Жив та творив в ім’я України: у Дрогобичі та Нагуєвичах відзначили 166 річницю від дня народження Івана Франка

27 Серпня 22:19

27 серпня титану думки та слова Іванові Франкові виповнилося б – 166 років. Так як життя та творчість відомого генія тісно пов’язана із його малою батьківщиною – Нагуєвичами та містом, де він навчався та згодом згадуватиме у своїх творах – Дрогобичем, вшанування пам’яті Франка провели в двох локаціях.

Заходи стартували із Дрогобича. Біля пам’ятника Іванові Франкові відбулося урочисте віче, яке згуртувало керівництво міста, депутатів, патріотичну молодь та свідомих мешканців.

Як підкреслив у вступному слові ведучий заходу Іван Сех – сьогоднішнє святкування Франка, на жаль, обпалене війною. Уже шість місяців Україна в пекельних муках бореться, щоб зупинити тих, хто несе на нашу землю смерть та сльози. Тож хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх новітніх героїв України.

Однак, ми нескорена нація, ми – миролюбивий народ. З нами Бог, правда і мудрість Франка, – наголосив Іван Сех.

Кульмінацією заходу стало покладання квітів до монумента Каменяра. Керівництво міста на чолі із міським головою Тарасом Кучмою, представники депутатського корпусу, галузей культури, освіти, медицини, соціальних служб міста поклали патріотичні синьо-жовті квіти до підніжжя Франка.

Заслужений прикарпатський ансамбль пісні і танцю «Верховина» виконав безсмертні твори Каменяра – «Вічний революціонер» та «Не пора».

Патріотичні заходи продовжили на малій батьківщині Івана Франка – в селі Нагуєвичах.

Там біля Пам’ятного Хреста до скасування кріпацтва 1848 року, створеного ще Яковом Франком, молебень відслужили отці Андрій Безушко та Тарас Коберинко. Помолитись за душу Франка та просити в Бога миру для України прибув міський голова Тарас Кучма, представники політичних партій та депутати Дрогобицької міської ради, депутати Верховної ради України Орест Саламаха та Михайло Цимбалюк, керівництво району, науковці, директор Міжнародного фонду Івана Франка Ігор Курус та правнуки Івана Франка – Петро і Любов Галущак.

Не даремно Франко нам залишив свій Заповіт «Нам пора для України жить». Франко захоплювався Мойсеєм. Поету як і пророку довелось пройти не простий життєвий, творчий та політичний шлях. Мойсей виводив свій народ з пустині, а Франко вів за собою та своїм полум’яним словом увесь український народ. Український народ пройшов пустелею і позбувся неволі. Однак, сьогодні маємо нову біду – ворог хоче перетворити нас на рабів. Та ми боремося і не даємо на себе одягнути пута. Бо Франко нам залишив гідні настанови – маємо жити для свого народу, своєї батьківщини та гнати зайд зі свого краю, – наголосив у своєму зверненні до присутніх отець Тарас Коберинко.

Під завершення урочистого дійства усі присутні за традицією поклали квіти до монумента Івана Франка та зробили спільне фото.

Урочисті заходи пообіді продовжили в Народному домі імені І. Франка (Дрогобич) – там стартували панельні дискусії на тему «Утрачені імена» в культурній спадщині 17-20 ст. На дискусіях виступали спільно з українськими науковцями представники наукових шкіл Польщі, Литви, Італії, Франції, Австрії та інших країн. Серед почесних гостей участь у заході взяла голова Львівської обласної ради Ірина Гримак.

 

Додамо, на неділю, 28 серпня, на батьківщині Франка в Нагуєвичах відбудеться 6 Етно-фест із більше ніж 50-локаціями. Зібрані кошти скерують на підтримку наших захисників.

Перейти до вмісту