Житло для молодих сімей: проєкт Програми часткової компенсації відсоткової ставки за кредитами

9:34 22 Січня 2021

Вперше у Дрогобичі розроблено проект Програми часткової компенсації відсоткової ставки за кредитами, наданими молодим сім’ям на придбання житла за рахунок бюджету Дрогобицької міської територіальної громади на 2021 рік, який перебуває на розгляді в постійній комісії ради з питань освіти, культури, молодіжної політики, сім’ї та спорту та постійній комісії ради з питань планування бюджету, фінансів, цінової політики та інвестицій.

Відділ молодіжної політики сім’ї та спорту ДМР пропонує Проект для ознайомлення:

П Р О Г Р А М А
часткової компенсації відсоткової ставки банкам за кредитами, наданими молодим сім’ям на придбання житла за рахунок бюджету Дрогобицької міської територіальної громади на 2021 рік

1. Загальні положення

Програма часткової компенсації відсоткової ставки банкам за кредитами, наданими молодим сім’ям на придбання житла за рахунок бюджету Дрогобицької міської територіальної громади на 2021 рік (надалі – Програма) розроблена на підставі ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з врахуванням положень Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні, Указу Президента України від 29.03.2001 №221/2001 «Про додаткові заходи щодо реалізації державної молодіжної політики», Постанови Кабінету Міністрів України від 04.06.2003 №853 «Про затвердження Порядку часткової компенсації відсоткової ставки кредитів комерційних банків молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла».

Програма спрямована на покращення стану забезпечення житлом молодих сімей.

Огляд молодіжного будівництва у мм. Дрогобичі та Стебнику

У мм.Дрогобичі та Стебнику пільгове кредитування будівництва житла для молодих сімей (МЖК) розпочато в 2000 році. За час впровадження та реалізації Програми (2000 – 2014 роки) було отримано коштів:
– із державного бюджету – 2 369 700 грн.
– із обласного бюджету – 1 447 712 грн.
– із міського бюджету – 1 305 304 грн.

Починаючи з 2000 року з молодими сім’ями укладено 44 угоди (у тому числі – із 9 багатодітними сім’ями) щодо надання довготермінових пільгових кредитів для будівництва житла. 43 молоді сім’ї заселено в новозбудовані квартири. Деякі молоді сім’ї взяли кредит для придбання житла відповідно до Програми часткової компенсації відсоткової ставки («Порядок часткової компенсації відсоткової ставки кредитів комерційних банків молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла, затверджений Постановою КМУ № 853 від 04.06.2003).

Незважаючи на все це, житлова проблема і надалі залишається актуальною.

Сучасні обсяги фінансування будівництва житла для молоді не дозволяють у повній мірі вирішити проблеми забезпечення житлом молодих сімей та одиноких громадян, оскільки пільгові кредити упродовж останніх років виділялись для 1–2 молодих сімей Кількість бажаючих отримати кредит щороку зростає, тому пільгове довготермінове кредитування будівництва житла вкрай необхідне молоді і потребує підтримки та сприяння в подальшому його розвиткові, удосконалення системи надання населенню доступних довготермінових кредитів для придбання житла.

Починаючи з 2015 року і дотепер з державного бюджету України видатки за КПКВК 2751390 «Надання пільгового довгострокового державного кредиту молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла» не передбачалися.

Останнім часом державна житлова політика направлена на поступовий перехід від безоплатного надання житла громадянам до його придбання за рахунок власних коштів і бюджетної підтримки, а також подальший розвиток системи іпотечного житлового кредитування.

2. Мета та завдання

Метою Програми є забезпечення молоді житлом, створення умов для якісного поліпшення усього спектру життя молоді.

Для досягнення цієї мети передбачається:
– підтримувати розвиток іпотечного кредитування будівництва та придбання житла, використовувати потенційні можливості вторинного ринку житла;
– впроваджувати сучасні будівельні технології з метою зменшення вартості будівництва;
– поліпшення організаційного та інформаційного забезпечення системи молодіжного кредитування;
– щорічно передбачати зростання обсягів коштів на відшкодування часткової компенсації відсоткової ставки кредитів молодим сім’ям на придбання житла у бюджеті Дрогобицької міської територіальної громади.

3. Заходи з реалізації Програми

Удосконалювати систему обліку та банку даних молодих сімей, які потребують поліпшення житлових умов.

