Звіт за 11 місяців 2019 року заступника міського голови Дрогобича Володимира Коцюби

0:43 18 Грудня 2019

Розробка і прийняття  оновленого Статуту громади

Статут міста — це основоположний документ і по суті мала Конституція громади, спеціально розроблена мапа чітких правил життя Дрогобича та громади, яка врахує усі особливості нашого міста та регіону вцілому. Відтак, спільно з представниками виконавчої гілки влади, депутатського корпусу, громадськості та за підтримки Ради Європи було спільно напрацьовувано оновлений Статут громади нашого міста. Дрогобичани могли долучатись з пропозиціями навіть за допомогою е-сервісу «Е-консультації».

Було враховано абсолютно всі пропозиції і зауваження як депутатів так і представників громадськості.

Взагалі статут територіальної громади міста Дрогобича був ухвалений достатньо давно, десять років назад. Ця редакція дуже обмежено визначала засади взаємодії територіальної громади з місцевою владою, крім того за цей час змінилося  законодавство з регулювання місцевої демократії.

В  новій редакції  статуту передбачено абсолютно все: визначено права, обов’язки, гарантії прав, форми участі жителів громади у вирішенні питань місцевого значення, засади громадського контролю, засади розвитку територіальної громади, звітування органів місцевого самоврядування перед територіальною громадою.

Основна відмінність оновленого статуту від попередньої редакції – це є полегшення громадянам участі в управлінні містом, оскільки прописано чимало інструментів участі і процедуру використання таких інструментів – це громадський бюджет, електронні петиції, громадські слухання, місцеві ініціативи, консультації з громадськістю та багато іншого.

05.12.2019 року нову редакцію статуту громади міста було затверджено  на засіданні сесії Дрогобицької міської ради.

 

Відділ інформаційних технологій

Моніторинг якості повітря

Обладнання дозволяє кожні 145 секунд вимірювати місткість забруднюючих речовин, а жителям міста — слідкувати за станом атмосферного повітря у місті в режимі онлайн. Першу таку станцію встановили в районі вул. Є.Коновальця. Наступні, вже у 2020 році будуть встановлені на вулицях: Горішня Брама, Самбірська, Бориславська, Лесі Українки та ін.

Технологія blockchain в освіті Дрогобича

У ДНЗ, школах та позашкільних закладах запрацювала електронна реєстрація дітей у перші класи з використанням технології, яка унеможливлює фальсифікацію даних або ж їх неконфіденційність — blockchain. Прийом заявок від батьків здійснюватиметься лише через е-систему у режимі онлайн.

Окрім цього, ця система повністю захищає персональні дані батьків та дітей, а також усуває будь-які зловживання щодо порядку реєстрації дітей у чергах у школи та садки. Вже у 2019-2020 навчальному році вступна кампанія дітей у дошкільні навчальні заклади та у перші класи загальноосвітніх навчальних закладів міста відбувалася саме за допомогою е-реєстрації на базі технології Blockchain.

Розвиток “прозорих” перевезень міста

Запрацювала система моніторингу роботи маршрутного транспорту міста, як для дільниці міських перевезень, так і для громадян міста. Працює додаток на системах  ios, android, web. Завдяки роботі е-системи є можливість здійснювати централізований контроль за громадським транспортом, зокрема це важливо у випадку виходу транспортного засобу з ладу, перекриття вулиць, негоди та ін; здійснювати контроль за рухом громадського транспорту в реальному часі; аналізувати продуктивність роботи транспортних засобів; відстежувати статистику щодо кілометражу проходження контрольних пунктів. Задля того, аби запровадити систему онлайн-руху громадського транспорту, всі транспортні засоби оснащили GPS-навігацією, відтак інформація оновлюється онлайн для кожного автобуса.

Картка дрогобичанина

У Дрогобичі реалізується чи не найамбітніший проект – Картка дрогобичанина, аналог якої є тільки в столиці України. Завдяки цьому проекту громадяи зможуть оплачувати проїзд в транспорті, отримувати дисконти в закладах дозвілля та харчування, отримуватимуть знижки на культурні події міста та багато іншого. Даний проект розділений на декілька етапів. Перший, це встановлення терміналів для проведення фінансових операцій, а також запуск автоматизованої системи обліку пасажирів, що працюватиме у громадському транспорті міста. Із впровадженням такої системи вдасться повністю відійти від системи готівкового розрахунку, хоча можливість оплати готівкою в тестовий період буде. Для дрогобичан пільгових категорій безкоштовно видадуть картки «Карта дрогобичанина» і обліковуватимуться у громадському транспорті вони будуть саме за їх допомогою.

Окрім цього, для одноразового проїзду пасажири зможуть придбати у касах біля зупинок громадського транспорту одноразові проїзні квитки, у планах створити також денний та місячний абонемент. Оплатити за проїзд у громадському транспорті можна буде і звичайною банківською карткою або ж за допомогою Android Pay чи ApplePay, тобто мобільним телефоном, «розумним годинником» і іншими технічними засобами.

Інформаційні табло

У Дрогобичі розпочато встановлення інформаційних табло для відстежування руху транспорту. Першу зупинку було розміщено у центральній частині Дрогобича. На табло можна побачити, який громадський транспорт курсує на цій зупинці, через скільки хвилин прибуде на зупинку. Окрім цього,  можна підзарядити свій гаджет та у випадку необхідності викликати на допомогу. Пристрій обладнаний спеціальною «гарячою» кнопкою, натисканням якої можна викликати працівників КП «Муніципальна варта Дрогобича». На початку грудня аналогічні табло встановлено  на зупинках (Синагога, маг.Рукавичка, Чорновола-Центр та Автостанція-2).

Безкоштовний WIFI у медицині

У 10 медичних закладах Дрогобича облаштували безкоштовні Wi-fi зони. Облаштування Wi-fi зон у закладах охорони здоров`я Дрогобича реалізувалось за підтримки USAID — незалежного агентства федерального уряду США та є для міста абсолютно безкоштовним.

Безкоштовні Wi-fi зони встановили як у стаціонарних закладах охорони здоров`я, так і у поліклінічних відділеннях, зокрема у:

– КНП «Дрогобицька міська лікарня №1», вул. А. Шептицького, 9;

– КНП «Дрогобицька міська лікарня №3», вул. Трускавецька, 67;

– КНП «Дрогобицька міська лікарня №5», вул. Козловського;

– КНП «Дрогобицький міський пологовий будинок», вул. А. Шептицького, 7;

– КНП «Дрогобицька міська дитяча лікарня», вул. А. Шептицького, 11;

– КНП «Дрогобицька міська поліклініка», вул. Січ. Стрільців, 22», зокрема у сімейних відділеннях на вул. Пилипа Орлика, 9 та вул. А. Шептицького, 7;

– КНП «Дрогобицька міська лікарня. Бальнеологія», вул. І. Франка, 16;

– КНП «Дрогобицька міська стоматологічна поліклініка», вул.Січ. Стрільців, 11.

Геоінформаційна система міста

У місті запроваджено власну геоінформаційну систему міста. Відтак, повна об’єктивна інформація про доступні об`єкти нерухомості, інженерні мережі, зокрема водопостачання та тепломережі, і інфраструктуру з`явиться у геоінформаційній системі. Окрім цього, завдяки партнерству з центром розвитку інновацій відбулося сканування усіх наявних у відділі містобудування та архітектури планшетних даних (більше 300 одиниць), КП «Дрогобичводоканал» та КП «Дрогобичтеплоенеро». Далі усі дані будуть перенесені у вищевказану систему. «Геоінформаційні системи — це веб-ресурс, для вирішення сукупності завдань зі збору, зберігання, відображення та аналізу просторової та іншої пов’язаної з нею інформації про об’єкти, процеси і явища, котрі є у місті. Використовуючи геоінформаційну систему, для отримання регламентованого доступу до достовірних та актуальних даних міста, пошуковець витрачає набагато менше часу на їх пошук, аналіз та узагальнення».

ЕСКО партнерство

В умовах постійного зростання цін на основні види енергоресурсів та значної зовнішньоекономічної залежності від постачальників енергоносіїв, питання покращення показників енергоефективності та зменшення споживання енергоресурсів в бюджетних установах, набувають особливої актуальності у зв’язку із нагальною необхідністю економії бюджетних коштів на їх утримання. Саме тому у Дрогобичі активно розпочали роботи з впровадження енергоефективних заходів за допомогою механізму енергосервісних компаній — ЕСКО-партнерства. Відтак, у 2019 році було успішно заведено інвесторів у комунальні заклади міста: ЗОШ №1, 2, 14, 18 та ДНЗ «Калинонька», КНП «Дрогобицька міська поліклініка» та КНП «Дрогобицька міська дитяча лікарня». Зазначимо, що такого роду співпраця дозволяє споживачу значно скоротити витрати на енергоресурси та модернізувати енергообладнання без інвестицій зі свого боку.

