3,6 млн грн фінансової допомоги надали вразливим верствам населення у 2019 році

9:12 31 Грудня 2019

Пріоритетним напрямком діяльності керівництва міста є підтримка вразливих верств населення, надання цільової допомоги тим людям, які найбільш її потребують.

Розуміючи важливість цього питання, Управління праці та соціального захисту населення вживає заходів щодо зменшення фінансового навантаження від підвищення цін на продукти харчування, житлово-комунальних послуг, медичних тощо. Передусім такі заходи націлено на людей, які опинилися в складних життєвих обставинах.

У місті працюють декілька комплексних програм соціального спрямування, серед яких – програма соціального захисту осіб з обмеженими фізичними можливостями.

У межах цієї програми у 2019 році виплачено 2240,7 тис. грн за кошти міського бюджету такій категорії громадян:
– особам з інвалідністю I групи (лежачі);
– особам з інвалідністю I групи по зору;
– сім’ям, в яких зареєстровано двоє і більше непрацюючих осіб з інвалідністю, серед яких є особи з інвалідністю I або II групи або діти з інвалідністю;
– одиноким непрацюючим особам з інвалідністю I-II груп;
– сім’ям, в яких виховуються діти із діагностованим дитячим церебральним паралічем;
– особам, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Слід наголосити, що категорія людей, які потребують допомоги, не є сталою, вона постійно переглядається. Якщо виникає необхідність, кількість пільговиків та отримувачів допомог збільшується.

Так, віднедавна в місті запрацював оновлений Порядок надання допомоги сім’ям, в яких виховуються діти з діагностованим церебральним паралічем. Така допомога надається один раз на рік для отримання дитиною реабілітаційних послуг у будь-якому медичному закладі України.

Для реалізації відповідної послуги з місцевого бюджету виділено 60 тис. грн для сімей, в яких виховуються діти з діагностованим церебральним паралічем.

Крім того, за рахунок коштів міського бюджету виплачуються компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги по догляду за особами з інвалідністю, громадянами похилого віку та хворими, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги. Сума виплати за 2019 рік становить 69,3 тис. грн.

Незважаючи на постійну увагу до малозахищених верств населення, багато людей звертається до міського голови за фінансовою допомогою. Рішення про призначення допомоги ухвалюється на засіданнях постійно діючої міської комісії, до компетенції якої входить розгляд таких заяв. Звернень багато, і кількість їх дедалі зростає. За IV квартали цього року подано 1323 заяв. Усі заяви розглядаються скрупульозно, насамперед беруться до уваги обставини, в яких опинився заявник, тобто наявність інвалідності, самотність, довготривала хвороба, оперативне медичне втручання та інші непередбачувані обставини. Назагал від початку року, виплата даної адресної допомоги нараховує 853,9 тис. грн.

Також у Дрогобичі працює програма соціального захисту осіб з числа необґрунтовано репресованих, воїнів УПА і членів їхніх сімей, на виконання якої призначається щомісячна доплата до пенсії учасникам національно-визвольних змагань, членам Дрогобицької станиці Братства ОУН-УПА, а також адресні допомоги політичним в’язням та особам, які реабілітовані як жертви репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років.

Назагал сума виплату за рік складає 193,8 тис. грн.

Окрім цього, вдови політичних в’язнів та воїнів УПА мають право на отримання компенсаційних виплат за житлово-комунальні послуги.

Загальна сума виплат у 2019 році становить 3,6 млн грн.

За інформацією УПСЗН

Перейти до вмісту