Завершились громадські обговорення питання демонтажу «Вічного вогню»

16:25 7 Вересня 2021

Впродовж місяця у Дрогобичі тривали публічні громадські обговорення питання демонтажу «Вічного вогню» та подальшого благоустрою даної території.

Меморіал пам’яті жертв німецько-радянської війни «Кладовище радянських воїнів» був побудований у Дрогобичі в 1974 році. За свідченнями дрогобичан старшого покоління, в цьому місці ховали співробітників підрозділів НКВС-МВС та НКДБ-МДБ-КДБ, які загинули в післявоєнний період в боях з борцями за незалежну Україну.

Представники громадських об’єднань міста неодноразово порушували питання про необхідність демонтажу «Вічного вогню» у Дрогобичі – як елементу тоталітарного комуністичного режиму. Тим паче, що демонтаж радянських пам’ятників на території України є одним з ключових аспектів процесу декомунізації.

Однак окрім перенесення залишків захоронених радянських воїнів, необхідно вирішити питання щодо подальшого облаштування цієї території.

Щоб прийняти виважене та розумне рішення, міською радою було оголошено публічні громадські консультації. Відповідне доручення підписав 29 липня заступник міського голови Андрій Ковч.

Таким чином протягом серпня в Дрогобичі тривали публічні консультації та збір громадських думок щодо цього питання. Люди мали можливість надсилати електронні листи, залишати письмові пропозиції, або ж коментарі на сервісі електронних консультацій.

Під час проведення публічних консультацій на адресу Дрогобицької міської ради надійшли листи з пропозиціями від фізичних осіб, представників громадських та політичних об’єднань із баченням того, що має постати на місці меморіалу та чи варто його демонтувати.

Дрогобицька станиця Братства ОУН-УПА висловилась з категоричною підтримкою демонтажу монументу.

«Провести демонтаж меморіалу України, що на 30-му році Незалежності України уособлює неіснуючу імперію СРСР, є вмотивованим і відповідає Закону «Про декомунізацію». Закликаємо усі національно-демократичні партії, об’єднання та громадські організації підтримати наміри влади щодо демонтажу цього меморіалу, – йдеться у зверненні станиці Братства ОУН-УПА.

Аргументований лист надійшов від мешканця Дрогобича Володимира Чаплі, який також відстоює позицію демонтажу монументу.

З часом історія розставляє все на свої місця. Ми почали розуміти, що агресор і ворог – це той, хто прийшов на твою землю, до твого дому, забрав твоє майно, мову агресора назвав рідною мовою. Ми не маємо права зараз віддавати шану ворогам нашого народу. Що нам скажуть воїни – наші оборонці на сході України: «Ми обороняємо вас від агресора, а ви їх предків вшановуєте» Так не може бути. Але ми християни. Тому моя пропозиція – перенести кладовище радянських воїнів «Вічний вогонь» на міське комунальне кладовище, тобто перепоховати…, – наголошує дрогобичанин.

Однак надходили також поодинокі думки проти демонтажу «Вічного вогню». З такою зокрема виступила Дрогобицька міська організація «Ветерани України».

Демонтаж кладовища радянських воїнів – Дрогобицький меморіал «Вічний вогонь» не відповідає законодавству України про декомунізацію, оскільки там нема жодного комуністичного символу…, – запевняє організація «Ветерани України».

В листах було висловлено різні думки та пропозиції, – часом протилежні та дискусійні. Однак саме в дискусії народжується істина.

Процес обговорення та консультацій влади з громадою, активістами, представниками громадських об’єднань буде продовжено у форматі засідання робочої групи – аби спільно прийняти виважене та правильне рішення.

Фото з мережі Інтернет

Перейти до вмісту