Особливістю цього проекту є те, що після завершення дії контракту та повернення інвестицій, Дрогобич отримає енергоефективні приміщення і при цьому не лише не витрачаючи жодної копійки, а й впродовж дії контракту отримуватиме 10% від загальної заощадженої суми. Загалом енергосервісні компанії гарантують від 25% до 40% заощаджень енергоресурсів.

Співпраця з ЄС/ПРООН по ЕСКО

Завдяки щоденному збору даних про використання енергії комунальними закладами міста проект ПРООН долучився до фінансування установ у яких задіяно ЕСКО-механізми. Окрім цього, проект закуповує для усіх закладів комунальних міста системи для автоматичного моніторингу використання енергії, що дозволить суттєво економити кошти платників податків.

Електронні консультації

У Дрогобичі запроваджено черговий механізм спілкування з громадою міста, а саме “Е-консультації”, які дозволять у режимі онлайн проводити обговорення важливих для життєдіяльності міста документів. При цьому результати консультацій з громадськістю через “Електронні консультації” враховуються міською радою під час прийняття рішень в подальшій роботі. Е-консультації функціонують в трьох напрямках — електронне опитування, електронні консультації з громадськістю та електронне обговорення нормативно-правового акту.

Оновлений портал міста

Відділом ІТ та аналізу було оновлено офіційний портал міста, який включив себе всі інноваційні рішення. Це стосується кнопки сповіщень та динамічного меню новин, окремого розділу СмартСіті, в якому зібрані усі міські сервіси, які надаються громаді. Окрім цього, завдяки аналізу даних сайт був змодельований із запитів громадян. Відтак, він збільшив точність для пошуку важливої інформації для громади міста.

Портал документів міської ради

У Дрогобичі було впроваджено сайт документів Дрогобицької міської ради. Де кожному користувачу, хто працює з документами міської ради та її виконавчого комітету, не потрібно затрачати час на складний пошук документів. Новий сайт має «інтуїтивні» функції пошуку, що значно скорочує час отримання користувачем необхідного документу. Особливістю цього сайту є й те, що він міститиме документи за весь період діяльності ради від часів становлення Незалежності України. Також сайт доповнили функцією аналітики пошуку документів.

Оцифрування архіву документів ради

З осені 2018 року відділом ІТ та аналізу розпочато оцифрування усіх архівів ДМР з 1990 року. Долучилися до цієї справи й студенти та викладачі Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка. На сьгодні весь 1990 та 1991 роки вже розміщені на сайті документів міста. Наступні роки, які оцифровуються – це 1992 та 1993 рр.

Робота з відкрити даними

Відділ щоденно займається оновленням інформації на порталі відкритих даних. Окрім цього, було оновлено рішення виконавчого комітету. Відтак ще 164 наборів даних про діяльність міської ради Дрогобича та її структурних підрозділів зявились у відкритому доступі. Станом на сьогодні на порталі відкритих даних розміщено 363 набори даних  та більше 1700 окремих файлів. Які саме дані портапили в оновлений перелік:

Кронування, видалення та висадження зелених насаджень;

Доступність будівель для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення;

Тарифи на комунальні послуги;

Надходження звернень на гарячі лінії, у аварійно-диспетчерські служби, телефонні центри тощо;

Паркування, у тому числі, про розміщення майданчиків, їх операторів, обладнання та функціонування;

Адресний реєстр;

Дані про видані будівельні паспорти;

Дані про розміщення спецтехніки, що використовується для надання комунальних послуг, благоустрою, здійснення будівельних та ремонтних робіт;

Дані про черги дітей у дошкільні/шкільні навч. Заклади;

Території обслуговування загальноосвітніх закладів;

Дані містобудівного кадастру, в т.ч., геопросторові дані;

Дозволи на порушення об’єктів благоустрою;

Черга на отримання земельних ділянок;

Планові та фактичні показники сплати за договорами оренди комунальної власності;

Перелік та місцезнаходження закладів комунальних закладів охорони здоров’я, які забезпечені обладнанням гінекологічним, мамологічним обладнанням, що пристосоване до потреб осіб з інвалідністю з врахування особливостей їх пересування;

Інформація щодо отриманого майна (обладнання, програмного забезпечення) в рамках міжнародної технічної допомоги;

Плани та звіти контрольно-інспекційних заходів;

Перелік об’єктів монументального мистецтва;

Храми міста Дрогобича;

Інформація про заходи контролю за дотриманням законодавства про працю;

Нормативно-грошова оцінка земель;

Вуличне освітлення міста;

Роздільний збір побутових відходів;

Засоби регулювання дорожнього руху (світлофор ти залізничні переїзди, лежачі поліцейські);

Реєстр організацій, що сортують відходи;

Реєстр виданих ліцензій на алкоголь та тютюн;

Дані про надання послуг міським ЦНАП;

Забудовник онлайн

Завдяки даній системі кожен громадянин може вільно та без зайвих зусиль отримати інформацію, а також повний звіт перевірки діяльності забудовників нових житлових будинків у Дрогобичі стало доступно завдяки співпраці з Monitor.Estate. Система перевіряє понад 7 державних реєстрів з відкритими даними, в яких є інформація про обраний вами об’єкт:

– дані про учасників будівництва (власники компаній, адреси, статутний капітал, види діяльності тощо);

– наявність/відсутність дозвільної документації (дозвіл на будівельні роботи, ліцензії);

– наявність/відсутність судових справ;

– право користування земельною ділянкою;

– цільове призначення земельної ділянки;

– наявність/відсутність податкового боргу;

– наявність/відсутність виконавчих проваджень.

ШТРАФИ ЮА

Відділ ІТ та аналізу імплементує сервіс для онлайн-оплати адміністративних штрафів за порушення Правил дорожнього руху та послуг, пов’язаних із використанням автотранспортних засобів. «Для сплати штрафу необхідно буде зайти в мобільний додаток «Штрафи UA». На сервісі можна буде не лише сплатити штраф, а й перевірити чи є особа у списку порушників ПДР та чи анульований  штраф особи після оплати. Проект буде функціонувати як додатковий сервіс в роботі інспекції з паркування, яка буде введена у Департаменті міського господарства.

Школа “SMART CITIZEN

У межах курсу дрогобицьких учнів та студентів ознайомлювали та навчали роботі з електронними сервісами, відкритими даними та іншими програмами, які дозволяють брати активну участь в урядуванні містом, використовуючи новітні технології.

Окрім цього, громадянам на практиці демонструють, як повідомити про аварійну ситуацію на вулицях міста, яку необхідно ліквідувати, як отримувати смс-сповіщення про припинення водо-, газо та електропостачання, як контролювати витрати надходжень до міського бюджету та багато іншого.

Антикорупційні заходи

Було розроблено документи, які відповідатимуть за дільність уповноваженої особи з питань запобігання та виявлення корупції виконавчого комітету Дрогобицької міської ради, всі дотичні положення, етичний кодекс депутатської діяльності, оновлений кодекс службовців та інші документи, які висвітлюють та контролюють діяльність органів самоврядування. Було напрацьовано та затверджено документи, які регулюються ЗУ “Про доступ до публічної інформації” та визначено робоче місце для запитувачів.

Обмін досвідом

У межах вивчення досвіду з цифрової трансформації Дрогобича  до міста протягом року приїздили: делегація з Луганської, Львівської та Донецької областей, місто Коростень, Білгород-Дністровськ, Турка, Самбірська міська рада та ін.

Окрім цього, для вивчення досвіду до міста  з цифрової трансформації завітали Мортен Енберг (Голова Офісу Ради Європи в Україні), Дафіна Герчева (керівник Програми розвитку ООН в Україні).

У межах засідання Асоціації відкритих міст України, яке також було проведене у Дрогобичі для відповідальних ІТ-представників органів місцевого самоврядування міст-членів Асоціації було проведено семінар з з обміну досвідом щодо впровадження проекту “Smart City”

Поточна робота відділу ІТ та аналізу:

  1. Щоденно проводиться підтримка та моніторинг діяльності усіх інформаційних систем міста, а саме: робота з висвітлення інформації, попередній запис до лікаря, реєстрація дітей у школи, садочки, гуртки, прозоро етап планування та зкупівель, Dozorro, Прозоро.Продажі, сервіси “Відкрита реклама” та “Відкрите місто”, Петиції громадян, Електронне надання адміністративних послуг, Електронні консультації, Повідомлення про неетичну поведінку, Аналітика діяльності усіх порталів міста, робота веб-камер та інформаційних кіосків, робота GPS на транспорті та інформаційних табло, функціонування Wi-Fi зон та ін.
  2. Модернізовано та збільшено парк комп’ютерної та офісної техніки, проведено модернізацію шлюзу доступу до мережі інтернет, розгорнуто та впроваджено сервер бухгалтерії відділу освіти
  3. Впроваджено нову платформу центру безпеки локальної мережі виконкому Дрогобицької міської ради, та проведено розширення та модернізацію локальної мережі
  4. Проведено перенесення зовнішніх ліній зв’язку виконкому Дрогобицької міської ради
  5. Занесено в на портал документів більше 2 000 нормативно-правових актів.
  6. Проводиться постійний аналіз стану комп’ютерної техніки, комп’ютерного забезпечення та внутрішньої АТС виконкому Дрогобицької міської ради, моніторинг та підтримка безперебійної роботи серверів виконкому, забезпечення роботи внутрішньої комп’ютерної мережі, обслуговування та поточний ремонт комп’ютерної та офісної техніки.