Право на отримання часткової компенсації відсоткової ставки кредитів мають молоді сім’ї, які, згідно із законодавством, визнані такими, що потребують поліпшення житлових умов (перебувають на окремому обліку на отримання часткової компенсації відсоткової ставки за цією Програмою відповідно до Порядку підбору кандидатів для отримання часткової компенсації відсоткової ставки банкам за кредитами, наданими молодим сім’ям на придбання житла за рахунок бюджету Дрогобицької міської територіальної громади на 2021 рік, на Додатку 2).

Сприяти залученню додаткових джерел фінансування для надання довгострокових кредитів молодим сім’ям на придбання житла.

Передбачити видатки на фінансування Програми часткової компенсації відсоткової ставки банкам за кредитами, наданими молодим сім’ям на придбання житла за рахунок бюджету Дрогобицької міської територіальної громади на 2021 рік.

4. Порядок підбору кандидатів на отримання часткової компенсації відсоткової ставки банкам за кредитами, наданими молодим сім’ям на придбання житла за рахунок бюджету Дрогобицької міської територіальної громади на 2021 рік

Право на отримання часткової компенсації відсоткової ставки банкам за кредитами, наданими молодим сім’ям на придбання житла за рахунок бюджету Дрогобицької міської територіальної громади на 2021 рік, мають молоді сім’ї, які, згідно із законодавством, визнані такими, що потребують поліпшення житлових умов (перебувають на окремому обліку на отримання часткової компенсації відсоткової ставки банкам за кредитами, наданими молодим сім’ям на придбання житла за рахунок бюджету Дрогобицької міської територіальної громади на 2021 рік), та підпадають під такі критерії:
– сім’ї, в яких чоловік та дружина віком до 35 років включно,
– неповні сім’ї, в яких мати (батько) віком до 35 років включно мають неповнолітніх дітей (дитину).

Термін повернення кредиту – до 10 років.

Відсоткова ставка:
– позичальникові, який має 3 і більше дітей, – відсотки за кредитом погашаються повністю з міського бюджету,
– позичальникові, який має 2 дітей, – 2% за кредитом погашає сім’я, решту відсотків погашаються з міського бюджету,
– позичальник, який має 1 дитину, – 4% погашає сім’я, решту відсотків погашаються з міського бюджету,
– немає дітей – 5% погашається з міського бюджету.

Рейтинг кандидатів:

1) сім’ям, в яких один з членів сім’ї в поточному році досягає відповідного віку:
– 35 років – 10 балів,
– 30 – 34 років – 9 балів,
– 33-30 років – 8 балів,
– 29-25 років -7 балів,
– 24-20 років – 6 балів,
– до 20 років – 5 балів;

2) сім’ї, в яких один з членів сім’ї є працівником бюджетних установ та комунальних підприємств
– додатково 5 балів;

3) кількість дітей кандидата:
– за кожну дитину – 3 бали;

4) наукова діяльність кандидата:
– аспірант – 3 бали,
– кандидат і доктор наук – 6 балів,
– старший науковий співробітник, доцент, професор – 9 балів;

5) спортивні досягнення кандидата:
– кандидат у майстри спорту України – 3 бали,
– майстер спорту України – 6 балів,
– майстер спотру міжнародного класу – 9 балів.

6)клопотання з місця праці (навчання) кандидата – 3 бали.
При додаванні балів кандидатів формується рейтингова черга (при департаменті міського господарства).

У разі відмови кандидата, який є першим у рейтинговій черзі, від надання кредиту на придбання житла отримати такий кредит може наступний, включений до списку.

5. Реалізація Програми

Позичальник, банк та розпорядник коштів укладають меморандум про перерахунок коштів, який гарантує позичальникові повернення коштів з міського бюджету упродовж 10 років.

Фінансове управління перераховує кошти головному розпоряднику згідно з рішенням міської ради про бюджет Дрогобицької міської територіальної громади на відповідний фінансовий рік.

Програма затверджується щорічно, беручи до уваги потребу у фінансуванні часткової компенсації відсоткової ставки відповідно до підписаних та передбачуваних меморандумів.

Максимальний розмір кредиту на придбання житла, на який може бути надана часткова компенсація, визначається шляхом множення нормативної площі на розрахункову вартість.

Нормативна площа визначається, виходячи з норми 21 кв. метр загальної площі житла на одного члена сімї та додатково 20 кв. метрів на сім’ю.

Часткова компенсація надається позичальникам лише за одним кредитним договором.

