Засіяти вільні земельні ділянки та виявити несумлінних орендарів – у міській раді напрацювали механізм проведення посівної у час війни

15:39 3 Травня 2022

Посівна кампанія у час війни – особливий виклик для всієї країни. За баченнями керівництва Дрогобича, зокрема очільник громади Тарас Кучма – кожен вільний клаптик землі цьогоріч має бути оброблений та засіяний. Оскільки чимало земельних ділянок, через агресивні військові дії на Сході та в центральній частині України, не можуть бути обробленими. Тому завдання фермерів та господарств Львівщини, зокрема Дрогобицької ТГ, прикласти максимальних зусиль до посівної кампанії та засіяти усі вільні земельні ділянки.

Почути думку фермерів в цьому питанні, промоніторити проблеми з якими вони зіштовхнулися, у Дрогобичі вчергове зібралися під час круглого столу міського голови із старостами сіл територіальної громади та представниками фермерських господарств.

Як наголосив міський голова Тарас Кучма – завдання кожного старости сьогодні ретельно промоніторити, чи є в їхніх населених пунктах вільні або ж незадіяні до агропромислового використання земельні ділянки та задіяти їх.

Окреме болюче питання – це ділянки, які свого часу були взяті в оренду під вирощування сільськогосподарської продукції – однак там цю діяльність не ведуть. Держава, як і органи місцевого самоврядування, закликають орендарів бути сумлінними власниками, особливо у непростий час воєнної агресії та засівати землі. У протилежному випадку такі земельні ділянки передадуть у власність тих господарств, які готові здійснювати посів та вирощувати сільськогосподарську продукцію на них.

Ті господарства, які готові працювати на землі, обробляти та засаджувати її – повинні це робити, відповідно отримувати земельні ділянки в оренду. Ті ж, хто орендував землю і не засіює її, а вона заростає чагарниками, вчиняють злочин в час війни. Оскільки першочергове завдання регіонів, які неохоплені війною – посадити стільки, щоб вистачило нам та була можливість згодом скерувати вирощену продукцію в міста, де нині гуманітарна криза, – підкреслив міський голова Тарас Кучма.

Міським головою дано доручення відповідним структурним підрозділам провести моніторинг стану використання орендованих земельних ділянок – несумлінних власників притягатимуть до відповідальності.

Як поінформували представники земельного відділу ДМР, котрі також були присутні на зустрічі – сьогодні держава спростила механізм укладання договорів на оренду земельних ділянок. Все зроблено для того, щоб фермер, який готовий працювати та обробляти землю якомога швидше приступив до цього процесу та отримав ділянку в оренду.

В результаті неодноразових спільних зустрічей керівництва міста із старостами та фермерами – останні спільно виявили в своїх населених пунктах 128 гектарів вільних земельних ділянок. Розпочато процес їхньої передачі в оренду сумлінним фермерським господарствам.

Також під час круглого столу фермери поділилися із владою своїми наболілими проблемами. Першочергова наразі – це брак палива для проведення повномасштабних посівних робіт.

Як запевнив Тарас Кучма – від міської ради буде скеровано звернення до Дрогобицької районна військової адміністрації із закликом посприяти вирішенню цього питання. Оскільки до завершення посівної кампанії залишається не так і багато часу.

Перейти до вмісту