Мистецтво лікує та зцілює: у Галереї сучасного мистецтва експонують творчі роботи родини Копчаків

13:17 14 Листопада 2022

13 листопада в Галерея сучасного мистецтва Дрогобицької дитячої художньої школи відбулося відкриття виставки живопису Родини Копчаків, на якій представлено роботи чотирьох мистців Юрія, Віри, Андрія та Юлії. Глядачам презентували близько 60 творів двох поколінь художників, де в кожного власний стиль та жанр. Від невеличких реалістичних натюрмортів Юлії та Віри до монументальних авангардних робіт Андрія та мальовничих українських пейзажів Юрія Копчака.

Юрій та Віра Копчак це творче подружжя митців, які любов та жагу до мистецтва передали своїм дітям. Неповторність, оригінальність, творча експресія, високий професіоналізм та інтуїтивне відчуття справжнього мистецтва.

Головною темою виставки стала родина у всіх значеннях. Мистецьких сімей в Україні та, зокрема, у Дрогобичі є безліч.

Передавати з покоління в покоління любов до мистецтва так само важливо, як і культуру та традиції. В родині Копчаків творять усі, аж до найменших.

Розпочали відкриття з невеликого сюжету про родину Копчаків. Андрій Копчак разом з дружиною Юлією пригадали батька, його творчий та життєвий шлях, розповіли про своє становлення, як митців та пошук власного стилю. Серед запрошених гостей, окрім друзів та близьких родини був міський голова Тарас Кучма, начальник Управління культури та розвитку туризму Станіслав Лецик, отець Іван Паньків та організаторка вечора пам‘яті Юрія Копчака у селі Болехівці Світлана Клюй.

Культура – це не лише об’єкти та традиції, але й люди, які творять мистецький та культурний фронт. Саме такими є сім’я Копчаків.

Юрій та його дружина Віра – подружжя митців, які любов та жагу до мистецтва передали своїм дітям. Експозиція виставки налічує роботи світлої пам’яті батька Юрія, матері Віри, сина Андрія та невістки Юлії – тобто чотирьох творчих осіб родини Копчаків. Їхні твори сповнені любов’ю, любов’ю до рідної землі, людей, природи та всього, що живе в нас самих.

Знаходячись у цьому залі, всі ми усвідомили – без цих художніх доробків Україна неможлива. Краса художнього мистецтва, передана в полотнах, нас трішки заспокоює, переносить подумки у світ прекрасного і перетворює ту ненависть, у якій ми живемо у пам’ять. Для ворога зараз надзвичайно важливо знищити та забрати все, що робить Україну самобутньою – її мовою, мистецтвом, культуру і людей, тому не маємо цього допустити, – звернувся до присутніх міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

На завершення творчої імпрези директор галереї та ДДХШ Ігор Шимко анонсував майстер-класи для учнів художньої школи, які проведе Андрій Копчак у характерній для його творчості техніці.

Оглянути роботи творчої родини Копчаків можна впродовж місяця у Галереї сучасного мистецтва Дрогобицької дитячої художньої школи.

Перейти до вмісту