Проекти, які зараз на завершальній стадії. Запуск 2019-2020 рр.

  1. Запровадження в місті чат-бот;
  2. Е-сервіс озеленення міста в якому вказані всі історичні насадження;
  3. Адресний, територіальний та реєстр майна;
  4. Реєстрація закладів в google;
  5. Розміщення в google маршрутного транспорту;
  6. Нові набори даних;
  7. Мапа депутатських округів;
  8. Оновлення документообігу.

Перемоги та відзнаки міста в цифровій трансформації у 2019 році

  • 2019 — Рейтинг бюджетної прозорості «Кришталь року» – 1 місце та три нагороди;
  • 2019 — Transparent International Ukraine – 1 місце в рейтингу
    прозорості серед 100 найбільших міст України за 2018 рік;
  • 2019 — Перше місто в Україні, яке впровадило технологію blockchain в міському управлінні;
  • 2019 — Переможці першого цифрового українського конгресу в номінації «Бюджетний процес»;
  • 2019 — Kyiv Smart City – Перемога в номінації «Інноваційне та Відкрите місто року».

Всього, починаючи з 2016 року місто Дрогобич завдяки проекту  “Smart City” отримало 12 всеукраїнських нагород.

Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) .

На сьогоднішній день ЦНАП надає в місяць біля 3,5 тисяч послуг населенню міста Дрогобича та регіону. Найбільш популярними послугами є реєстрація місця проживання, видача довідок про зареєстрованих осіб, виготовлення паспортного документу.

В поточному році адміністратори отримали доступ до реєстру актів цивільного стану і за домовленістю з РАЦС вже готові приймати послуги по видачі свідоцтва про народження та свідоцтва про смерть.

– Заплановано ввести в перелік послуг, які надаються через ЦНАП, послуги по призначенню пільг і субсидій;

Вже у січні 2020 року в ЦНАПі будуть надаватися послуги соціального характеру.

Це дасть змогу сконцентрувати в одному місці найпопулярні для мешканців міста послуги та покращити умови їх надання.

Планується надання комплексу послуг по життєвих ситуаціях. А саме за одне звернення можна буде подати документи на отримання свідоцтва про народження дитини, її реєстрації місця проживання та подати документи на отримання допомоги від держави при народженні дитини. Аналогічно, за одне звернення можна буде отримати свідоцтво про смерть, та зняти з реєстрації померлу особу.

На сьогоднішній ЦНАП також готовий надавати послуги для мешканців Дрогобицького району згідно переліку, який надавався районним ЦНАПом.

Вже більше двох років центр надання адміністративних послуг приймає документи на виготовлення біометричних паспортів. М. Дрогобич другим після міста Львова завів цю послугу в ЦНАП. Адміністратори вже з початку запровадження послуги прийняли документи більше 17  тисяч громадян на виготовлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон та паспорта громадянина України у виді ID-картки.

Зараз попит на дані послуги стабілізувався, за поточний рік прийнято документів для виготовлення паспортів 8,5 тисяч, що значно менше за аналогічний період минулого року. Активізувався попит громадян на виготовлення паспорта громадянина України нового зразка у виді ID-картки. Слід зазначити, що дітям при виповненні 14 років такі паспорти виготовляються безкоштовно.

Протягом двох років 2016-2017 наш центр надання адміністративних послуг взяв участь в реалізації проекту технічної допомоги Європейського Союзу «Центр надання адміністративних послуг як інноваційний інструмент взаємодії влади та громади. Результатом цих зусиль є оновлене і модернізоване приміщення ЦНАП – тепле, комфортне, обладнане рецепцією, електронною чергою, дитячим куточком, терміналом для оплати за адміністративні послуги.

В червні 2019 року, з метою подальшого покращення якості надання адміністративних послуг та модернізації ЦНАП прийнято участь в конкурсному відборі Програми «U-LEAD з Європою». Наше місто вибрано даною Програмою для надання інституційної допомоги, включаючи інтеграцію послуг у ЦНАП. Тренінгові заходи для персоналу, матеріальну допомогу для облаштування робочих місць меблями та технікою. На даний час вже розпочато заходи по впровадженню змін в роботі ЦНАП в рамках даної Програми. В рамках Проекту буде надано додаткове обладнання для ЦНАП: електронне керування чергою в решта адміністративних залах, облаштування  ще одного дитячого куточка, облаштування автономного робочого місця для відвідувачів ЦНАП, облаштування пеленального столика, зручної зони очікування за рахунок коштів Програми «U-LEAD з Європою».

Для зручності громадян в ЦНАПі також застосовуються онлайн-послуги як для отримання адміністративної послуги так і для  електронниого запису на чергу на біометричні паспорти через офіційний сайт Дрогобицької міської ради е-сервіс IGOV. що дає змогу розширити можливості запитувачів послуг по отриманню інформації про адміністративні послуги, та замовити візит в ЦНАП.

Всього за поточний 2019 рік надано послуг через ЦНАП – 32 362, із них платних – 14 334, на суму 4 854 086 грн.

 

Відділ правового забезпечення

Як і в попередні роки, особлива увага приділялась неплатникам орендної плати за користування землю.

В межах реалізації поставлених завдань відділом правового забезпечення було проведено ряд заходів, починаючи від внесення відповідних змін в регуляторні акти Дрогобицької міської ради та завершуючи подачею позовів, частина яких вже задоволена судами.

1.1. Так, відповідно до  судової практики, яка склалася наприкінці 2018 року, відділом правового забезпечення 11.04.2019 було ініційовано внесення змін до «Порядку визначення та відшкодування Дрогобицькій міській раді збитків, заподіяних в наслідок невикористання земельних ділянок, самовільного зайняття земельних ділянок з порушенням законодавства про плату за землю» затвердженого рішенням сесії ДМР № 603 від 26.04.2012, зокрема, на дану комісію покладено вирішення питань щодо відшкодування шкоди згідно з статтями 1212-1214 ЦК України. Ці зміни надали нам можливість встановити належну правову позицію щодо повернення безпідставно набутого майна у вигляді збереженої орендної плати без достатньої правової підстави.

1.2. Для повернення недоотриманих коштів і наповнення бюджету міста було проведено значний обсяг роботи, зокрема, було здійснено обміри земельних ділянок, що використовуються ПрАТ «Львівобленерго», проведено засідання комісій з вирішення земельних спорів та по відшкодуванню збитків власникам землі та землекористувачам, підготовлені комісіями матеріали розглянуто на засіданні виконкому Дрогобицької міської ради, складено проекти договорів про добровільне повернення коштів та скеровано відповідні пропозиції ПрАТ «Львівобленерго».

Як результат проведеної роботи, 03 липня 2019 року між Дрогобицькою міською радою і ПрАТ «Львівобленерго» було укладено три договори про добровільне повернення Дрогобицькій міській раді безпідставно збережених коштів, які підлягають поверненню власнику землі:

–          за користування земельною ділянкою площею 3199 кв.м. на пров. Тепличний в м. Дрогобичі ПрАТ «Львівобленерго» було сплачено суму збитків в розмірі 48 694,70 грн.;-          за користування земельною ділянкою площею 1456 кв.м. на вул. 22Січня в м. Дрогобичі ПрАТ «Львівобленерго» було сплачено суму збитків в розмірі 22 597,42 грн.;-          за користування земельною ділянкою площею 14385 кв.м. на вул. Нафтовиків в м. Дрогобичі ПрАТ «Львівобленерго» було сплачено суму збитків в розмірі 212 630, 67 грн.Загальна сума сплачених ПрАТ «Львівобленерго» коштів становить 283 922,29 грн.Укладення даних договорів та згода на добровільне повернення коштів у виді неоплаченої орендної плати за користування земельними ділянками свідчить про ґрунтовну правову позицію Дрогобицької міської ради в питанні відшкодування шкоди завданої громаді міста.

