Запитання та відповіді щодо призначення житлових субсидій

13:44 23 Вересня 2021

1️⃣ Чи можна у вересні надати документи на субсидію на опалювальний період?

❌ Ні, не можна. Положенням про порядок призначення житлових субсидій передбачено, що субсидія на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення до дати закінчення опалювального сезону і розраховується:

– на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня;
– на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня.
Тобто у вересні ще проводиться оформлення субсидії на неопалювальний сезон. Домогосподарствам, яким було призначено субсидію на неопалювальний сезон 2021 року, субсидія автоматично перераховується на опалювальний сезон 2021-2022 року.

2️⃣ Якщо людина планує вперше подати документи на субсидію в жовтні 2021 року, то за який період будуть враховані доходи для розрахунку і на який період вона буде призначена?

✅Якщо житлова субсидія призначається з початку опалювального сезону, то для розрахунку її розміру береться середньомісячний сукупний дохід осіб I і II квартали поточного календарного року, а якщо з неопалювального сезону (травня), то з III і IV квартали попереднього календарного року.
Житлова субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається, виходячи з розміру доходу за попередній календарний рік.

3️⃣ Чи може будь-хто інший через свій банкID оформити заяву і декларацію за людину, яка не користується цим сервісом?

✅ Форми заяви про призначення та надання житлової субсидії і декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, передбачають підписання заявником зазначених документів (в незалежності від того подаються вони в паперовому чи електронному вигляді), оскільки тим самим заявник засвідчує власне розуміння відповідальності за недостовірно надані дані, а також низки обставин, які можуть вплинути на отримання житлової субсидії.

Перейти до вмісту