Зробити місто зручним та комфортним для мешканців: у Дрогобичі відбулась зустріч щодо розвитку сталої міської мобільності

12:05 22 Березня 2023

Зростання кількості автотранспорту, зношеність інфраструктури, потреба у велодоріжках та модернізації тротуарів і пішохідних зон — всі ці проблеми об’єднують більшість міст в Україні та роблять їх менш привабливими для комфортного життя мешканців. Щоб знайти вихід з цієї ситуації все більше міст та громад напрацьовують плани сталої міської мобільності.

Тема актуальна не лише сьогодні, а й буде потребувати вирішення у повоєнний період. Зважаючи на це у міській раді відбулась робоча зустріч за участі представників відповідних структурних підрозділів ДМР з представниками громадською організацією «ФОРЗА», яка є головним партнером проекту «SUMCITYNET: міста за покращення доступності і кліматично-сталу міську мобільність». До обговорення також долучились і старости сіл Дрогобицької ТГ, щоб напрацювати ефективні рішення мобільності не лише в містах, а й в усій територіальній громаді. Модератором зустрічі та приймаючою стороною виступило Управління інвестицій та економічного розвитку.

Так, за круглим столом найперше обговорили, що таке стала міська мобільність та для чого вона містам, громадам і її жителям. Спікери ознайомили присутніх детальніше з тим, що таке план сталої міської мобільності, які міста його вже напрацювали та які є успішні практики на прикладі закордонних міст. Також напрацювали і практичні можливості та перспективи покращення мобільності у Дрогобицькій громаді.

За останні роки, звісно, інфраструктура для пішоходів значно покращилась. Але окрім центральних частин міста потрібно активно братись і за прилеглі території. Ми завжди нагадуємо, що коли закінчиться війна, часу розпочинати якісь роботи та переосмислювати планування міст вже не буде. Ми повинні напрацьовувати базу діючих підходів до паркування, озеленення, безбар’єрності вже сьогодні, — зазначили представники громадської організації «ФОРЗА».

Додамо, стала міська мобільність полягає у тому, що місто та громада розвиваються у напрямку створення комфорту для мешканців, розвитку велосипедного та пішохідного руху, пріоритету екологічних автомобілів, зручної транспортної моделі громадського транспорту, збереження просторів, популяризації здорового способу життя та розвитку сприятливого екологічного середовища.

У Дрогобичі такі заходи реалізовують кілька років поспіль. Так при плануванні ремонтів вулиць, облаштуванні тротуарів та пішохідних зон, передбачають елементи інклюзії та мобільності. На це звертають увагу і під час ремонтів у центральній частині Дрогобича, вулиць Грушевського, Самбірської, Бориславської, В. Чорновола, Лепкого, Завалля, Трускавецької, Шолом-Алейхема, Раневицької, Стрийьської та інших. Частину робіт вдалося виконати завдяки партнерству з громадою та бізнесом.

Наразі у місті  облаштовують пішохідні тротуари на вулицях Маріїнській, Жупній, Володимира Великого, Сагайдачного, Стуса. Заплановано ремонти у мікрорайоні Самбірська.

Новітні практики також застосовують при ремонті вулиць у Стебнику. Щодо пішохідних зон, наглядним прикладом є облаштування Скверу Небесної Сотні.

До слова, системну роботу комунальних служб з упорядкування руху транспорту та мобільності інфраструктури у жовтні 2021 році відзначила ГО «Центр екологічних ініціатив «Екодія» під час конкурсу «Краще місто».

Перейти до вмісту