Внаслідок проведених дій, ПрАТ «Львівобленерго» виявило бажання укласти договори оренди щодо всіх земельних ділянок, які товариство використовує в м. Дрогобич. Так, рішенням сесії ДМР від 22.10.2019 року № 2000 ПрАТ «Львівобленерго» було вже надано дозвіл на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об’єктів передачі електричної та теплової енергії щодо земельних ділянок під об’єктами нерухомого майна ПрАТ «Львівобленерго» (всього 82 об’єкта), що є підставою для подальшого укладення договорів оренди і джерелом постійного наповнення бюджету міста.

1.3. Керуючись новітньою судовою практикою, комісією по земельних спорах,  складено пакет документів про спричинення збитків у вигляді недоотриманої орендної плати. Матеріали по даним порушникам готуються для подачі в суд до кінця поточного року: ОК «Газовик», земельна ділянка на вул. Самбірській площею 48485 кв.м., нарахована сума збитків – 1 703 331грн., ОК «Жигулі» – земельна ділянка на вул. Солоний Ставок, нарахована сума збитків – 462 055, 95 грн.-           ОК «Милосердя», вул. Є. Коновальця, земельна ділянка площею 22703 кв.м. , нарахована cума збитків – 841 857,13 грн.-          ТзОВ «Чагарі» , земельні ділянки загальною  площею 398 кв.м.- нарахована сума збитків – 300269 грн.Також комісією на даний час проводиться робота з боржниками, які маючи рішення сесії про надання земельної ділянки в оренду, вже протягом тривалого часу свідомо не укладають такі договори і відповідно не сплачують орендну плату в бюджет міста. За 2019 рік виявлено 9 таких боржників.

1.4. Господарський суд Львівської області рішенням від 15.05.2019 року задоволив позовні вимоги ДМР та припинив право ПАТ «ДЗАК» на постійне користування земельною ділянкою на вул. Грушевського, 9 в м. Дрогобичі площею 1,3287 га., визнав недійсним договір суперфіцію, укладеного між ПАТ «ДЗАК» та Солончаком Я.С. Рішенням апеляційного господарського суду Львівської області від 03.12.2019 року рішення 1 інстанції було залишено в силі.

1.5. Відділом було подано позов до ВАТ «Дрогобицька фарба» про стягнення збитків у вигляді несплаченої орендної плати за користування земельною ділянкою загальною площею 58577 кв.м. на вул. Гайдамацька, 28 в м. Дрогобичі за період з 01.06.2016 року по 28.05.2019 року без достатньої правової підстави за рахунок власника цієї землі.

Рішенням Господарського суду Львівської області від 18.11.2019 року задоволено позовні вимоги ДМР та прийнято рішення про стягнення з ВАТ «Дрогобицька фарба» в користь ДМР 1992534 грн. суму збитків у вигляді не отриманої орендної плати за користування земельною ділянкою.

1.6. Закінчилась тривала судова справа за позовом Дрогобицької міської ради до ГО «Мрія» про стягнення збитків за не сплату орендної плати за користування земельною ділянкою площею 2,3150 га. на вул. Коновальця в м. Дрогобичі в розмірі 801899,08 грн. Позовні вимоги ДМР було задоволено. Ухвалою Господарського суду Львівської області від 31.01.2019р. було затверджено мирову угоду між ГО «Мрія» і Дрогобицькою міською радою, згідно якої погоджено розстрочення оплати збитків та судового збору. ГО «Мрія» зобов’язалась поетапно повернути 801899,08 грн. Дрогобицькій міській раді за користування земельною ділянкою на вул. Коновальця в м. Дрогобичі до 30.11.2023.

1.7. У Шевченківський відділ ДВС м. Полтава ГТУЮ у Полтавській області направлено наказ Господарського суду Полтавської області про стягнення з СТОВ «Ф-Матіс» в користь Дрогобицької міської ради 2 434 872,86 грн. за користування товариством земельною ділянкою на вул. Гайдамацька, 2 в м. Дрогобичі.

1.8. В провадженні Господарського суду Львівської області знаходяться справа за позовною заявою Дрогобицької міської ради до ОК «Гаражний автолюбитель» про утримання з кооперативу в користь Дрогобицької міської ради 829465,44грн. грн. безпідставно збережених коштів відповідачем у виді неоплаченої орендної плати за користування земельними ділянками площею 11139 кв.м. та площею 12397 кв.м. на вул. Коновальця в м. Дрогобичі за період з 01.06.2016 року по 31.05.2019 року без достатньої правової підстави за рахунок власника цієї землі.

1.9. На жаль, не всі рішення судів виносяться на користь Дрогобицької міської ради. Так, Дрогобицька міська рада звернулась у Господарський суд Львівської області з позовною заявою до ПАТ «Дрогобицький машинобудівний завод» з прохання припинити право товариства на користування земельною ділянкою, зобов’язати товариство повернути Дрогобицькій міській раді земельну ділянку площею 15,6999 га на вул. Бориславській, 51/1 в м. Дрогобичі та скасувати державний акт на право користування цією земельною ділянкою. Господарський суд Львівської області рішенням від 23.10.2018 року в задоволенні позовних вимог Дрогобицькій міській раді відмовив. Вже цього року апеляційна інстанція залишила без змін рішення суду першої інстанції, Верховний суд також відмовив в задоволенні касаційної скарги. Однією з підстав у мотивувальній частині зазначено, що припинення землекористування всією земельною ділянкою площею 15,6999 га може порушити право користування окремими її частинами інших власників нерухомого майна, що там розташоване, тому, на сьогодні ведуться перемовини щодо вилучення земельних ділянок на вул. Бориславській, 51/1 в м. Дрогобичі для їх передачі в оренду користувачам – іншим власникам окремих об’єктів нерухомого майна.

Господарський суд Львівської області рішенням  від 05.11.2018 року у справі № 914/1129/18 скасував пункт 1  рішення Дрогобицької міської ради  № 504 від 15.12.2016 року «Про затвердження  Програми  приватизації  комунального майна  Дрогобицької  міської ради  в частині включення  до переліку об’єктів , що підлягають приватизації  шляхом викупу , нежитлового приміщення  площею 234,3 кв.м. по вул. Грушевського, 70 в м. Дрогобичі., визнано недійсним  договір купівлі – продажу  нежитлового приміщення  шляхом викупу  від 05.09.2017 року  загальною площею  234,2  кв.м.  по вул. Грушевського, 70 в м. Дрогобичію та зобов’язано  фізичну особу  підприємця Савку Ірину  Миколаївну  повернути нежитлове приміщення  площею  234.3 кв.м.  по вул. Грушевського, 70  у власність територіальної громади  м. Дрогобича вартістю  335059 грн.

Постановою Західного апеляційного господарського суду від 13  березня 2019 року  у справі №  914/ 1129/18 апеляційну скаргу  Дрогобицької міської ради  залишено без  задоволення, а рішення  Господарського суду  Львівської області  від 05.11.2018 року  залишено без змін.

На сьогоднішній день рішення суду Савка І.М. виконала, передавши нежитлове приміщення Дрогобицькій міській раді.

У Господарському суді Львівської області перебувають у проваджені аналогічні  справи  за позовом місцевої прокуратури  до виконавчого комітету  Дрогобицької міської ради,  Гавдяк, Савшак М.І., Бенівчак Р.С., Фрунзеті О.В.

Виконавчий комітет  Дрогобицької міької ради у своєму запереченні звернув увагу суду на те, що прокуратура у позовних заявах  неналежно обґрунтувала   представницькі  функції прокуратури відповідно до вимог  ст. 53 ГПК України, а тому за клопотанням  виконавчого комітету  ДМР   дані справи зупинено  до вирішення аналогічних справ у Великій палаті Верховного суду  щодо обґрунтування представницьких функцій прокуратури відповідно до вимог  ст. 53 ГПК України.

Надалі залишається актуальним питання повернення ДМР коштів за надані медичні послуги мешканцям інших адмістративно-територіальних одиниць у закладах охорони здоров’я Дрогобицької міської ради, а саме, комунальних некомерційних підприємствах охорони здоров’я міст Дрогобича та Стебника.

2.1. Тільки за 9 місяців 2019 року Трускавецька міська рада «заборгувала» Дрогобицькій міській раді за пролікованих хворих мешканців м. Трускавець у стаціонарних відділеннях закладів охорони здоров’я Дрогобицької міської ради, суму в розмірі 2 327 516,00 гривень. Відділом правового забезпечення було підготовлено і подано позов до Трускавецької міської ради про визнання протиправною бездіяльність Трускавецької міської ради щодо передачі коштів на здійснення видатків між місцевими бюджетами м. Трускавця та м. Дрогобича у вигляді міжбюджетних трансфертів та зобов’язання Трускавецьку міську раду розглянути на сесії питання про передачу з бюджету м. Трускавець у бюджет м. Дрогобича у вигляді міжбюджетних трансфертів коштів за пролікованих пацієнтів мешканців м. Трускавця.

