Креативна економіка і художники: у ДІЯ Центрі відбувся черговий експертний круглий стіл

17:12 6 Квітня 2023

Роль художників у розвитку креативної економіки громади досліджували під час засідання третього експертно круглого столу, який відбувся у ДІЯ Центрі. Серед учасників запрошеними були представники галузі культури та мистецтва, художники, митці, депутати та службовці міської ради.

Ініціювали серію засідань експертних круглих столів депутати фракції Народного Руху України з метою напрацювання Стратегії розвитку креативної економіки громади.

На попередніх засіданнях розглядали теми пов’язані з діяльністю туризму та крафтового виробництва. Під час вчорашнього круглого столу проаналізували ситуацію з діяльністю художників на теренах громади, їхні потреби та перспективу промоції на місцевому, всеукраїнському та міжнародному рівнях.

У Дрогобичі часто відбуваються мистецькі заходи, де художники презентують свою творчість та діяльність. Такими майданчиками є Музей «Дрогобиччина», Галерея мистецтв Дрогобицької дитячої художньої школи, яка функціонує на базі Культурно-освітнього центру імені Івана Франка та громадські простори міста, де проводять різноманітні мистецькі заходи. Впродовж останнього року всі мистецькі заходи спрямовані на підтримку Збройних Сил України. Про це розповіли представники управління культури та розвитку туризму – Станіслав Лецик та Яна Коник.

Про потенціал дрогобицьких художників, їхню техніку та досягнення розповіла Алла Гладун – директорка музею «Дрогобиччина». У своїй презентації пані Алла не оминула історії міста, а саме розписів у Церкві Святого Юра, яка є спадщиною ЮНЕСКО. Присутні художники наголошували на потребі створення єдиного виставкового залу, де б вони могли реалізовувати свої картини. Також клопотали перед депутатами та владою щодо допомоги в ремонті майстерень, приміщення яких перебувають у комунальній власності.

Про роль вуличного мистецтва розповів митець Олександр Максимов, який реалізував низку проектів, серед яких – «Піксель арт» та «Голі вікна».

Під час діалогу фахівці наголошували й на потребі впорядкування зовнішньої реклами, фасадів будинків та естетиці внутрішнього наповнення просторів закладів громадського харчування. За їхніми словами, у цій справі ключове слово за дизайнерами та художниками.

Про роботу художньої школи, виховання підростаючого покоління та міжнародне партнерство розповів Ігор Шимко. Його колега Марія Супрун навела приклади, як за короткий час вдалося змістовно наповнити будівлю колишньої вечірньої школи, де сьогодні успішно функціонує Культурно-освітній центр імені Івана Франка.

До слова, скептики пророкували, що ця будівля після реорганізації вечірньої школи стане приватною власністю.

Депутати міської ради Роман Курчик, Роман Шагала та Ганна Іваночко також висловили свої пропозиції щодо підтримки художників. Зокрема, Роман Шагала наголосив на потребі напрацювання Стратегії та формування бюджетних запитів на 2024 рік. Роман Курчик зазначив, що збір пропозицій до Стратегії розвитку креативної економіки триває. Цього року, як зазначив міський голова, галузь культури та мистецтва профінансовано не по залишковому принципу. Для потреб функціонування закладів та мистецьких колективів виділено 100,7 мільйонів гривень. Очевидно ще потреба в коштах зростає, але на думку депутата, їх потрібно використовувати ефективно. Ганна Іваночка запропонували створити мистецький заклад на базі Стебника. У підсумку присутні зійшлися на думці створення не лише гідних умов для функціонування мистецьких просторів, а й вихованні поціновувачів мистецтва.

Зеновій Квасній – начальник управління цифровізації, інформаційної політики та комунікацій рекомендував митцям приділити увагу промоції їх діяльності не лише на базі Інтернет-порталу Дрогобицької міської ради, а й користуватися послугами місцевих ЗМІ, щоб більше громадян отримували інформацію про заходи та події. Відтак запропонував спільно напрацювати концепцію електронного мистецького арсеналу.

У підсумку присутні зазначили, що такий формат круглих столів дає змогу впорядкувати роботу структурних підрозділів міської ради, здійснювати промоцію місцевих митців та реагувати на їхні проблеми та потреби.

Модератором заходу виступив керівник КУ «Інститут міста Дрогобича» Володимир Кондзьолка.

Перейти до вмісту