Зима на порозі: чи витримають електромережі підвищене навантаження взимку?

15:52 3 Жовтня 2022

У Дрогобицькій громаді триває підготовка до зими та старту опалювального сезону. Цьогоріч на зимовий період в Україні прогнозують складнощі, які пов’язані з енергетичною кризою.

Східні та південні області сильно постраждали від ворожих обстрілів, мають зруйновану інфраструктуру та знищені енергетичні мережі. Відтак значне навантаження в час зими ляже саме на захід України.

У Дрогобицькій громаді ситуація залишається стабільною. Однак прогнозувати стабільність впродовж усього опалювального сезону не може ніхто.

Щоб підготуватись до можливих викликів цьогорічного опалювального сезону, у Дрогобицькій громаді ведеться реалізація низки проектів, які дають змогу економити ресурси, переводити частину котелень на альтернативні види палива. Враховуючи те, що чимало домогосподарств та мешканців багатоквартирних будинків використовуватимуть для обігріву своїх помешкань електричні прилади – не менш важливим є питання збільшення дозволених потужностей електромереж. Для того, щоб оцінити реальний стан справ, КП «ЖЕО» проводить обстеження мереж багатоповерхівок. Особливого контролю потребують старі за віком будинки, в яких стара електропроводка може загрожувати замиканнями та провокувати пожежі.

На важливості контролю цього питання наголосив під час понеділкової апаратної наради міський голова Тарас Кучма.

Зараз дуже важливо обстежити будинки та зробити все можливе, щоб збільшити потужності електромережі, де це можливо. Зима може бути дуже непростою. Люди будуть грітись всіма можливим способами, тому треба зробити максимум, щоб запобігти та попередити аварійні та небезпечні ситуації, – наголосив міський голова Тарас Кучма.

Серед викликів цьогорічного опалювального сезону у міській раді прогнозують чергову хвилю вимушених переселенців. Люди, які досі залишались в областях активних бойових дій, зараз покидають свої домівки, рятуючись від холоду. Тому Дрогобицька громада, яка від початку повномасштабного вторгнення прихистила понад 20 тисяч ВПО, готується прийняти нову хвилю внутрішньо переміщених осіб.

Перейти до вмісту