2.2. Також, за 9 місяців 2019 року Бориславська міська рада «заборгувала» Дрогобицькій міській раді за пролікованих хворих мешканців м. Борислава у стаціонарних відділеннях закладів охорони здоров’я Дрогобицької міської ради, суму в розмірі 2 738 712,00 грн. Тому відділом правового забезпечення було підготовлено і подано позов до Бориславської міської ради про визнання протиправною бездіяльність Бориславської міської ради щодо передачі коштів на здійснення видатків між місцевими бюджетами м. Борислава та м. Дрогобича у вигляді міжбюджетних трансфертів та про зобов’язання Бориславську міську раду розглянути на сесії питання про передачу з бюджету м. Борислав у бюджет м. Дрогобича у вигляді міжбюджетних трансфертів коштів за пролікованих пацієнтів мешканців м. Борислава.

Не може лишитись поза увагою ще одне надзвичайно важливе для громади міста питання, а саме, реалізації проекту з будівництва заводу з переробки твердих побутових відходів на території міста Дрогобич, реалізація якого раз і назавжди вирішить питання утилізації сміття в цілому регіоні

3.1. Відділом правового забезпечення було підготовлено та подано на розгляд сесії 15.03.2019 проект рішення «Про затвердження рішення виконавчого комітету від 16 серпня 2018 року № 200 та тексту Договору про спільну діяльність з метою реалізації проекту з будівництва заводу по переробці ТПВ на території міста Дрогобич» від № 1671.

На підставі даного рішення між Дрогобицькою міською радою та ТОВ «Еко Стандарт 10» і ТОВ «Еко Вейст Рісайклінг – Дрогобич» було укладеного Договір «про спільну діяльність з метою реалізації проекту з будівництва заводу по переробці ТПВ на території міста Дрогобич» № 137 від 15.03.2019р. Розробкою цього договору займались працівники відділу. Даний договір має стратегічне значення для регіону, оскільки його метою є реалізації проекту з будівництва заводу з переробки твердих побутових відходів на території міста Дрогобича.

3.2. Відділом правового забезпечення було підготовлено на розгляд сесії проект рішення «Про створення комунального підприємства «Служба муніципального управління» Дрогобицької міської ради та надання комунальному підприємству «Служба муніципального управління» Дрогобицької міської ради дозволу на придбання частки в статутному капіталі ТОВ «ЕВР – ДРОГОБИЧ». На підставі цього рішення було розроблено статут та проведено державну реєстрацію КП «Служба муніципального управління». Підготвлено пакет документів для переходу до КП «Служба муніципального управління» права власності на 10% статутного капіталу ТОВ «Еко Вейст Рісайклінг – Дрогобич».

Необхідно відзначити судові справи проведені за участю працівників відділу правового забезпечення, рішення в яких було винесено на користь Дрогобицької міської ради та її виконавчих органів або відмовлено позивачам в позові до Дрогобицької міської ради та її виконавчих органів.

4.1. Господарський суд Львівської області відмовив ПАТ «Прикарпатбуд» в задоволенні позовних вимог про стягнення з Департпаменту ДМР 3068124 грн. збитків. Західний апеляційний господарський суд постановою від 17 січня 2019 року залишив без змін рішення господарського суду Львівської області.

4.2. Ще однією із значимих справ, є справа за позовом ТОВ «Чагарі» до Дрогобицької міської ради. По даній справі 27 лютого 2019 року Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області своєю ухвалою задоволив заяву представника ТОВ «Чагарі» про забезпечення позову, а саме, заборонити Дрогобицькій міській раді приймати будь-які рішення про надання в оренду, емфітевзис чи інший вид користування, викуп на земельну ділянку по вул. П.Орлика, 20А у м.Дрогобичі, виносити такі питання на аукціон, надавати дозвіл на виготовлення проектів землеустрою та затверджувати проекти землеустрою на земельну ділянку по вул. П.Орлика, 20А у м. Дрогобич, а також приймати рішення щодо її поділу чи об’єднання з іншою земельною ділянкою.

16.05.2019 Восьмий апеляційний адміністративний суд, розглянувши апеляційну скаргу Дрогобицької міської ради, прийняв рішення яким забезпечення позову скасував, що надало можливість для укладення договорів оренди цієї земельної ділянки та, відповідного, наповнення місцевого бюджету.

4.3. Господарський суд Львівської області рішенням 18.06.2019 року відмовив Хомишак М.Ф. в задоволенні позовних вимог щодо скасування п.8 рішення ДМР від 20.12.2018 року № 1494 про відмову у переукладенні договору оренди нежитлового приміщення на вул. Мазепи, 12 в м. Дрогобичі.

4.4. Господарський суд Львівської області рішенням від 03.09.2019р. відмовив ВКПП «Варіант» в задоволенні позовних вимог щодо стягнення з комунальної установи  «Інститут м. Дрогобича» 147 248,00 грн.

4.5. Дрогобицький міськрайонний суд рішенням від 13.09.2019 відмовив ПАТ «Універсалбанк» у визнанні відумерлою спадщини Стрийського Ігора Федоровича, таким чином Дрогобицька міська рада уникнула обов’язку щодо реалізації відумерлого майна для покриття заборгованості Стрийського І.Ф. по кредиту в розмірі 270480,00 доларів США.

4.6. Дрогобицьким міськрайонним судом відмовлено в задоволені заяви директора Дрогобицької гімназії імені Богдана Лепкого Дрогобицької міської ради з проханням  замінити сторону виконавчого провадження з Дрогобицької міської ради на виконавчий комітет Дрогобицької міської ради.

4.7. За апеляційною скаргою Дрогобицької міської ради скасовано рішення Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області від 21 травня 2019 року яким було визнано нечинним рішення сесії Дрогобицької міської ради № 1659 від 07.05.2015 року про передачу у власність земельної ділянки площею 388 кв.м, на вул.Стрийська, 417.

4.8. По справі за позовом Фермерського господарства «Газда» Добродія Бігуняка Я.С.» до Дрогобицької міської ради щодо скасування рішення Дрогобицької міської ради № 1212 від 15.05.2018 року «Про відмову у погодженні технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості)» та зобов’язати Дрогобицьку міську раду розглянути заяву ФГ «Газда», щодо питання підписання акту встановлення та узгодження меж земельної ділянки площею 18,9 га по вул. Самбірська в м. Дрогобичі, 27 травня 2019 року Восьмий апеляційний адміністративний суд виніс рішення, яким було відмовлено апелянту – фермерському господарству «Газда» Добродія Бігуняка Я.С. в задоволенні апеляційної скарги, а рішення Львівського окружного апеляційного суду від 04.12.2018, яким відмовлено фермерському господарству «Газда» в задоволенні його позовних вимог повністю, – залишено без змін.

В період з 01.01.2019 по сьогоднішній день відділ правового забезпечення взяв участь в близько 160 (ста шестидесяти) судових справах та близько 500 (п’ятиста) судових засіданнях. Було проведено чимало засідань комісії з питань розгляду документів учасників АТО щодо виділення їм земельних ділянок. Закрито близько 130 звернень і запитів від фізичних та юридичних осіб. Також було проведено чимало засідань адміністративних комісій на яких розглянуто 114 протоколів та винесено постанови про накладення адміністративних стягнень у вигляді штрафів на суму 44268 грн. Відділом організовувались та велись комісія з питань приватизації житла та спостережна комісія.

Найбільше навантаження спеціалістів відділу правового забезпечення було пов’язане з підготовкою та участю в судових процесах, проте відділ правового забезпечення протягом звітного періоду також постійно працював над організацією правової роботи, спрямованої на правильне застосування, неухильне додержання та запобігання невиконанню вимог актів законодавства, інших нормативних документів міською радою та її виконавчими органами, а також їх посадовими особами під час виконання покладених на них завдань і функціональних обов’язків. Організовували та забезпечували правильне виконання актів законодавства, подавали керівництву пропозиції щодо вирішення правових питань тощо. Спеціалістами відділу правового забезпечення надавалась правова допомога працівникам відділів та управлінь виконкому. Проводили роботу, пов’язану з підвищенням рівня правових знань службовців в органах місцевого самоврядування, інформували про законодавство, роз’яснювали існуючу практику його застосування. Сприяли організації правової роботи на підприємствах, установах та організаціях, які належать до комунальної власності міської ради. Також надавали юридичні консультації депутатам, постійним комісіям міської ради у здійсненні ними своїх повноважень.

 

Організаційний відділ

На початку 2019 року відділ розробив Програми, які затверджені сесією міської ради і якими відділ періодично користується у своїй роботі.

