Лекція «Шевченко – художник, академік графіки» відбулася у Палаці мистецтв музею “Дрогобиччина”

16:22 10 Березня 2021

Цей рік особливий для вшанування двох наших національних геніїв: 150 років з дня народження Лесі Українки та 160-та річниця смерті Тараса Шевченка. У стінах Палацу мистецтв музею «Дрогобиччина» з інтервалом у кілька днів відбулись імпрези, присвячені цим двом постатям, що в історії України були явищем  провіденційним, мали значення пророче і  заповітне. Якщо послуговуватись метафорою сучасної популярної письменниці Оксани Забужко, яка лаконічно й образно сформулювала значення творчості Лесі Українки як «наш закордонний паспорт в Європу та світ», то  Шевченка за цією умовною аналогією можемо від себе назвати «нашим свідоцтвом про народження як  української політичної нації, як державницького народу».  Після Шевченка уже не було жодних сумнівів, що Україна рано чи пізно постане на мапі світу як соборна і незалежна.

Цьогоріч музей вшановує національних героїв через призму менш відомих, але не менш вагомих граней їх таланту та творчої діяльності: фольклорно-етнографічних досліджень Лесі Українки та мистецької спадщини Тараса Шевченка.

Цими словами імпрезу відкрила директор музею Алла Гладун.  Продовжив її улюблений дрогобичанами камерний хор «Легенда» під орудою Наталії Самокішин. Професійне та натхненне виконання безсмертних поезій Кобзаря в обробці українських композиторів: Кирила Стеценка, Богдана Шиптури, Володимира Гущака та Віктора Іконника, витворило піднесену атмосферу духовного причастя мудрим і пристрасним Шевченковим словом.

Лекція «Шевченко – художник, академік графіки», яка тривала майже годину, щиро захопила присутніх. Глибоко, компетентно, цікаво, експресивно – це не повний набір компліментів, які почув на свою адресу талановитий мистецтвознавець і блискучий спікер  Іван Дудич  від вдячної аудиторії. Особливо вразив лектор детальним аналізом графічної спадщини Т. Шевченка в контексті світового мистецтва.

Органічно звучала цього дня українська народна музика й у виконанні бандуристок із  Дрогобицького коледжу ім. В. Барвінського  Софія Тихоліз, Анни Яцинич, Уляни Гужан та Вікторії Матвеїчевої.

Пошанування творчості Кобзаря триває, запрошуємо ознайомитись з музейною колекцією репродукцій Шевченкової графіки у Палаці мистецтв музею «Дрогобиччина», що на вул. Шевченка,38.

Перейти до вмісту