Закохана у танець і ділиться цим мистецтвом з іншими: Леся Калічак про натхнення улюбленою справою та проект свого життя школу бального танцю «Оксамит»

16 Серпня 16:30

Хореографія – не лише як виклик професії, а й поклик душі — засновниця та керівниця школи бального танцю «Оксамит» Леся Калічак пристрасно закохана у свою справу і віддано навчає та ділиться своїм ремеслом з вихованцями.

Танці вабили жінку з раннього дитинства. Як розповіла пані Леся, у восьмирічному віці її не прийняли на навчання до ансамблю бальних танців, але через 15 років вона все ж таки туди повернулась — у ролі тренера.

Я завжди дуже любила те, що я роблю, занурювалась у це з головою і не уявляла себе десь в іншому місці. Хотіла вчитись, розвиватись, відвідувати семінари і після них одразу ділитись набутим зі своїми вихованцями. Я щиро бажала, щоб всі навчились та опанували це чудове мистецтво, — розповідає керівниця народного ансамблю «Оксамит» Леся Калічак.

За словами засновниці школи бального танцю, свою діяльність «Оксамит» розпочинав як дитяча студія в Будинку вчителя. Згодом перейшов до Народного дому ім. Івана Франка, при якому діє до сьогодні.

Бальні танці — це парний вид мистецтва, який розвиває дитину всебічно. Це своєрідна взаємодія з партнером, з іншими учасниками ансамблю, це естетика і рівень культури, позитивні емоції та психоемоційне розвантаження. Таке ремесло буде служити дитині все життя, — переконує Леся Калічак.

За словами тренерки, інколи дітям складно обрати заняття, тому велику роль відіграють батьки, на яких лежить відповідальність за правильне дозвілля дитини, її творчий потенціал та розвиток таланту.

Роль батьків дуже важлива. Кожен вчитель розраховує на батьків, сподівається, що вони підтримають дитину, допоможуть обрати їй заняття до душі. Вони мають докластись до цього процесу, адже не завжди у дітей все виходить з першого разу. Бувають і сльози, і розчарування, і бажання все залишити. Тому, батьківська допомога, наполегливість та підтримка є вирішальною, — зауважила тренерка.

Хороший бальник, за переконаннями Лесі Калічак, повинен постійно покращувати свої знання та компетенцію. Сама ж керівниця протягом всієї кар’єри відвідала безліч семінарів, тренінгів та навчань. Здобувати нові навички не припиняє і сьогодні.

В бальних танцях нічого не стоїть на місці. Все дуже швидко розвивається, і нам потрібно встигати за цим. В цій сфері необхідно багато вчитись та постійно відшліфовувати свої вміння. Ця професія вимагає не лише моральних та фізичних зусиль, але й матеріальних. Я постійно їздила на навчання, якщо не їхали мої учні — я брала свого сина, який теж танцює і ми їхали навчатись разом. Згодом, я навіть придбала камеру, щоб записані уроки показувати своїм вихованцям та передавати нові знання, — додає Леся Калічак.

Вихованцями школи бального танцю в «Оксамиті» діти стають з п’яти років. Зазвичай, навчання у мистецькій школі танцю триває 10 років, а по завершенню учні отримують дипломи. Ансамбль «Оксамит» пропонує традиційне вивчення конкурсних танців європейської та латиноамериканської програм: європейського стандарту — танго, вальс, квікстеп, фокстрот, віденський вальс; латиноамериканська програма — ча-ча-ча, самба, румба, джайв, пасадобль.

Цього року «Оксамит» зустрічає вже тридцять п’яту осінь. Через школу бального танцю пройшло не одне покоління випускників, підкорено чимало танцювальних олімпів. І сьогодні, вихованці Лесі Калічак, перейнявши багаж досвіду та знання, керують власними танцювальними студіями та несуть прекрасне в світ.

Перейти до вмісту