А саме:

  • Програму висвітлення діяльності міської ради у ЗМІ. Відповідно до цієї програми щоденно відбувається розсилка інформаційних матеріалів прес-служби Дрогобицької міської ради у ЗМІ. У кінці кожного місяця організаційний відділ погоджує з керівниками друкованих видань (часопис «Галицька Зоря», газета «Вільне слово») та радіомовлення «Франкова Земля» акти виконаних робіт.

– Програму про відзначення державних та професійних свят, ювілейних дат, заохочення за заслуги перед містом Дрогобичем на 2019 рік, яку затверджено на сесії Дрогобицької міської ради.

– Організаційний відділ бере участь у розробці програм, зокрема брав участь у підготовці Програми розвитку інвестиційної діяльності, співробітництва та європейської інтеграції м. Дрогобича на 2019р, якою користується при прийомі іноземних делегацій, а також під час візитів керівництва міста за кордон.

За звітний період було сформовано:

  • 11 планів роботи на місяць
  • 44 тижневих планів, які затверджені міським головою.

Підготовлено 61 розпорядження міського голови.

Організовано та проведено понад  20 організаційних комітетів.

Підготовлено 10 протоколів, за якими видано низку протокольних доручень.

За звітний період в організаційний відділ надійшло близько 200 листів та звернень, на які дано відповіді.

Підготовлено  понад 150 грамот та понад 100 подяк міського голови.

Відділ постійно надсилає листи-повідомлення:

– у СБУ про приїзд іноземних делегацій;

– у поліцію про охорону правопорядку;

– священнослужителям про участь у заходах;

– КП «Комбінат міського господарства» про виготовлення вінків та кошиків квітів.

– департаменту міського господарства про благоустрій територій;

– іноземним делегаціям (вітання, подяки, запрошення).

Розроблено дизайн та організовано виготовлення :

  • вітальних папок для керівництва міста.
  • банерів з нагоди Великодніх свят, Дня незалежності, Дня міста Дрогобича.
  • Організовано запис відео-роликів з привітанням міського голови з нагоди Різдвяних та Великодніх свят,  Дня Незалежності,  Дня міста.

Щопонеділка відділ організовує та забезпечує проведення оперативної наради за участю керівництва міста та керівників структурних підрозділів міської ради.

Відділ за дорученням керівництва скликає на наради керівників підприємств, організацій та установ міста, відділів, управлінь і служб міської ради.

Організаційний відділ постійно забезпечує організаційну підготовку проведення робочих зустрічей керівництва міської ради, прийому посадових осіб, почесних гостей, зарубіжних делегацій.

Протягом звітного періоду проведено низку організаційних та підготовчих заходів, які були приурочені святковим та пам’ятним датам, знаменним та суспільно-політичним подіям.

Організаційний відділ регулярно забезпечує керівництво міста квітковою продукцією для вітань та покладання кошиків квітів до пам’ятників.

Забезпечено організацію та проведення  заходів з нагоди Різдвяних свят, вшанування пам’яті жертв загиблих в Афганістані, урочистостей з нагоди Дня народження Т.Шевченка, урочистостей з нагоди підняття прапора над Ратушею міста Дрогобича, перепоховання Т.Шевченка, Свята Героїв, Дня Незалежності України, Дня Гідності та Свободи,  Дня пам’яті жертв голодоморів тощо.

Підготовлено та забезпечено (організаційне та інформаційне забезпечення)  проведення звіту міського голови.

Організаційний відділ періодично організовує зустрічі міського голови з мешканцями міста.

Вдруге, під час проведення  Благочинного Балу,  організаційний  відділ долучався до організації заходу,  а саме:  збору благодійних внесків.

У серпні 2019 року підготовлено та забезпечено проведення урочистостей з нагоди 163-ї річниці від Дня народження Івана Франка, а саме вручення Державної премії, яка відбулася у Народному домі ім. І.Франка.

З нагоди Дня Захисника України та річниці УПА (14.10) забезпечено проведення урочистої ходи вулицями міста та святкового концерту.

Організаційним відділом та сектором прес-служба проведено  03 грудня проведення “Ярмарку  вакансій – 2019”.

За ініціативою організаційного відділу розроблено та виготовлено інформаційне табло, а також таблички на кабінети. Окрім того,  упорядкована нумерація кабінетів ДМР.

Організаційний відділ бере активну участь у підготовці свят Новорічно-різдвяного циклу,  зокрема,  Свята Миколая.

Організаційний відділ долучається до підготовки заходу з нагоди відкриття оновленої площі Ринок.

Організаційним відділом розробляється, упорядковується та готується до друку календар  на  2019 рік. Наприкінці року заплановано його презентацію.

Розробляється дизайн вітальних листівок з нагоди Нового року, Різдва Христового, які будуть надіслані керівникам державних, обласних, міських структур та мерам міст-побратимів  Польщі,  Хорватії,  Латвії.

Складено та затверджено програми візитів та перебування почесних гостей в місті. Протягом звітного періоду прийнято сім іноземних делегацій.

Забезпечено їх прийом та перебування у нашому місті: проживання, харчування, екскурсії тощо. Для усіх  іноземних делегацій забезпечено подарункову продукцію.

У 2019 році підписано дві угоди про співпрацю міста Дрогобича з:

–    м. Грайфсвальд (Німеччина) та

–   м. Гамянг (Південна Корея).

Місто Дрогобич єдине в Україні, з яким підписана угода про співпрацю з містом з Південої Кореї. У травні делегація з Південної Кореї відвідала Дрогобич. Також представники м. Дрогобича побували з візитом у м. Гамянг (Південна Корея). Напрацьовано низку

Протягом декількох останніх років велися перемовини про співпрацю з містом Грайфсвальд (Німеччина). Неодноразово відбувались дружні двосторонні візити щодо обміну досвідом. У травні 2019 року, як підсумок напрацьованих проектів, було укладено угоду про співпрацю міста Дрогобича та м. Грайсфальд (Німеччина).

Організаційний відділ протягом звітного періоду організував низку візитів з міст України у рамках проектів Smart city, USAID, АМУ тощо. Забезпечено проживання, харчування, екскурсії членам делегацій.

 

Сектор «Прес-служба» організаційного відділу

Щоденно Прес-службою міської ради готуються інформаційні матеріали, які публікуються на інтернет-порталі Дрогобицької міської ради та розсилаються у ЗМІ. Здійснюється моніторинг ЗМІ та соціальних мереж, який сприяє аналізу соціально-економічної та політичної ситуації у місті. Пропозиції громадськості опрацьовуються і подаються керівництву міста або ж відповідним структурним підрозділам виконавчого комітету Дрогобицької міської ради, з метою оперативного реагування, інформування чи спростування.

Прес-службою запроваджено новий підхід щодо висвітлення інформації, а саме: завдяки співпраці з Українським кризовим медіа-центром ми започаткували низку відеорубрик «9 питань посадовцю», «Смарт сітізен – школа розумного громадянина», «9 хвилин з міським головою», «На спацер з депутатом». Крім того актуальні теми висвітлюються у відеосюжетах-новинах.

Окрім наповнення Інтернет-порталу,  працівниками сектору поширюється інформація у соціальних мережах: Фейсбук, Телеграм, Інстаграм, у мобільному додатку «Дрогобич – Smart city».

З метою оперативного інформування громади міста, прес-службою налагоджено співпрацю з підприємствами комунального та приватного сектору, які здійснюють господарську діяльність у місті. Відтак постійно наповнюється рубрика «Аварійні відключення по місту» — сервіс, де відображається інформація про аварійні та планові роботи у місті та планові відключення водо-, електро-, газопостачання та ін. Таку ж групу створено у соціальній мережі Фейсбук.

За останній період кількість унікальних відвідувачів зросла до 50 000 – 60 000 тис осіб, а кількість сеансів сягає понад 100000 в місяць.

 

Відділ реєстру виборців

Протягом звітного періоду відділом ведення Державного реєстру виборців виконкому Дрогобицької міської ради у взаємодії із суб’єктами подань відомостей про виборців (відповідальними особами Дрогобицького МВ ГУ Державної міграційної служби України у Львівській області, виконкому Стебницької міської ради, Дрогобицького міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції у Львівській області, Дрогобицького міськрайонного суду, військової частини А-1108, Дрогобицької виправної колонії № 40, відділу-Центру надання адміністративних послуг, відділу охорони здоров’я і управління праці та соціального захисту населення Дрогобицької міської ради) проведено 16 періодичних поновлень бази даних Державного реєстру виборців.

