Завдання №1: Вимушено переміщені особи мають проживати у належних умовах

15:36 2 Травня 2022

Мільйони громадян України покинули свої домівки через вторгнення росії на терени України. Багатьом з них нікуди повертатися, адже їхнє житло повністю або частково зруйновано. За попередніми підрахунками, близько 5 тисяч осіб планують залишатися у Дрогобичі. Так вони стануть новими мешканцями громади. Безумовно, питання забезпечення таких осіб житлом– першочергове завдання держави. Однак, у Дрогобичі вирішили також подбати про створення належних умов для подальшого проживання осіб, які через військову агресію вимушено покинули свої рідні міста та стали переселенцями.

Більша частина ВПО, які з перших днів війни прибули в місто Котермака, проживають у приміщеннях навчальних закладів, гуртожитках, частина орендує житло, хтось мешкає у родичів, близьких та знайомих.

Однак, довоготривале проживання ВПО у навчальних закладах міста є неможливим, через те, що потрібно відновлювати освітньо-виховний процес.

Так, 29 квітня, сесією Дрогобицької міської ради прийнято рішення про відведення земельної ділянки для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку для вимушено переселених осіб. Житло для людей, які через російську війну втратили свої домівки, у Дрогобичі планують зводити на перехресті вулиць Пилипа Орлика – Северина Наливайка.

Найоптимальніший варіант зведення житла – побудова сучасних каркасно-модульних будинків.

З цього приводу уже проведено низку нарад. Поки готується технічна документація, у міській раді активно шукають спонсорів та інвесторів. Технічні, комунальні служби разом з архітекторами працюють над удосконаленням комплексного проекту, який включає візуалізацію будівель та ландшафту.

Як наголошує очільник громади Тарас Кучма – обов’язок Дрогобича, який прийняв кілька тисяч вимушено переміщених осіб із перших днів російської агресії – забезпечити людей належним житлом.

Матері із дітьми та люди похилого віку, які через війну позбулися рідних домівок та мешкають у гуртожитках навчальних закладах, наших гімназіях та ліцеях заслуговують комфортних умов проживання. Тому реалізація пілотного проекту із побудови житла для ВПО – наше головне завдання в цей час, – наголосив Тарас Кучма.

Забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб в Дрогобичі триватиме паралельно в кількох напрямах: спорудження модульно-каркасних будинків та реконструкція в місті старих гуртожитків, які можуть послужити житлом для ВПО.

Не менш важливим завданням є робота соціальних служб, яким доручено розробити механізм черговості надання житла для ВПО.

З огляду на думки громадян, які побутують у громаді, зазначимо, що у місті діє низка програм відповідно до яких житлом забезпечують сиріт, військових та громадян, які опинилися у скрутних життєвих обставинах.

Фото В’ячеслав Ратинський, фотокореспондент УНІАН

Перейти до вмісту