Заміна зношених мереж та чіткий облік води серед населення – напрацювання круглого столу голів територіальної громади та народного депутата України Ореста Саламахи 

11 Січня 13:18

11 січня в конференц залі нововідкритого «Дія Центру», що у Дрогобичі  відбувся круглий стіл за участю голів територіальної громади, представників водоканалів міст-сусідів та народних депутатів України. Зокрема учасниками бесіди були: міський голова Дрогобича Тарас Кучма, очільник Борислава Ігор Яворський, міський голова Трускавця Андрій Кульчинський, очільник Східниці Іван Піляк, директор КП «Інститут міста Дрогобича» Володимир Конзьолка, народний депутат України Олександр Ковальчук та директор КП «Рівнеоблводоканал» Андрій Карауш. Ініціював зустріч народний депутат України від Дрогобиччини Орест Саламаха. За його словами, цьогоріч на реалізацію державної програми «Питна вода України» скеровано понад 1 млрд.грн.

Із цієї суми коштів потрібно максимальну кількість залучити на нашу територіальну громаду. Тому пропоную окреслити проблеми із водопостачанням, які турбують міста-сусіди та напрацювати алгоритм дій щодо їхнього вирішення, – запропонував Орест Саламаха.

Коли слово взяв керівник КП «Дрогобичводоканал» Роман Шагала, то найперше окреслив такі болючі питання підприємства, які блокують його роботу та є перешкодою для повноцінного розвитку для підприємства. Це – зношені мережі та облік води в населених пунктах.

Через втрати води в дірявих мережах та відсутність належного обліку води серед населення – водоканал Дрогобича постійно потерпає від збитковості. При цьому ми маємо великий потенціал: запаси води колосальні, і що найголовніше – вода, яку постачаємо мешканцям відповідає усім нормам, вимоги до яких з січня 2022 року колосально зросли, – підкреслив Роман Шагала.

Слова керівника Дрогобичводоканалу підтвердив і керівник КП «Вододар» м.Борислав Ярослав Лопушанський. За твердженнями фахівця – з 2015 року в місті нафтовиків почали частково замінювати зношені мережі і станом на сьогодні досягли мінімальних втрат. Тож рух в цьому напрямку є правильним і першочерговим, – зазначив Ярослав Лопушанський.

Рухатися від споживача до загальних мереж – акцент на такому вирішенні проблем запропонував міський голова Дрогобича Тарас Кучма. На прикладі зношених мереж та значних втрат через це води, очільник громади побудував свій виступ та наголосив, що, на жаль, до споживачів сьогодні через зношені  мережі доходить значно менше води, ніж подає водоканал.

Вважаю, що зміни потрібно робити із замін мереж, які йдуть до мешканців. Бо тут маємо найбільші втрати. Якщо поміняємо усі мережі, або їхню більшу частину та встановимо чіткий облік води серед населення – позбудемося втрат пов’язаних із цим та збитковості для КП «Дрогобичводоканал», –  резюмував Тарас Кучма.

 

Про свої проблеми у водопостачанні говорили і міські голови Трускавця та Східниці, виступи яких були закцентовані на альтернативних джерелах води, оскільки їхні населені пункти є курортами. Підсумком зустрічі стало напрацювання наступного плану дій:

  • залучати кошти із все можливих державних програм на заміну старих мереж та здійснення чіткого обліку води серед населення територіальної громади,
  • створити єдину систему водопостачання для міст-сусідів, яка забезпечить безперебійне постачання води для населення на випадок аварій на водогонах міст.

Покрові дії у реалізації цих амбітних планів мають обговорити на найближчому аналогічному круглому столі.

Перейти до вмісту