За ліквідацію витоків води на водопровідних вводах повністю відповідає споживач

14:08 25 Липня 2022

Все частіше замортизовані водопровідні вводи споживачів стають причиною витоків води. Водопровідні  вводи до будинків раніше будували із сталевих труб, які піддаються корозії. Зважаючи на це, пошкодження найчастіше виникають саме на водопровідних вводах до будинків мешканців.

Відповідно до Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, водопровідний ввід – це трубопровід від мережі виконавця комунальної послуги у місці приєднання до зовнішньої стіни будинку.

Відповідно до п. 1 Розділу ІІ цих Правил, виконавець послуги з централізованого водопостачання/централізованого водовідведення обслуговує вуличні, квартальні та дворові мережі водопостачання та водовідведення, споруди і обладнання, а також технологічні прилади й пристрої на них, які перебувають у нього на балансі або на які є відповідний договір на обслуговування зі споживачем. Водопровідний ввід не належить до жодної категорії цих мереж та споруд, тому він є власністю споживача і відповідальність за його стан та експлуатацію також несе споживач. Відповідно до п.6 розділу 11 Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, ліквідація пошкоджень виконується власником пошкодженого елемента системи централізованого водопостачання та водовідведення. До того ж у тариф водоканалу не закладені кошти на такі роботи, а тільки – на обслуговування вуличних, дворових та квартальних мереж.

На виконання правил благоустрою міста Дрогобича, затверджених рішенням Дрогобицької міської ради №1151 від 25.10.2013 р. ліквідація аварії на водопровідному вводі споживача передбачає такі етапи:отримання дозволу на проведення земляних робіт, етап ліквідації витоку та відновлення пошкодженого елементу благоустрою.

Все це організовує споживач – власник аварійного вводу.

Згідно з п.9.3.6 Правил технічної експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених пунктів України, з метою припинення марних втрат води у разі бездіяльності споживача водоканал має право негайно без попередження від’єднати аварійну ділянку або провести ліквідацію аварії на водопровідному вводі за додатковим договором із споживачем.

КП “Дрогобичводоканал”

Перейти до вмісту