Електронна демократія: як подати електронну петицію та скільки голосів потрібно для її розгляду

13:29 6 Січня 2023

З 2016 року на офіційному інтернет-порталі Дрогобицької міської ради працює е-сервіс «Електронні петиції». Це одна з дієвих форм участі територіальної громади в процесах роботи місцевого самоврядування.

Електронна петиція – колективне електронне звернення (ініціатива), розміщене на веб-сайті Дрогобицької міської ради для голосування громадян, що зареєстровані у містах Дрогобичі, Стебнику та селах громади, яке за умови набрання необхідної кількості голосів (65 голосів), обов’язкове до розгляду на найближчому засіданні Дрогобицької міської ради чи її виконавчого комітету.

Подати петицію може кожен мешканець громади. Відтак впродовж 90 днів від моменту реєстрації петиції для подальшого розгляду її на засіданні сесії або ж виконавчого комітету Дрогобицької міської ради необхідно, щоб петицію підтримали щонайменше 250 осіб.

До слова, з 2016 року для розгляду петиції необхідно було зібрати 100 голосів. У 2017 році сесією Дрогобицької міської ради необхідну кількість голосів для розгляду електронної петиції знизили до 65 голосів. Це дало можливість більшості ініціатив громади потрапляти на розгляд ради, що сприяло тіснішій співпраці громади з органом місцевого самоврядування.

Відтак, після зменшення порогу мешканці почали ще активніше реєструвати нові петиції.

Після утворення Дрогобицької територіальної громади, до складу окрім Дрогобича та Стебника увійшли ще 32 села. Відтак кількість голосів, необхідних для розгляду петиції, зараз становить 250 голосів.

Електронні петиції залишаються дієвим інструментом участі громади у вирішенні тих чи інших питань громади та реалізації громадських ініціатив.

Нагадуємо, охочим подати чи підписати петицію необхідно на Інтернет-порталі Дрогобицької міської ради перейти у розділ «Smart-city» та обрати е-сервіс «Електронні петиції громадян».

Перейти до вмісту