Заступник міністра освіти і науки України відвідала Дрогобич з офіційним візитом

12:13 17 Лютого 2020

У суботу, 15 лютого, заступник міністра освіти і науки України Любомира Мандзій з офіційним візитом відвідала Дрогобич.

Урядовець прибула до міста Івана Франка, Котермака та Бруно Шульца, де привітала учасників масштабного освітнього заходу — (Не)Конференції міні-EdCamp. Тема заходу — «Як навчати дітей у ХХІ столітті: практики, які працюють». Відбувся освітній захід на базі Дрогобицького ліцею №4 імені Лесі України та зібрав більше 150 учасників із 20 регіонів України.

У ході виступу Любомира Мандзій звернулася до освітян та міського голови Дрогобича Тараса Кучми із заявою про те, що Міністерство освіти і науки України прислухалося та врахувало звернення Дрогобича і скоригувало субвенцію на фінансування освітньої галузі міста у бік збільшення. Якщо місто впорядкує мережу, коштів на виплату заробітних плат вчителям має вистачити.

Нагадаємо, впродовж останніх декількох років освітню субвенцію на виплату зарплат освітянам Дрогобича нараховували беручи за основу ту кількість учнів, яка була зафіксована станом на минулий рік. А учнівська мережа шкіл Дрогобича щороку збільшується, тому коштів не вистачало через неправильну формулу розрахунку. Недосконалість принципу нарахування освітньої субвенції активно доводили перед Департаментом освіти ЛОДА та Міністерством освіти і науки України міський голова Дрогобича Тарас Кучма та керівник КУ «Інститут міста Дрогобича» Володимир Кондзьолка.

Любомира Мандзій також розповіла про нововведення та зміни, проблеми та шляхи їх вирішення, які очікують на українську освіту вже цього року:

–              У процесі децентралізації заклади освіти отримають автономію, яка дасть їм можливість створювати власні навчальні програми, погоджувати їх із МОН і за ними працювати. Окремо розглядається можливість самостійного замовлення парт, обладнання, підручників;

–              На професійний розвиток педагогів у 2020 році з держбюджету виділено 1,4 млрд грн. Міністерство освіти і науки надає вчителю свободу у виборі місця, форми, видів та суб’єктів підвищення кваліфікації. Буде діяти принцип «Гривні ходять за вчителем». 150 годин курсів підвищення кваліфікації на 5 років. Педагоги, які мають менше 10 років стажу, отримають для підвищення своєї кваліфікації понад 20 тис.грн.

–              Більшість закладів освіти матимуть статус гімназій – 9 років навчання, а профільну освіту діти здобуватимуть у ліцеях, яких буде небагато. Засновниками профільних закладів освіти будуть обласні ради, а також міські ради, де є понад 50 тисяч мешканців. У районах такі школи залишаться, хоч і в меншій кількості.

«Світ швидко змінюється, відбувається глобалізація, маємо змінюватися і ми. Не можна вчити дітей у ХХІ столітті за стандартами ХХ ст. Давайте разом змінювати систему!», — підсумувала Любомира Мандзій.

Після завершення офіційної частини заходу освітяни мали змогу поспілкуватися з Любомирою Мандзій про майбутні зміни у сфері освіти та отримати відповіді на цікаві їм питання.

Перейти до вмісту