Круглий стіл за участю представників громади та посадовців – оптимальний формат, щоб розставити крапки над «і» щодо тарифів

12:10 3 Лютого 2021

Зростання тарифів на електроенергію та газ викликало масові протести у країні. Дрогобичани також висловлюють свою позицію через протестні акції. Крім того протестують й ФОПи.

До міської ради надійшла низка звернень від різних громадських об’єднань та ініціативних груп. Одні просять підтримки та звернень до державних органів влади, інші – висловлюють вимоги, більшість з яких не є компетенцією місцевого самоврядування.

За словами секретаря ради Ореста Каракевича, отримавши низку звернень до Дрогобицької міської ради, на сесії було підготовлено та прийнято звернення до керівництва держави.

Одне зі звернень до міської ради надійшло від ініціативної групи щодо врегулювання тарифної політики. Зважаючи на те, що деякі вимоги не є компетенцією органу місцевого самоврядування, міський голова Тарас Кучма доручив відповідним структурним підрозділам виступити з аналізом та обгрунтуванням даного звернення. З метою налагодження діалогу з ініціативною групою, організовано тематичні круглі столи за участю відповідальних посадових осіб як місцевого самоврядування, так і сфери послуг газо- та електропостачання. Другого лютого відбулася перша зустріч.

За словами модератора Круглого столу Зеновія Кваснія, пункт №3 з даного звернення виконано, звернення до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів уже скеровано.

Щодо пункту №4, представникам громади роз’яснили, що рішення «Про обмеження доступу на пленарні засідання Дрогобицької міської ради» прийнято на час дії карантину з метою виконання карантинних обмежень.

Для виконання пунктів №1 та №2 про скликання позачергового засідання сесії і запрошення перелічених осіб, ініціативній групі дано роз’яснення, що є процедура підготовки до сесії та завчасне оприлюднення проектів рішень. Щоб не перевести сесію у площину дебатів, у межах Круглого столу заслухають представників сфери газо- та електропостачання, водопостачання та водовідведення, теплопостачання. Отримавши аргументи від фахівців, можливо буде підготувати якісні проекти рішень на сесію.

Також під час першого засідання Круглого столу заслухали керівника Дрогобицького відділення ПАТ «Львівгаз» Ярослава Паньківа, який дав відповіді на частину питань прописаних у пункті №5, зокрема про повернення у комунальну власність газорозподільних пунктів. На сьогодні у віданні підприємства є 2074 км газопроводів. Якщо сьогодні їх повернути у комунальну власність, всі видатки на обслуговування здійснюватиме місцеве самоврядування. Ярослав Паньків наголосив, що за отримані кошти від споживачів підприємство обслуговує мережі, лічильники, проводить їх заміну та повірку, утримує персонал, здійснює закупівлю технологічного газу. Тарифну політику формує НКРЕКП. У тарифі закладено вартість технологічного газу 5,68 грн, а на біржі підприємство купує газ по 10-12 гривень. Станом на сьогодні рівень оплати населенням за послугу доставки газу становить 95%.

Оскільки пункти №6 та №7 стосуються діяльності КП «Дрогобичводоканал», наступне засідання відбудеться за участю керівника КП «Дрогобичводоканал» Романа Шагали. Також повторно буде запрошено представника з галузі електропостачання. Для роз’яснення формування тарифів на послугу теплопостачання, також запросять керівника КП «Дрогобичтеплоенерго» Ігоря Хом’яка. Засідання Круглого столу відбудеться на початку наступного тижня.

Перейти до вмісту