Розмір часткової компенсації переглядається у разі зміни у складі сім’ї позичальника.

6. Оцінка ефективності та соціально-економічних наслідків реалізації Програми

Виконання даних заходів допоможе покращити житлові проблеми молоді та створить сприятливі умови для нарощування обсягів житлового будівництва. Успішна реалізація Програми дасть змогу забезпечити:
– доступність житла та поліпшення житлових умов молодих громадян,
– зниження терміну перебування громадян у черзі на отримання житла,
– зміцнення соціальної стабільності в суспільстві,
– поліпшення демографічної ситуації,
– зменшення міграційних процесів,
– здешевлення будівництва,
– введення в експлуатацію об’єктів незавершеного будівництва.

7. Фінансування Програми у 2021 році

Вартість 1 м2 житла станом на 15.12.2020 – 12 889 грн. (за ціною Держбуду у Львівській області – по молодіжному кредитуванню).

Комерційна (середня) вартість 1 м2 житла у м. Дрогобичі (станом на 15.12.2020) – 15 000 грн.

У бюджеті Дрогобицької міської територіальної громади на 2021 рік на реалізацію Програми часткової компенсації відсоткової ставки банкам за кредитами, наданими молодим сім’ям на придбання житла за рахунок бюджету Дрогобицької міської територіальної громади на 2021 рік, передбачається 800 000 грн.

Повертається в Дрогобич Програма забезпечення житлом молодих сімей та одиноких молодих громадян Дрогобицької міської територіальної громади на 2021 рік:

ПРОГРАМА
забезпечення житлом молодих сімей та одиноких молодих громадян
Дрогобицької міської територіальної громади на 2021 рік

1. Паспорт Програми

Назва Програми

Програма забезпечення житлом молодих сімей та одиноких молодих громадян Дрогобицької міської територіальної громади (Дрогобицька, Бистрицька, Болехівська, Броницька, Верхньогаївська, Волянська, Дережицька, Добрівлянська, Долішньолужецька, Лішнянська, Медвежанська, Михайлевицька, Нагуєвицька, Нижньогаївська, Почаєвицька, Раневицька, Рихтицька, Снятинська, Стебницька, Ступницька, Унятицька громади) на 2021 рік

Підстави для розробки Програми

Закони України “Про місцеве самоврядування в Україні“, “Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні“, Положення про порядок надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 29.05.2001 № 584

Замовник Програми

Львівське регіональне управління Державної спеціалізованої фінансової установи “Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву“

Розробник Програми
Відділ молодіжної політики, сім’ї та спорту виконавчого комітету Дрогобицької міської ради

Мета Програми

Забезпечення житлом молодих сімей та одиноких молодих громадян Дрогобицької міської територіальної громади через надання цільових кредитів на будівництво (придбання) житла

Строки реалізації Програми

2021 рік

Джерела фінансування

Бюджет Дрогобицької міської територіальної громади, власні кошти громадян

Обсяги фінансування

460 000,00 грн.

Розпорядник коштів

Фінансове управління Дрогобицької міської ради

2. Загальні положення

Програма забезпечення житлом молодих сімей та одиноких молодих громадян Дрогобицької міської територіальної громади на 2021 рік (надалі – Програма) розроблена на підставі ст. 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні“, з врахуванням положень Закону України “Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні“, Указу Президента України від 29.03.2001 № 221/2001 “Про додаткові заходи щодо реалізації державної молодіжної політики“, постанови Кабінету Міністрів України від 29.05.2001 № 584 “Про порядок надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла“, спрямована на подальший розвиток молодіжного житлового будівництва, покращення стану забезпечення житлом молодих сімей та одиноких молодих громадян, які перебувають на обліку, як такі, що потребують поліпшення житлових умов.

Спільна діяльність Дрогобицької міської ради та Львівського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи “Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву“ продемонструвала, що заходи щодо підтримки молоді з боку держави та органів місцевого самоврядування є актуальними та доцільними.

Станом на 15.12.2020 у Львівському регіональному управлінні Державної спеціалізованої фінансової установи “Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву“ зареєстровано 5 кандидатів у позичальники.

Молодь, що перебуває у зазначеному списку, претендує на включення їх сімей до Списку громадян, які перебувають на обліку осіб, що потребують покращення житлових умов, та виявили бажання і мають право на молодіжне житлове кредитування за рахунок бюджету Дрогобицької міської територіальної громади.