Статистика відомостей періодичного (щомісячного) поновлення ДРВ

Назва суб’єкта подання Тип відомостей Кількість записів про виборців
Дрогобицький МВ ГУ Державної міграційної служби України у Львівській області Набули громадянства

Змінили прізвище, ім’я, по батькові

Змінили дату народження

1

 

403

2

Відділ-ЦНАП виконкому Дрогобицької міської ради Виповнилося 18 років

Зареєстровані в АТО

Зняті з реєстрації

585

2074

1442

Виконавчий комітет Стебницької міської ради Виповнилося 18 років

Зареєстровані в АТО

Зняті з реєстрації

150

382

107

Дрогобицький міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції у Львівській області Померли 940
Дрогобицький міськрайонний суд Визнані недієздатними

Недієздатність скасовано

3

Військова частина А-1108 Прибули для проходження строкової військової служби

Вибули з в/ч

 

155

158

Дрогобицька виправна колонія № 40 Прибули для відбування покарання

Вибули з установи покарань

 

242

222

Відділ охорони здоров’я виконавчих органів Дрогобицької міської ради Нездатні пересуватися самостійно  

55

Управління праці та соціального захисту населення Дрогобицької міської ради Нездатні пересуватися самостійно  

28

За цей же період на підставі відомостей, наданих відповідними суб’єктами подань, та за результатами розгляду заяв громадян до бази даних ДРВ включено 1428 виборців, внесено зміни до персональних даних 6581 виборця, тимчасово змінено місця голосування 2104 виборцям, відмінено ТЗМГ 4 виборцям, знищено записи про 1080 виборців, в тому числі про 51 особу, кратно включену до Реєстру у нас та в інших адміністративно-територіальних одиницях, та про 1029 осіб, термін збереження записів щодо яких закінчився. Для виконання зазначених вище дій видано 478 наказів начальника відділу.

31 березня 2019 року відбулися позачергові вибори Президента України (з повторним голосуванням 21 квітня). Відділ ведення Державного реєстру виборців зосередив свою діяльність на виконанні норм Закону України «Про вибори Президента України», які стосувалися організації виборчого процесу та реалізації громадянами свого конституційного виборчого права.

Протягом січня – квітня відділом ведення Державного реєстру виборців розглянуто 1446  заяв виборців (в основному – членів виборчих комісій) щодо тимчасової зміни місця голосування (769 заяв для голосування 31.03.2018 та 677 — для повторного голосування 21.04.2019), 352 заяви щодо включення до Державного реєстру виборців, 47 заяв щодо змін ідентифікаційних даних у Реєстрі, 140 заяв щодо змін виборчих адрес.  Протягом цього ж часу 3414  осіб звернулося через електронний особистий кабінет виборця із запитами щодо перевірки відомостей про себе у ДРВ.

31 березня у містах Дрогобичі та Стебнику участь у голосуванні взяли 41547 виборців (62,88

21 квітня у містах Дрогобичі та Стебнику участь у повторному голосуванні взяли 39914 виборців (60,32%).

21 липня 2019 року відбулися позачергові вибори народних депутатів України. Під час виборчого процесу відділ ведення Державного реєстру виборців зосередив свою діяльність на виконанні норм Закону України «Про вибори народних депутатів України», які стосувалися організації виборчого процесу та реалізації громадянами свого конституційного виборчого права.

Протягом червня – липня відділом ведення Державного реєстру виборців розглянуто 671 заяву виборців (в основному – членів виборчих комісій) щодо тимчасової зміни місця голосування, 28 заяв щодо включення до Державного реєстру виборців, 4 заяви щодо змін ідентифікаційних даних у Реєстрі, 15 заяв щодо змін виборчих адрес.

21 липня у містах Дрогобичі та Стебнику участь у голосуванні взяли  31200 виборців (46,42%).

У містах Дрогобичі та Стебнику утворено 33 звичайних та 2 спеціальні виборчі дільниці, які було належно забезпечено матеріально-технічним обладнанням, технікою та інвентарем відповідно до вимог, встановлених Центральною виборчою комісією.

Крім цього, для виборів як Президента України, так і для виборів народних депутатів України виготовлено попередні та уточнені списки виборців для усі 33 звичайних виборчих дільниць та однієї спеціальної виборчої дільниці (у виправній колонії №40), роздруковано іменні запрошення виборцям, надано організаційну, інформаційно-правову та методичну допомогу виборчим комісіям, сприяння у вирішенні питань матеріально-технічного забезпечення.

З метою забезпечення однократності включення виборців до Реєстру відділом постійно здійснюється перевірка бази даних щодо виявлення записів можливих кратних включень, тобто записів, що містять схожі ідентифікаційні персональні дані, або викликають підозру кратного включення виборця до Реєстру через частковий збіг зазначених облікових реквізитів. Протягом звітного періоду відділом виявлено та усунено за дорученнями ЦВК (на виконання 8 постанов ЦВК) 51 запис про виборців, кратно включених до Реєстру у нас та в інших адміністративно-територіальних одиницях.

Станом на 29 листопада 2019 року до бази даних автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи «Державний реєстр виборців» включено 66112 осіб, виборчими адресами яких є міста Дрогобич та Стебник, зокрема, з міста Дрогобича 52477 виборців, а з міста Стебника – 13635 виборців. Серед цих виборців є 616 осіб, нездатних самостійно пересуватися. У базі даних АІТС «ДРВ» зберігаються також записи про 34 недієздатних осіб, 5 осіб, громадянство України яких скасовано, та 1797 осіб без виборчих адрес (знятих з реєстрації за місцем проживання), а також про 5069 осіб, що померли протягом 5 останніх років, строк збереження записів про яких ще не закінчився.

Адресна підсистема Реєстру в межах міст Дрогобича та Стебника включає 377 вулиць, провулків і площ та 9691 будинок.

За 11 місяців 2019 року до адресного реєстру АІТС ДРВ включено 2 вулиці та 136 будинків.

Відділом постійно підтримується в актуальному стані довідник виборчих дільниць, які утворені ЦВК на постійній основі, а також картографічний облік цих виборчих дільниць в інтернет-мережі. На даний час у містах Дрогобичі та Стебнику є 33 звичайні та 2 спеціальні виборчі дільниці, з них: 2 малих, 7 середніх та 26 великих виборчих дільниць.

На виконання вимог Закону щодо захищеності Реєстру від несанкціонованого доступу створено комплексну систему захисту інформації підсистеми рівня відділу в автоматизованій інформаційно-телекомунікаційній системі «Державний реєстр виборців» (КСЗІ ІТС ОВР). Згідно з календарним планом робіт із захисту інформації в ІТС проводиться ряд організаційних та інженерно-технічних заходів: контролі оновлення антивірусу, ведення документації КСЗІ ІТС ДРВ, працездатності телекомунікаційного обладнання КСІ, використання ПАЗІ, доступу до приміщення та контроль за цілісністю наклейок. Крім цього, усі події та роботи КСЗІ обліковуються та фіксуються у системі.

Крім цього, у липні 2019 року Центральною виборчою комісією забезпечено відділ ведення Державного реєстру виборців двома новими принтерами, а у листопаді — трьома новими автоматизованими робочими станціями (комп’ютерами).

Щомісячно Службою Розпорядника Реєстру (ЦВК) за допомогою автоматизованих програмних засобів Реєстру формується оцінка стану справ та роботи відділів ведення Реєстру. Так, за жовтень 2019 року роботу відділу оцінено 11,76 балами за 12-ти бальною системою.

 

Загальний відділ

За 11 місяців 2019 року  зареєстровано та подано на виконання:

  • листів ОДА, підприємств та організацій – 3340:
  • розпоряджень голови ОДА – 118;
  • доручень голови ОДА – 26;
  • листі судів, поліції та прокуратури – 1427;
  • запитів на інформацію – 177.

Зареєстровано вихідної кореспонденції –10135.

Станом на 01.12.2019 до загального відділу Дрогобицької міської ради надійшло 5855 звернень громадян. Письмових звернень надійшло 5710 та 145 з особистого прийому громадян.

Через вищестоящі органи одержано 1061 звернення, з них 533 надійшло на «урядову гарячу лінію» та 528 на гарячу лінію області «112». Більшість громадян не звертались за вирішенням питань до Дрогобицької міської ради а телефонували на гарячу лінію області, в основному це були питання електропостачання, перепади напруги в електропостачанні, питання вивезення твердих побутових відходів, забезпечення інсуліном та інші. Більшість питань піднятих через «урядову гарячу лінію – 1545» це стосувалось нарахування субсидій. З даного питання громадяни звертались до міської ради, але їм було відмовлено  відповідно до законодавства.

Протягом звітного періоду до міської ради надійшло 107 повторних та 248 колективних звернень. Також через сайт Дрогобицької міської ради надійшло 17 електронних звернень через I-GOV, які були зареєстровані  та відповіді на них підготовлені вчасно.

На особистому прийомі у керівництва міської ради побувало 145 громадян. На особистих прийомах громадян порушували питання  соціального захисту, надання матеріальної допомоги, ремонт будинків, ремонт доріг, виділення земельних ділянок під індивідуальну забудову, покращення житлових умов.

Оформлено 128 доручень керівництва міста та здійснено контроль за їх виконанням.

