Минулорічний недопуск комісії РДА до ліцею імені Богдана Лепкого обернувся неприємностями для директорки

15:13 8 Вересня 2022

У вересні минулого року комісія РДА проводила інспекцію закладів освіти щодо дотримання карантинних норм. Одним з таких закладів став ліцей імені Богдана Лепкого. На момент прибуття, члени комісії під головуванням екс-начальника міського відділу освіти Петра Сушка, не надали адміністрації навчального закладу жодних документів, які могли б підтвердити їхнє право на здійснення перевірки. Також члени комісії відмовилися показати сертифікати вакцинації чи результати ПЛР-тестування, які вимагалися відповідно до норм «червоної» зони карантинних обмежень. Відповідно, дирекція закладу не допустила цю комісію до перевірки навчальної установи.

Вчора, 7 вересня, відбулося затримання працівниками поліції директорки ліцею імені Богдана Лепкого Наталії Ластов’як. Освітянці полісмени не вручили жодного протоколу, натомість одягли кайданки на сина Наталії Ластов’як та доставили обох до місцевого відділу поліції. Як наслідок – через погіршення стану здоров’я, директорка опинилася на лікарняному ліжку.

Минулого року у вересні Дрогобицький ліцей мав 80% вакцинованих працівників, однак з Дрогобицької райдержадміністрації приїхала на перевірку комісія на чолі з Петром Сушком. Численну кількість людей у ліцей тоді не допустили тому, що документи, які вони пред’явили, не мали ні підпису, ні печатки, не були належним чином завірені. Пані Наталія виходила до представників комісії і запевнила, що 80% працівників вакциновані, ті розвернулися і пішли. Тоді ж комісією була викликана поліція та відкрито кримінальне провадження, згодом воно було закрите і тепер, наприкінці літа, з невідомих причин провадження знову відкрили. Вважаю, що представники комісії побачили, що складу злочину як такого немає, тож вирішили накласти адмінпротокол щодо порушення керівником ліцею правил карантинних вимог, а також накласти на неї штраф у великих розмірах. Це і стало причиною того, що ми побачили вчора ввечері з фактом затримання Наталії Ластов’як, – коментує ситуацію начальник відділу освіти Віталій Вовків.

Додамо, події із затриманням освітянки мали місце 7 вересня у післяобідню пору на одній із вулиць міста, коли Наталія Ластов’як поверталась додому. Автівку у якій вона їхала із сином зупинили патрульні.

Причиною зупинки стало те, що водій не був пристебнутий. Відтак на водія було накладено кайданки, нібито за опір поліції. Саму ж Наталію Ластов’як було затримано.

Близько 19.00 год під Дрогобицьким відділом поліції зібралися директори та педагоги навчальних закладів міста, а також службовці Дрогобицької міської ради разом з керівництвом громади та представниками депутатського корпусу, щоб з’ясувати обставини та причини затримання.

За словами самої потерпілої – ситуація пов’язана із минулорічними подіями та перевіркою навчальної установи щодо очного навчання та вакцинації педагогів, а її затримання відбулося у грубий спосіб.

Більше про подію річної давності дивіться за посиланням на брифінг:
https://cutt.ly/7CmF3BE

У четвер, 8 вересня, начальник відділу освіти Віталій Вовків та адвокат Наталії Ластов’як прокоментували ситуацію під час брифінгу у Медіа-центрі “Дрогобич”.

Перейти до вмісту