Викладене вище доводить, що розв’язання проблеми забезпечення молодих сімей житлом потребує значно більших обсягів фінансування.

Головним чинником необхідності прийняття та реалізації Програми є значна кількість молодих сімей та одиноких молодих громадян, що перебувають на квартирному облікувиконавчого комітету Дрогобицької міської ради.

Все це зумовлює необхідність підтримки органами місцевого самоврядування розвитку молодіжного житлового кредитування.

3. Мета та завдання Програми

3.1. Метою Програми є розв’язання житлової проблеми громадян, що потребують поліпшення житлових умов відповідно до законодавства та перебувають на обліку громадян, зокрема молоді, шляхом створення сприятливих умов для розвитку молодіжного будівництва, удосконалення механізмів придбання житла та розвитку іпотечного житлового кредитування.

3.2. Завданнями Програми є:

3.2.1. Збільшення обсягів будівництва житла для молоді, удосконалення системи пільг щодо забезпечення житлом молодих сімей, особливо багатодітних, сімей з інвалідами, працівників органів місцевого самоврядування, бюджетних установ тощо.

3.2.2. Розв’язання житлової проблеми молоді через пільгове строкове кредитування молодих сімей та одиноких молодих громадян за рахунок коштів бюджету Дрогобицької міської територіальної громади.

3.2.3. Створення ефективних фінансово-кредитних механізмів, що забезпечують економічну доступність житла для молодих сімей, молодих спеціалістів, підтримку незаможних молодих громадян з метою поліпшення житлових умов.

3.2.4. Запровадження додаткових економічних механізмів стимулювання розвитку молодіжного житлового будівництва та використання потенційних можливостей вторинного ринку житла, сприяння здешевленню вартості житла, яке будується для молоді із залученням коштів населення.

3.2.5. Подальший розвиток довгострокового кредитування на будівництво (реконструкцію) та придбання житла для молодих сімей та одиноких молодих громадян, залучення з цією метою додаткових джерел фінансування.

4. Основні напрямки та механізм виконання Програми

4.1. Головним завданням Програми є розв’язання житлової проблеми молоді через пільгове довгострокове кредитування за рахунок коштів бюджету Дрогобицької міської територіальної громади.

4.2. Пільгові довгострокові кредити на будівництво (реконструкцію) і придбання житла за рахунок коштів бюджету Дрогобицької міської територіальної громади надає Львівське регіональне управління Фонду відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29.05.2001 № 584 “Про порядок надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла“ та ухвали Дрогобицької міської ради від 08.10.2007 № 404 “Про порядок взаємодії виконкому міської ради з Львівським регіональним управлінням державної спеціалізованої фінансової установи державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву при наданні пільгових довготермінових кредитів за рахунок коштів міського бюджету м. Дрогобича“.

4.3. Відбір кандидатів на отримання пільгових довготермінових кредитів за рахунок коштів бюджету Дрогобицької міської територіальної громади здійснюється за такою процедурою:

4.3.1. Львівське регіональне управління Держмолодьжитла щорічно до 1 березня подає до відділу молодіжної політики, сім’ї та спорту виконавчого комітету Дрогобицької міської ради інформацію про осіб Львівського регіонального управління Держмолодьжитла, віком до 35 років включно, які зареєстровані у Львівському регіональному управлінні Держмолодьжитла, є платоспроможними та постійно проживають на території Дрогобицької міської територіальної громади..

4.3.2. Відділ молодіжної політики, сім’ї та спорту виконавчого комітету Дрогобицької міської ради готує пропозиції щодо формування списку кандидатів на отримання у поточному році пільгових довготермінових кредитів та подає їх на розгляд до постійної комісії ради з питань освіти, культури, молодіжної політики, сім’ї та спорту і постійної комісії ради з питань планування бюджету, фінансів, цінової політики та інвестицій.

4.3.3. Протягом двох тижнів з моменту отримання протоколів засідань постійної комісії ради з питань освіти, культури, молодіжної політики, сім’ї та спорту і постійної комісії ради з питань планування бюджету, фінансів, цінової політики та інвестицій відділ молодіжної політики, сім’ї та спортуготує проект рішення про затвердження списку кандидатів на отримання у поточному році пільгових довготермінових кредитів за рахунок коштів бюджету Дрогобицької міської територіальної громади.

4.4. Умовою одержання кредитів є передбачення коштів у бюджеті Дрогобицької міської територіальної громади.

