Звернення мешканців Добрівлян, Рихтич та Волі Якубової «за» збереження старих назв вулиць розгляне спеціальна комісія

13:43 14 Вересня 2022

Влітку у Дрогобицькій міській раді розпочала роботу комісія з питань проведення заходів дерусифікації та перейменування і присвоєння назв вулицям, провулкам, паркам, скверам у межах Дрогобицької МТГ.

Станом на сьогоднішній день відбулось три робочі засідання комісії. Члени комісії, з залученням громадськості, визначили перелік вулиць, які потребують першочергового перейменування в межах проведення заходів дерусифікації.

Згодом було напрацьовано ряд пропозицій щодо потенційних назв по кожній вулиці та проведено відкриті електронні консультації, в межах яких мешканці могли голосувати за наявні варіанти, або ж подати свої пропозиції чи зауваження.

У електронних консультаціях взяли участь 657 респондентів. Окрім цього на адресу Дрогобицької міської ради надійшов ряд звернень від активних мешканців міста та громадських організацій з пропозиціями перейменування тої чи іншої вулиці, або ж навпаки – з аргументами, чому конкретна назва вулиці має право на існування в нашій громаді.

Раніше комісією було прийняте рішення про необхідність перейменування вулиць Миру та Перемоги. Такі вулиці є в багатьох селах громади. Головним аргументом комісії було те, що відповідні назви присвоювали вулицям в час радянського союзу і на той час вони несли в собі зовсім інший зміст. Сьогодні ж мир може бути лише після перемоги над російським окупантом.

Однак мешканці деяких сіл громади висловились проти перейменування вулиць Миру та Перемоги – надали пояснення та зібрали підписи проти зміни цих назв.

Зокрема, у зверненні, яке надійшло від мешканців села Добрівляни, йдеться про те, що вулиця Миру в селі Добрівляни була перейменована з вулиці Долішньої у 1992 році, в час Незалежної України.

Це вулиця українського миру і вона не має жодного відношення до «руського міра». Відтак в ході проведеного опитування 88% респондентів висловились проти перейменування цієї вулиці та засвідчили свою позицію підписами, – наголосили у зверненні мешканці села.

Мешканці села Рихтичі також виступили проти перейменування вулиці Миру.

До 1991 року дана вулиця носила назву «Жовтнева» і вже за Незалежної України була перейменована на вулицю «Миру». Нічого проросійського у слові «мир» ми не вбачаємо. Ми проти будь-якого перейменування, оскільки воно тягне за собою великі проблеми і зайві клопоти для всіх жителів вулиці (переоформлення права власності на житло та землю, перереєстрація місця проживання і тд). А це немалі витрати для кожної сім’ї, – йдеться у зверненні мешканців села Рихтичі.

У селі Воля Якубова, під час проведення опитування та збору підписів 98% респондентів висловились проти перейменування вулиці Волянської. Оскільки вулиця велика і тягнеться ледь не через усе село на комісії виникла ідея – перейменувати частину вулиці з метою присвоєння їй імені Андрія Мельника чи Стрілецька.

Жителі села Воля Якубова вважають, що зміна назви не на часі та зовсім не потрібна у селі, – йдеться у зверненні.

Отримані звернення будуть розглянуті на наступному засіданні комісії.

Нагадаємо, раніше комісія прийняла рішення – напрацювати історичні довідки по кожній вулиці, які планують перейменовувати в межах проведення заходів дерусифікації.

Перейти до вмісту