Завдяки гуманітарній допомозі з Кракова, реаніматологи у Дрогобичі оперативно рятують життя

11:00 13 Червня 2022

Зберегти здоров’я та врятувати життя пацієнта – місія кожного медика. Дрогобицькі реаніматологи щодня рятують життя не лише місцевих мешканців, але й вимушено переміщених осіб. З лютого 2022 року кількість пацієнтів суттєво зросла. Щоб вжити оперативних медичних заходів, медикам необхідно якісне обладнання та розхідний матеріал.

Як відомо, впродовж останніх років у Дрогобицькій громаді якість медичних послуг суттєво зросла завдяки системній роботі керівництва медустанов, відділу охорони здоров’я, керівництва громади та підтримки посадовців на обласному та державному рівні. В минулому році подана практика «Розвиток медицини – базис сталого розвитку нашої громади» здобула перемогу у тематиці «Реалізація проектів стратегічного розвитку» в межах конкурсу кращих практик місцевого самоврядування, який організовує Мінрегіон.

Проте з лютого цього року, після повномасштабного вторгнення росії на терени України, фахівці галузі охорони здоров’я, зіткнулися з проблемою нестачі розхідних матеріалів та медикаментів. Та завдяки міжнародному партнерству з міста Латвії, Польщі, Франції, цю проблему вдається оперативно вирішувати.

Так, днями після повернення з робочої поїздки містами Польщі, міський голова Тарас Кучма, директор КУ «Інститут міста Дрогобича» Влодимир Кондзьолка та директор КП «Дрогобичводоканал» Роман Шагала передали для реанімаційного відділення першої міської лікарні гуманітарну допомогу, яку надав водоканал та керівництво міста Кракова.

Як наголосив керівник КП «Дрогобичводоканал» Роман Шагала, співпраця між водоканалами Дрогобича та Кракова триває понад 4 роки. У цей складний для України час польські партнери надали чергову допомогу. Вартість медичної гуманітарної допомоги становить понад 4,5 тисячі доларів США.

Міський очільник Тарас Кучма поділився з колегами-медиками деталями візиту до польських міст-партнерів. Зокрема він наголосив, що для іноземних партнерів медична гуманітарна допомога для Дрогобицьких медзакладів є одним з пріоритетів. Так з перших днів повномасштабної війни окрім медичних препаратів та розхідних матеріалів, вдалося отримати й карети швидких допомог, частину яких передали для військових.

Ми звикли чути фразу, що лікар має мати золоті руки. У сучасних умовах лікар повинен мати і сучасний інструментарій та обладнання, яке дозволить поставити правильний діагноз на основі дослідженні. Від цього залежить подальша процедура лікування. Від цього залежить й результат, – зазначив начальник відділу охорони здоров’я Володимир Чуба.

Про важливість отримання лікарнею допомоги у час дії воєнного стану наголосив й керівник медустанови.

Медичний працівник знає, що розхідники є і вони якісні. Гідна якість медичних послуг – це задоволені пацієнти. Важливо, що серед пацієнтів є й військові та внутрішньо переміщені особи, – прокоментував генеральний директор КНП «Дрогобицька міська лікарня №1 Андрій Коцюба.

Самі ж реаніматологи наголошують, що передані препарати та розхідники є високої якості, дороговартісні. Їхня наявність дає можливість економити час для надання послуги пацієнту і пришвидшує процес одужання пацієнта.

У підсумку міський голова Тарас Кучма відзначив роботу колег та наголосив, що реанімація – обличчя будь якої лікарні. Реанімаційне відділення, де надають якісні послуги суттєво впливає на рейтинг лікарні.

Відтак саме завдяки міжнародному партнерству та добрій волі колег з міста Кракова, у тяжких фінансових умовах для України та її народу, тут у Дрогобичі пацієнту надають якісні медичні послуги з мінімальними витратами.

Перейти до вмісту