Музей “Дрогобиччина”: Вшанування пам’яті Євгена Коновальця

18:19 23 Червня 2021

Вшанування пам’яті Євгена Коновальця –

130-річчя від дня народження

Сьогодні Україна і прогресивна світова спільнота відзначають 130-річчя від Дня народження Євгена Коновальця – полковника Армії УНР, засновника УВО, Голови Проводу і першого очільника Організації Українських Націоналістів. З цієї нагоди в історичному відділі музею ” Дрогобиччина” відбувся урочистий захід, присвячений цьому визначному державному і політичному діячеві України.

“У вогні перетоплюється залізо у сталь, у боротьбі перетворюється народ у націю!”, – такими словами Євгена Коновальця розпочав свій виступ про славетного борця за волю України Владика УГКЦ СДЄ Григорій Комар.

В рамках відзначення 130-річного ювілею Євгена Коновальця в музеї відбулася презентація фотодокументальної виставки про шлях його життя і боротьби, створеної фундацією імені Олега Ольжича на основі унікальних архівних джерел.

Урочисту обстановку підсилив виступ Заслуженого Прикарпатського ансамблю пісні та танцю  “Верховина” (художній керівник Світлана Майданек). Талановиті дрогобицькі артисти виконали ціле гроно відомих і призабутих стрілецьких пісень.

В історичному відділі музею “Дрогобиччина” вже стало доброю традицією відзначати урочисті події чи ювілеї видатних українців історичними конкурсами, які проводимо для учнів навчальних закладів Дрогобича та району. До 130-річчя Євгена Коновальця також було оголошено конкурс “ЄВГЕН КОНОВАЛЕЦЬ:  За честь! За славу! За народ!”, в якому взяло участь 92 учнів навчальних закладів Дрогобиччини. Переможцям, серед яких – Грицик Юліана (Дрогобицький механіко-технологічний коледж), Перхун Максим (ліцей №1 ім. Івана Франка, Дрогобич), Волошин Зоряна (ліцей №4 ім. Лесі Українки), Михайлівська Юліяна (Дрогобицька гімназія №17), Дунченок Володимир (гімназія №10 ім. Євгена Коновальця), Фарима Софія (гімназія №11 ім. Тараса Зозулі) під шквал аплодисментів було вручено цінні призи та сертифікати переможця. А Юліані Грицик, яка зайняла І-е місце, нагороду вручив сам Владика Григорій!

Для учасників заходу голова ОУН Богдан Червак передав кольорові буклети “Євген Коновалець” та спецвипуск газети “Українське Слово. Літаври”, де поміщено унікальні матеріали про Євгена Коновальця та ОУН.

Кожен юний учасник цієї святочної події одержав ще один подарунок – символічну топку солі від директора Дрогобицького сільзаводу Олега Петренка, адже молодь, особливо шкільна, – це сіль землі, майбутнє Української Держави, для якої жив, боровся і за яку віддав життя Євген Коновалець.

 

Модератор заходу – Марія Головкевич

Світлини – Ігор Фецяк    

 

Перейти до вмісту