трапляються чимало зустрічей. Стрічаємо людей і події, з яких одні приносять добро, а інші – зло, одні приносять радість, інші – тривогу смуток, образи, зневагу, біль… І тільки зустріч з Богом завжди дарує людині добро, радість, а також віру, надію і любов.

Щороку 15 лютого ми ще раз приймаємо Бога у нашому серці на світле свято Стрітення Господнє. Задовго до народження Спасителя єгипетський цар Птолемей забажав для своєї бібліотеки зробити грецький переклад єврейської Біблії. Для того, щоб перекласти святе Письмо, було вибрано 70 вчених мужів, які добре володіли обидвома мовами.  Серед них був і чоловік на ім’я Симеон. Перекладаючи книгу Ісайї, Симеон дійшов до місця, де говориться «Ось Діва в утробі зачне і народить Сина» (Із 7,14), і подумав, що в тексті закралась помилка: не може Діва народити дитину. Він вирішив виправити те місце та написав: «Молода жінка народить Сина». Однак Ангел Господній зупинив його і сказав, що він не побачить смерті до того часу, поки не здійсниться пророцтво. З того часу, очікуючи пришестя у світ Спасителя, Симеон жив праведно і благочестиво, і Дух Святий був на ньому (Лк.2,25).

Коли ж настав час й у світ прийшов обіцяний Месія, Пресвята Богородиця разом з Йосифом на сороковий день після народження за Законом Мойсея, принесли Ісуса у храм, щоб посвятити первістка Богові та принести жертву. На порозі храму Пресвяту Діву Марію зустрів первосвященик Захарія. Сюди ж Святим Духом був приведений і старець Симеон. Побачив він дитя-Ісуса, осяяного невимовним небесним світлом і Господь відкрив йому, що це – Месія і Спаситель світу. Взявши немовля на руки, праведний Симеон проголосив пророчі слова: «Нині, Владико, можеш відпустити слугу Твого за Твоїм словом у мирі, бо мої очі бачили Твоє спасіння, що Ти приготував перед усіма народами; світло на просвіту поганам, і славу твого люду – Ізраїля» (Лк.2,29-32). Праведний Йосиф і Пречиста Діва Марія, почувши сказане про дитя, здивувалися. Вони бачили, що старець говорить до Ісуса не як до звичайної дитини, а як до Бога, який має владу над життям і смертю. Розуміючи все це, благочестивий старець промовив і до Богородиці: «Ось цей поставлений для падіння і підняття в Ізраїлі; він буде знаком протиріччя, та й тобі самій меч прошиє душу, щоб відкрились думки багатьох сердець» (Лк.2,22-38). Тут, у Єрусалимському храмі, Пресвята Богородиця вперше пережила свою Голгофу. В його словах вона побачила те, що в недалекому майбутньому чекає її Сина та все новозавітне людство.

Відвідавши церкву Воздвиження Чесного Хреста, побачивши унікальні, неповторні розписи і, зокрема, Стрітенський сюжет в іконостасі та емпорі храму, Ви матимете ще одну нагоду зустрітися з Господом і, як праведний Симеон, прийняти Його у своє серце.

Леся Летнянчин,  завідувачка відділу пам’яток дерев’яної архітектури

 

Перейти до вмісту