Енергоефективність в житловому секторі: ще кілька будинків Дрогобицької громади проводять заходи з термомодернізації

10:56 5 Вересня 2022

Протягом кількох останніх років мешканці багатоквартирних будинків мали можливість долучитись до програм енергоефективності, головною метою яких є імплементація заходів з енергозбереження і як результат – зниження витрат на енергоресурси.

Протягом 2015-2017 два багатоквартирні будинки міста скористались програмою ЄС/ПРООН та змогли провести повну термомодернізацію в своїх багатоповерхівках. Це ОСББ на вулиці Трускавецькій, 17 та Самбірській, 92. Проведення заходів з комплексної термомодернізації дозволило знизити споживання газу практично вдвічі.

У 2019 році ЄС спільно з урядом Німеччини підтримав створення ДУ Фонд енергоефективності та надав технічну та фінансову підтримку для проведення енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках (ОСББ) на всій території України з метою зменшення споживання енергоресурсів домогосподарствами та скорочення викидів CO2 .

Завдяки супроводу КУ «Інститут міста Дрогобича», три ОСББ Дрогобицької громади змогли скористатись вищезгаданою програмою «Енергодім».

Мінімальний внесок ОСББ становить 20% від загальної вартості проекту. В межах проекту програма відшкодовує 70% вартості для перших 500 учасників. Для наступних заявок відшкодування становить 60%.

У Дрогобицькій громаді програмою скористались три ОСББ:

ОСББ «Перлина» на вулиці Бориславській, 1 проводить капітальний ремонт з теплоізоляції огороджуючих конструкцій будинку. З загальної вартості проекту 7,45 млн грн, 70% відшкодовує Фонд. Міський бюджет відшкодовує 700 тис грн.

В ОСББ «Соломія-2016» на вулиці Грушевського, 34 проводять капітальний ремонт з теплоізоляції огороджувальних конструкцій будинку. З 7,5 млн грн – 70% відшкодовує Фонд. Міський бюджет відшкодовує 720 тис грн.

В ОСББ «Павлін», що знаходиться в Стебнику на вулиці Січових Стрільців, 3 проводять капітальний ремонт з теплоізоляції огороджувальних конструкцій будинку. Орієнтована вартість проекту – 7,5 млн грн. З них 60% відшкодовує Фонд. 720 тис грн – місцевий бюджет.

Заходи енергоефективності, реалізовані в межах цих проектів, дадуть прогнозовану економію по витратах газу – до 35-40% та скорочення викидів СО2 .

Незважаючи на воєнний стан, фінансування проектів енергоефективності продовжили. Тож будинки, які беруть участь в програмі, зможуть провести заходи термомодернізації до кінця цього року.

Однак прогнози на цьогорічну зиму є дещо невтішними. Ворог суттєво поруйнував об’єкти енергетичної інфраструктури нашої країни, у зв’язку з чим опалювальний сезон 2022-23 згідно прогнозів фахівців буде складним. Ціну на газ обіцяють залишити незмінною, та його об’єми можуть бути суттєво нижчими. Відтак на загальнодержавному рівні всім українцям рекомендують думати про енергоефективні заходи – утепляти будинки, шукати альтернативні засоби для обігріву приміщень і тд.

Перейти до вмісту