Калорійність та вміст твердих речовин у сирому осаді та надлишковому мулі на очисних спорудах Дрогобицького водоканалу є занизькими для виробництва біогазу- висновок фінської компанії

16:23 15 Вересня 2021

Вчора інформаційний простір Львівщини облетіла новина про те, що Дрогобич та Червоноград перемогли у конкурсі з будівництва на очисних спорудах станції з виробництва біогазу.

Львівська обласна державна адміністрація стала переможцем проєкту міжнародної технічної допомоги, який фінансується цільовим фондом «Фінляндія Україна». У межах проєкту було передбачене виготовлення техніко-економічного обґрунтування для будівництва станції переробки біопалива (біогазу) на території Львівської області.

Компанія AFRY Ukraine спільно з представниками департаменту екології та природних ресурсів та департаменту паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження Львівської облдержадміністрації провели оцінку наявних очисних споруд на підприємствах водопровідно-каналізаційних господарств області. Загалом оцінку дали майже по 30-ти об’єктах у 8-ми містах області.

Серед проаналізованих очисних споруд обрали два об’єкти, для яких провели повну технічну та фінансову оцінку з метою визначення їх доцільності для подальшої реалізації в проєкті. Це об’єкти у Дрогобичі та Червонограді. Саме вони, згідно з оцінкою, найбільш придатні для подальшої роботи у напрямку виробництва біогазу.

Водночас фінська компанія-підрядник виготовила техніко-економічне обґрунтування (ТЕО), відповідно до якого встановлено, що калорійність та вміст твердих речовин у сирому осаді та надлишковому мулі на очисних спорудах Дрогобицького водоканалу є занизькими для виробництва біогазу. Збитки виробництва за таких умов становитимуть 200 тис. євро у рік.

Ймовірно, результати цього незалежного дослідження здивували владних чиновників, втім для фахівців Дрогобицького водоканалу такий висновок очікуваний. Очисні споруди, збудовані у 70-х роках минулого сторіччя, працюють без збоїв. Претензій до механічно-біологічної технології очистки стоків не має навіть екологічна інспекція, яка проводила тут останню перевірку липні. Проте за пів століття технології сягнули високого розвитку.Технологічне обладнання, капітальні споруди, що забезпечують процес очистки, потребують повного оновлення, на що потрібно понад 100 млн грн.

Це цікавий проєкт екологічного спрямування, – коментує начальник КП “Дрогобичводоканал” Роман Шагала. – Його ефективно можна реалізувати у Європі, де модернізована інфраструктура, а місцеве самоврядування має змогу відшкодовувати будь-які збитки задля екологічних цілей. У нас результати техніко-економічного обґрунтування яскраво підтвердили те, про що заявляємо давно – насамперед потрібно вкладати кошти у технології, тобто розпочинати вирішувати проблему з її кореня. Саме це незалежне дослідження дає нам об’єктивну підставу правильно розставляти акценти у бізнес-пропозиціях.

КП «Дрогобичводоканал»

Перейти до вмісту