Замість радянських назв – імена видатних українців та новітніх Героїв: сесія перейменувала вісім вулиць Дрогобича та Стебника

17:09 20 Жовтня 2022

Сесія Дрогобицької міської ради прийняла рішення про перейменування низки вулиць Дрогобича та Стебника, які досі носили радянські імена, або імена осіб російського походження.

Відповідне рішення було напрацьоване спеціальною комісією з вивчення питань дерусифікації та перейменування і присвоєння назв вулицям, провулкам, паркам, скверам у межах Дрогобицької міської територіальної громади.

Депутати одноголосно підтримали перейменування наступних вулиць Дрогобича:

– вулицю Індустріальну на вулицю Олега Дяківа,

– вулицю Механізаторів на вулицю Івана Боберського,

– вулицю Лермонтова на вулицю Степана Витвицького,

– вулицю Гвардійську на вулицю Героїв Азову,

– вулицю Мічуріна на вулицю Володимира Кобрина,

– вулицю Глінки на вулицю Руслана Сіксоя,

– вулицю Сахарова на вулицю Івана Дацка.

У Стебнику депутати підтримали перейменування вулиці Миру на вулицю Івана Керелюса.

Також в рішенні зобов’язали:

– Відділ містобудування та архітектури повідомити Львівську регіональну філію «Національні інформаційні системи» для внесення відповідної інформації до Словника вулиць Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

– Власників або балансоутримувачів будинків – змінити таблички на об’єктах нерухомого майна, розташованих на перейменованих вулицях.

Процес перейменування вулиць у нашій громаді продовжуватиметься. Тому нам важливо дотримуватись логічної процедури при виборі нових назв. Щоб не просто позбуватись радянського, але й вшановувати осіб, які мають відношення до Дрогобича, – зазначив депутат, голова постійної комісії ради з питань освіти, культури, молодіжної політики, сім’ї, спорту Роман Грицай.

Нагадаємо, робота над дерусифікацією та перейменуванням вулиць триває. Наразі відбулось чотири засідання спеціальної комісії, до роботи якої залучена архітектура, історики, краєзнавці та громадські активісти.

Комісія напрацювала низку вулиць, які потребують першочергового перейменування. Щодо нових назв вулиць та пропозицій, було проведено відкриті електронні консультації з громадою.

У низці сіл Дрогобицької громади старости та депутати провели зустрічі з мешканцями. Кожен охочий мав змогу долучитися до голосування чи збору підписів. Наразі є двояка позиція мешканців сіл щодо назви вулиць Миру, тому перейменування вулиць у селах відклали на довивчення.

Аналогічною є ситуація з перейменуванням вулиці Рєпіна та вулиці Некрасова на вулицю Горліса-Горського.

Як доповів на сесії заступник міського голови, голова спеціальної комісії з питань дерусифікації Андрій Ковч, міська рада вже звернулась до Інституту українознавства та Інституту національної пам’яті за відповідними роз’ясненнями. Після отримання офіційної відповіді, комісія збереться на наступне засідання.

Перейти до вмісту