З фондової скарбниці музею «Дрогобиччина». Цікаві факти з історії церкви Святої Трійці.

15:01 13 Травня 2020
Окрасою центральної частини Дрогобича є церква Святої Трійці. Та не багато дрогобичан знає, що близько 150 літ тому її вигляд був дещо іншим і, що  саме  містяни виступали за її розширення. Задум був втілений згодом і місто отримало значно більший та вмістиміший храм.
З предвісником цих архітектурних змін, документом з історії церкви  середини ХІХ ст. пропоную познайомитись. Він доносить до нас факт з життя дрогобицької громади, який засвідчує, що влада дослухалася до думки, висловленої поважними представниками кожного передмістя.
 Цим документом є звернення парафіян м. Дрогобича греко-католицького обряду, що належали до церкви св. Трійці до уряду окружного в Самборі від 10.07.1863 року стосовно дозволу на її розширення. 
Текст рукописний польською мовою на аркуші паперу, складеному вдвоє, розміром 34х21см. Подаю зміст  українською, наближено до оригіналу.
 
Пресвітла ц. к. влада окружна!
Збільшена людність нашого міста щораз більше стає побожною і хоче нашу парафіяльну церкву св. Трійці гр. кат. обряду розширити, бо всі не можуть у ній зміститися. Значна частина парафіян під час святкових Богослужень по вулицях при церкві стоять. Найбільше прикро в спекотні і дощові дні, а в найгіршому разі шукають порятунку поблизу жидівських шинків. Зрозуміло що християнство і релігія з цього приводу дуже втрачає. Непотрібно значних зусиль щоб зрозуміти, що релігія моральність і християнство з цього приводу дуже втрачає.
Цьому злу можна зарадити розширивши церкву св. Трійці і вважаємо це нагальною потребою.
До пресвітлої ц. к. влади циркулярної звертаємось з найпокірнішою просьбою, щоби в тій мірі ц. к. Інженера циркулярного до Дрогобича надіслати визначити і скласти план кошторис і витрати уточнити і владі циркулярній запропонувати.
Розширення тієї нашої церкви св. Трійці якнайлегше і без великих коштів, бо думаєм при впорядкованому її вибудовуванню уже на ту ціль в бокових стінах склепіння пороблені, які зараз використати на розширення можна і так би 500 осіб більше в тій церкві помістилося би. Просимо також Пресвітла ц. к. владо циркулярна про таке узагальнення і визнання цього розширення нашої церкви св. Трійці і на такий дозвіл і якнайскоріше в тій справі розпорядження.
Дрогобич 10 липня 1863 р.
Віцент Мороз – провізор церкви св. Трійці.
Теодор Скрипух – другий провізор.
Василь Солощук – контролер.
 
Це звернення підписали війти семи передмість Дрогобича від імені громадян своїх ґмін, а також їх мешканці – шановані господарі.  Кількість підписів – 82 громадяни. Підписи війтів підтверджені ґмінними печатками. Подаю прізвища лише війтів, а перелік шанованих господарів можна знайти у І виданні «Вісника музею „Дрогобиччина”: Записки, присвяченідослідженнямприроди, історії та культуриДрогобиччини», 2019р.:
  • Війт Загород міських в імені цілої ґміни Андрій Хронєвіч;
  • Іван Мицавка – війт з передмістя Лішнянського в імені цілої ґміни;
  • Григорій Савицький – війт з перемістяЗварицького в імені цілої ґміни;
  • Іван Ватта – війт передмістя Завіжного в імені цілої ґміни;
  • Андрій Возняк – війт передмістя Війтівська гора в імені цілої ґміни;
  • Іван Модрицький – війт Плебанії Задвірної;
  • Йозеф Ярема – війт передмістя Задвірного в імені цілої ґміни.
На титулі листа – просьба греко-католицького адміністратора Ігнатія Борусевича, скріплена парафіяльною печаткою Дрогобича:
Нинішнє подання в цілому з боку уряду греко-кат. парафії підтверджене і з найпокірнішою просьбою аби високий ц. к. уряд циркулярний бажання мешканців гр. кат. взяв розглянути.
 15 липня 1863 р.
Прим. о. І.Борусевич – ректор школи оо.Василіян, який приймав до 2 кл. малого Івася Франка.
 
Підготувала: О. Соловка.

 

Перейти до вмісту