4.5. Нормативна площа житла, на яку надається пільговий кредит, визначається, виходячи з розрахунку не більш як 21 кв. м загальної площі житла на одну особу та додатково 20 кв. м на сім’ю.

4.6. Розрахункова вартість житла визначається, виходячи із опосередкованої вартості спорудження 1 кв.м загальної площі житла в регіоні, визначеної Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та нормативної площі житла.

4.7. Вартість загальної площі житла, що перевищує нормативну площу та/або розрахункову вартість, сплачується позичальником за рахунок власних коштів відповідно до умов кредитного договору.

4.8. Право на отримання кредиту на будівництво (придбання) житла мають сім’ї та одинокі молоді громадяни, які відповідно до законодавства визнані такими, що потребують поліпшення житлових умов, які зареєстровані у Львівському регіональному управлінні Держмолодьжитла, та були включені до списку кандидатів на отримання пільгових довготермінових кредитів на будівництво (реконструкцію) і придбання житла за рахунок коштів бюджету Дрогобицької міської територіальної громади до досягнення 35 років включно.

4.9. Кредит відповідно до цього Положення надається молодим сім’ям та одиноким громадянам на будівництво (реконструкцію) житла терміном до 30 років, але не більше ніж до досягнення старшим з подружжя пенсійного віку. Термін надання кредиту обчислюється з дати укладення кредитного договору.

4.10. Пільговий кредит надається один раз. Право на отримання кредиту вважається таким, що використане з моменту зарахування коштів на рахунок позичальника.

4.11. У разі неотримання пільгового довготермінового кредиту протягом поточного року кандидатами, включеними рішенням виконавчого комітету до списку кандидатів на отримання у поточному році пільгових довготермінових кредитів за рахунок коштів бюджету Дрогобицької міської територіальної громади, такі кандидати підлягають обов’язковому включенню до списку кандидатів на наступний рік зі збереженням пріоритетності відповідно до рішення виконавчого комітету на попередній рік.

4.12. У разі відмови (відмова від запропонованих об’єктів або неплатоспроможність кандидата, або неявка кандидата у встановлений термін на письмову вимогу Львівського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи “Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву“) від отримання пільгового довготермінового кредиту кандидатом, включеним рішенням виконавчого комітету до списку кандидатів на отримання у поточному році пільгових довготермінових кредитів за рахунок коштів бюджету Дрогобицької міської територіальної громади, такий кандидат підлягає включенню до списків кандидатів на отримання пільгового довготермінового кредиту за рахунок коштів бюджету Дрогобицької міської територіальної громади на наступний рік.

4.13. Дія Програми не поширюється на осіб, які отримали на пільгових умовах інші кредити або бюджетну підтримку на будівництво (придбання) житла за рахунок бюджетних коштів.

4.14. Погашення кредиту та сплата відсотків за користування ним здійснюється позичальником щоквартально, починаючи з дати зарахування коштів кредиту на рахунок позичальника в банку-агенті.

4.15. Кредит може бути погашений достроково.

4.16. З метою забезпечення погашення кредиту між одержувачем коштів та позичальником відповідно до умов кредитного договору укладається договір про іпотеку збудованого житла.

4.17. Фінансування витрат, пов’язаних з нотаріальним посвідченням договорів та оформленням права власності на житло, здійснюється за рахунок позичальника.

4.18. З моменту отримання квартири у власність право на одержання житла вважається використаним, а громадянин та члени його сім’ї знімаються з обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

5. Очікувані результати

Реалізація зазначених у Програмі завдань сприятиме створенню сприятливих умов для подальшого розвитку молодіжного будівництва, поступовому розв’язанню житлової проблеми молоді через пільгове довгострокове кредитування за рахунок коштів бюджету Дрогобицької міської територіальної громади та інших не заборонених законодавством джерел.

6. Фінансове забезпечення Програми

6.1. Всього на виконання Програми у 2021 році передбачається виділити з бюджету Дрогобицької міської територіальної громади 460 000,00 грн.

6.2. Кошти на фінансування витрат, пов’язаних з наданням та обслуговуванням кредитів, перераховуються Львівському регіональному управлінню Держмолодьжитла одночасно з коштами, що спрямовуються на надання кредитів.

6.3. Фінансування відбувається за схемою 1:1:1 (бюджет Дрогобицької міської територіальної громади : обласний : державний) – прямо пропорційне відношення.

Перейти до вмісту