Кривавий слід НКВД: у Дрогобичі презентували історичний роман Вероніки Мосевич про злочини радянської влади у Катівні на Стрийській

13:56 17 Жовтня 2022

У свято Покрови Пресвятої Богородиці, 14 жовтня, у День захисників та захисниць України, День Українського козацтва, 80-річницю створення УПА, у культурно-освітньому центрі ім. І. Франка відбулась презентація історичного роману Вероніки Мосевич «Біжи, Мартусю!».

Твір побудований на реальних спогадах очевидців подій, які відбувались впродовж 1939-1945. Це роман-лауреат Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» про шокуючу правду Другої світової війни і війни сьогоднішньої, про Дрогобицьку в’язницю НКВД на Стрийській, про долю маленької людини в просторі часу і невмолимої наковальні війни.

Презентації книги передувала екскурсія до Історико-меморіального комплексу «Тюрма на Стрийській», де присутні мали змогу більше дізнатись про злочини, вчинені репресивними органами комуністичної влади. Пізнавальну екскурсію підготували директорка музею «Дрогобиччина» Алла Гладун та науковий співробітник Зоряна Кордуба.

Відтак у залі Центру українсько-австрійської співпраці, що у КОЦі відбулась презентація книги “Біжи, Мартусю”. Директор Центру, доцент ДДПУ Ярослав Лопушанський розпочав зустріч з поезії Вероніки Мосевич, а саме збірки «Між небом і землею», яка в 2014 вже була актуальною та перегукувалась із подіями сьогодення.

Привітав авторку заступник міського голови Андрій Ковч, який подякував їй за працю та збагачення сучасної, української літератури.

Нам усім потрібно пам’ятати свою історію і робити все, щоб наші діти ніколи не зазнали таких трагедій. Заохочую усіх читати, цікавитись нашим минулим, подвигами наших предків та підтримувати українських митців. Свою книгу авторства Вероніки планую віддати на бук кросинг, щоб більше людей мали змогу прочитати її, — зазначив під час виступу Андрій Ковч.

Нових творчих злетів Вероніки Мосевич також побажали в. о. начальника управління культури та розвитку туризму Станіслав Лецик та керівниця Туристично-інформаційного центру Дрогобича Ірина Марків.

Окрім цього, на презентації звучало вітальне слово поетеси, філолога та педагога Анни Розлуцької, яка є постійним коректором романів Вероніки Мосевич.
Додамо, Вероніка Мосевич — відома мисткиня, дрогобичанка, переможниця багатьох конкурсів. Письменниця неодноразово була презентована в музеях зі своїми художніми роботами, але зараз основна її діяльність спрямована на написання історичних романів. Минулого року світ побачив роман під назвою «Ґардаріка. Таємниця забутого світу», який присвячений епосі Київської Русі та став лауреатом престижної премії «Коронація Слова».

Історичний роман «Біжи, Мартусю!» можна придбати у культурно-освітньому центрі ім. І. Франка, за адресою вул. І. Франка, 14 або безпосередньо у авторки.

Перейти до вмісту