Зарплата «у конверті» – позбавлення працівника соціальних гарантій

10:08 1 Липня 2021

Робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення продовжує проводити інформаційно-роз’яснювальну кампанію з питань зниження рівня незадекларованої праці у суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність на території Дрогобицької об’єднаної територіальної громади.

Так, на засіданні 30.06.2021 року при заслуховуванні роботодавців, які виплачують середню заробітну плату менше законодавчо встановленого, піднято цікаву тему «тіньової» заробітної плати, або так званої заробітної плати «в конвертах».

Роботодавці (особливо це стосується малого бізнесу) платять своїм працівникам дві заробітні плати: офіційну і неофіційну. Це вигідно роботодавцю, і працівник, ніби, не ображається, оскільки йому надається можливість заощадити на податку з доходів фізичних осіб. Тільки ось, ні керівники таких підприємств, ні їх працівники не замислюються про ті наслідки, які можуть виникнути. Небезпека «тіньової» зарплати, як і «тіньової» зайнятості, полягає не тільки у тому, що бюджет недотримує кошти, мінімізуються надходження до Пенсійного фонду, а особливо в тому, що люди не матимуть змоги отримати пенсію, яка відповідає рівню їхньої реальної заробітної плати.

Отримання заробітної плати в «конверті» – це, перш за все, удар по пенсійних накопиченнях громадян. Адже, нарахування страхових внесків, що гарантують пенсійні виплати в майбутньому, здійснюється тільки виходячи з офіційної суми заробітної плати. Відповідно до нині діючого пенсійного законодавства встановлена пряма залежність розмірів пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого фактично сплачені страхові внески до Пенсійного фонду. Тобто у страховий стаж при виході на пенсію враховуються тільки ті періоди, у яких відбувалось нарахування та за які повністю сплачені страхові внески із заробітної плати у сумі не меншій мінімального страхового внеску. Думаю, знаючи такі вимоги законодавства працівники не погоджувались працювати за «тіньові» заробітні плати.

Крім того, у разі виникнення скрутних життєвих обставин ( потреби у придбанні, будівництві чи ремонті житла, навчанні або лікуванні тощо) громадянам, що отримують зарплату «в конверті», буде вкрай важко отримати кредит потрібного розміру.

У разі вивільнення у випадку скорочення штату працівників, або ж при виникненні проблем зі здоров’ям, працівник не отримає компенсаційних виплат або оплати лікарняного листа, або вони розраховуватимуться тільки з офіційної заробітної плати.

Таким чином, влаштовуючись на роботу неофіційно, працівник повинен чітко усвідомлювати: якщо зарплату виплачують «у конверті», це означає, що він буде позбавлений соціальних гарантій, гарантованих державою.

Відділ з питань праці, аудиту та соціально-трудових відносин

Перейти до вмісту