Актуальними і надалі залишаються питання роботи :

  • промисловості та містобудування – 90
  • землекористування – 1433
  • житлові питання – 316
  • комунального господарства – 1088
  • транспорту і зв’язку 120
  • праці і заробітної плати – 48
  • соціального захисту – 1287
  • охорони здоров’я 105
  • інші 873

Робота Дрогобицької міської ради, щодо розгляду звернень громадян скерована на позивне вирішення проблем з якими громадяни звертають до керівництва міської ради. Протягом звітного періоду вирішено позитивно 3144 звернень, 791 відмовлено у задоволені та 1920 надано роз’яснень.

Протягом звітного періоду до міської ради звернулось 807 громадян про виділення матеріальної допомоги, яким було призначено матеріальну допомогу на суму 418 тис. 700 грв.

До міської ради звернулись громадяни з колективними заявами їх було 125 про проведення обстеження аварійних житлових будинків. Відповідно до розпорядження міського голови №480-р від 09.09.2019 «Про утворення комісії та обстеження об’єктів життєдіяльності міста житлових будинків, системи комунікації» було створено комісію та проведено огляд житлових будинків, складено акти обстеження.

У 2019 році було проведено виїзні прийоми по:

  • вул. П.Орлика,1 та пров. Городнього – проведено благоустрій території, яка прилягає до скверу Героїв Небесної Сотні;
  • вул. Ірини Вільде – розроблено проектно-кошторисну документацію на капітальний ремонт даної вулиці;

– вул. Григорія Коссака– проведено зустріч з мешканцями вулиці щодо намірів забудівника спорудити багатоповерховий будинок на даній вулиці;

–           вул.В.Великого – мешканці піднімали питання благоустрою території біля майданчиків закритого для роздільного сортування сміття;

–           вул.Сагайдачного,44 та ОСББ «Граніт» – облаштовано майданчик для ТПВ (твердих побутових відходів);

–           вул.Спортивна – завершено поточний ремонт дороги по даній вулиці; встановлено дорожні знаки;

–           вул.Самбірська – встановлено металеві стовпці на прибудинковій території будинку №78 на вул. Самбірській;

–           вул.Грушевського,95/1 та В.Великого,98/1 – мешканці піднімали питання: зрізки дерева, ремонту дашка, покрівлі підняті питання вирішено позитивно;

–           вул.Зварицька – проведено підсипку та планування дороги автогрейдером на даній вулиці; відновлено освітлення на вул.Нагірній;

–           вул.Коновальця – проведено капітальний ремонт дороги на вул.Коновальця (біля будинку №9/1 до буд №13).

–           вул.Будівельній, Вагилевича  – проведено підсипку відфрезерованим асфальтом та планування дорожнього покриття на вул. Нафтовиків, проводиться ремонт тротуару на вул. Будівельній.

За 11 місяців 2019 року видано 648 розпоряджень міського голови.

Проведено 20 засідань виконавчого комітету, на яких прийнято 281 рішення.

Зокрема прийнято рішення про:

  • визначення організатора конкурсу щодо призначення управителя багатоквартирного будинку, затвердження складу конкурсної комісії та положення про конкурсну комісію;
  • впровадження електронної реєстрації у перші класи закладів загальної середньої освіти та перехід електронної реєстрації у закладах дошкільної освіти у систему blockchain;
  • систему обліку публічної інформації, яка знаходиться у володінні Дрогобицької міської ради;
  • спеціальне робоче місце для роботи запитувачів з документами чи їх копіями;
  • відкриття нового автобусного маршруту загального користування № 6 “Епіцентр – АС-2 – вул. Стрийська”.

Затверджено:

  • Прейскуранти цін на платні послуги, що надаються комунальним некомерційним підприємством «Дрогобицька міська стоматологічна поліклініка» Дрогобицької міської ради.
  • Прейскуранти цін на платні послуги, що надаються комунальним некомерційним підприємством «Дрогобицька міська поліклініка» Дрогобицької міської ради
  • Про Порядок розміщення наборів даних Виконавчого комітету Дрогобицької міської ради та її виконавчих органів, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, в мережі Інтернет.
  • Дорожню карту запровадження автономізації та забезпечення переходу на самостійне ведення бухгалтерського обліку закладів загальної середньої освіти відділу освіти Дрогобицької міської ради.
  • Положення про порядок розміщення зовнішньої реклами у місті Дрогобичі.
  • Положення про електронні консультації та опитування в місті Дрогобич.
  • Порядок проведення конкурсного відбору кандидатів на посаду керівника комунального некомерційного підприємства закладів охорони здоров’я м.м. Дрогобича та Стебника, Положення про порядок укладення контракту з керівником комунального некомерційного підприємства закладів охорони здоров’я м.м. Дрогобича та Стебника та Типової форми контракту з керівником комунального некомерційного підприємства закладів охорони здоров’я м.м. Дрогобича та Стебника.

 

Відділ архіву

В основу звіту за 2019 рік  про роботу архівної установи та виконання плану розвитку архівної справи у м. м. Дрогобич, Стебник  покладено показники згідно плану роботи на 2019 рік, які найбільш необхідні для забезпечення реалізації  Закону України  “ Про Національний архівний  фонд та архівні установи ”, та на підставі реального стану справ , наявних фінансових,  матеріальних ресурсів.

Організаційна та правова робота

Проведено 1 перевірку Державним архівом Львівської області  « Про роботу відділу міського архіву та виконання плану розвитку архівної справи у м. м. Дрогобич, Стебник  за   2018 рік.

Розвиток архівної справи

Прийом документів Національного архівного фонду на державне зберігання:

– управлінської документації  прийнято 820 одиниць зберігання.

– із кадрових питань  ( з особового складу )  прийнято 1396  одиниць зберігання.

Схвалення Експертною перевірочною комісією Державного архіву Львівської області описів на :

– управлінську документацію 159  одиниць зберігання .

Погодження Експертною перевірочною комісією Державного архіву Львівської області ( схвалення Експертною комісією архівного відділу)  :

– описів справ  з кадрових питань  ( з особового складу)  погоджено та схвалено 407 одиниць зберігання із них  224 одиниць зберігання  погоджено Експертною перевірочною комісією Державного архіву Львівської області, а також  183 одиниці зберігання,  схвалено   Експертною комісією   відділу міського архіву .

– номенклатури справ  погоджено 3 номенклатури справ.

Інструкцій з діловодства – схвалено 2  інструкції .

– положень про Експертну комісію  схвалено 2 положення .

– положень про архівні підрозділи схвалено 2 положення

Експертиза цінності документів, що зберігаються в архівному відділі   планом не передбачені.

Здійснення контролю за станом діловодства та архівної справи в юридичних особах-джерелах формування Національного архівного фонду .

Проведено перевірок:

Комплексних  проведено 2 комплексні перевірки

Тематичних  проведено 1 перевірку

Контрольних проведено 2 контрольні перевірки.

Проводяться  роботи з надання методичної та практичної допомоги архівним підрозділам установ, підприємств та  організацій  м. Дрогобич та справочиним службам міста у впровадженні в практику Закону України “ Про Національний архівний фонд та архівні установи України”,   розпоряджень та вказівок Укрдержархіву .

Заходи з підвищення кваліфікації працівників служб діловодства, архівних підрозділів та членів експертних комісій юридичних осіб  в  2019 році  приймали участь в семінарі який був проведений Державним архівом  Львівської області .

Забезпечення збереженості документів Національного архівного фонду .

Оправлення та підшивка документів оправлено та  підшито 50 одиниць зберігання.

Картонування документів  закартоновано 2216 одиниць зберігання.

Перевіряння наявності документів проведено перевірку у 3 фондах 658 одиниць зберігання.

Використання інформації документів Національного архівного фонду

Робота із запитами

Надійшло всього 834 запити із них 660 прийнятих на особистому

прийомі.

– Тематичних 13 запитів із них 10 запитів з позитивним результатом,

– біографічних всього 3 запити із них 1 з позитивним результатом

– генеалогічних 7 запитів  із них 7 з негативним результатом

– майнових всього 24  запити із них 15 з позитивним результатом

– соціально-правового характеру 787  із них 748 з позитивним результатом.

– із рекомендацією звернутися за можливим місцем зберігання документів 39 запитів.

Підготовка виставок документів  підготовлено та проведено 4 виставки.

– до 205 –ої річниці від дня народження Т.Г.Шевченка.

– до 23-ої річниці Конституції України,

– до Дня Державного Прапора України

– до 28-ої річниці незалежності України;

У 2019 році зареєстровано 1 користувача, який працював з документами періоду 1939-1940 років- опрацьовано 30 одиниць зберігання.

Зміцнення матеріально-технічної бази архіву

у  2019 році придбано сонцезахисні жалюзі в кількості- 4 шт.

Перейти до вмісту