КП “Дрогобичводоканал” відтепер має сучасну альтернативу знезараження води

10:16 9 Вересня 2022

У лютому, коли в Україні розпочалися бойові дії, виникли проблеми з постачанням рідкого хлору. Адже транспортування і зберігання засобу, який водоканали використовують для знезараження води, у період воєнного часу розглядається у ракурсі підвищеної хімічної небезпеки.

КП “Дрогобичводоканал” на тлі цих подій розпочало працювати над забезпеченням альтернативної системи знезараження питної води на основі гіпохлориту натрію марки “А”. Було проведено всебічне інженерно-наукове вивчення цього питання. Відтак ухвалено рішення здійснити реконструкцію станції знезараження питної води на водозаборі “Гірне”.

У результаті проведено капітальний ремонт приміщення, у якому змонтовано устаткування для знезараження. Зокрема, там розміщено щит управління із запобіжними клапанами, ємності для зберігання гіпохлориту натрію, мережу трубопроводів та запірних арматур, встановлено сучасні насоси-дозатори. Виробником всього технологічного обладнання є німецька фірма “Grundfos”. Увесь процес монтажних робіт дещо розтягнувся в часі, бо в умовах воєнного стану виникли труднощі з логістикою доставки обладнання з Франції, де розміщено виробництво цієї фірми.

До цього ж у приміщенні станції знезараження води замінено вікна та встановлено систему опалення. На відміну від рідкого хлору, умовою застосування гіпохлориту натрію є температурний режим не менше ніж 5 градусів за Цельсієм.

Нині з приємністю можна констатувати: сучасна альтернативна система знезараження питної води, яка обійшлася підприємству у пів мільйона гривень, успішно введена в експлуатацію. Спеціалізована організація попередньо провела інструктаж та навчання персоналу щодо використання нової установки . Тепер на цьому водозаборі можливо задіювати два, незалежні один від одного, способи знезараження.

Наукове порівняння рідкого хлору та гіпохлориту натрію свідчить про те, що ці два елементи мають дезінфікуючі властивості і основою обидвох є хлор. Суттєва відмінність полягає лише у тому, що отриманий з кухонної солі методом електролізу гіпохлорит натрію є безпечнішим у процесі зберігання та експлуатації і менш токсичним. На його використання не потрібні жодні дозвільні документи від державних інспекцій.

В Україні сьогодні нема виробників хлору, його завозять з-за кордону. Натомість у нашій державі працюють електролізні станції з виробництва гіпохлориту натрію.

Постачання рідкого хлору наразі здійснюється стабільно, але постійно посилюються вимоги державної служби експортного контролю України щодо зобов’язань і гарантій водоканалу у використанні цього хімічного засобу. Тому спрогнозувати як буде далі – складно.

У четвер, 8 вересня, з роботою нової системи знезараження води ознайомилися міський голова Тарас Кучма, його перший заступник Ігор Герман, начальник відділу охорони здоров’я Володимир Чуба, директор КУ “Інститут міста Дрогобича” Володимир Кондзьолка. Тарас Кучма високо оцінив реалізований проект комунального підприємства. Адже запроваджена альтернатива дає змогу водоканалу все-таки вийти на рівень стабільності і гарантувати споживачам безперебійну подачу знезараженої питної води.

КП “Дрогобичводоканал”

Перейти до вмісту