Екстренне звернення міського голови Дрогобича Тараса Кучми щодо недопустимості нового поділу виборчих округів у Дрогобицькій ОТГ

21:24 31 Серпня 2020

Дорога дрогобицька громадо!

Сьогодні звертаюся не тільки до містян і всіх тих, які проживають у місті Дрогобичі, а й до усієї дрогобицької громади, яка включає в себе і місто Стебник і всіх сільські ради, які будуть належати до Дрогобицької ОТГ. А таких сіл є 32.

Звертаюсь до вас із закликом: Давайте зробимо все для того, щоб не було знищено до кінця наше село. Щоб той переворот, який хоче зробити Центральна виборча комісія і той сильний тиск, який спрямовують на сільську місцевість, ми разом не допустили.

Я є голова міста Дрогобича, але ми чудово розуміємо, що якщо буде підтримано той проєкт округів, який зараз шириться просторами мережі Інтернет і є на столі у ТВК, то сільські місцевості може бути повністю знищено. Є нормальний проєкт округів, який був затверджений і доведений до нашого відома ще 2-3 місяці тому. Місто Дрогобич – це мали бути перший, другий і третій виборчі округи. При діючій виборчій системі нарізки округів у депутатському корпусі майбутньої Дрогобицької ОТГ повинні були бути представників з Дрогобича, Стебника. Села Дрогобицького району також мали мати своїх представників-депутатів. Ці депутати захищали б інтереси своїх громад. Така система була логічною та мала обґрунтоване смислове навантаження.

На разі не відомо автора проєкту цього рішення, яким хочуть знищити представництво інтересів громад у ОТГ, однак це дуже цікаво. Ми вже знаємо приклади коли було знищено Дрогобицький район ще до створення ОТГ. Ми знаємо, що планувалось створення Новосільського ОТГ, Рихтицького ОТГ і багато інших, які мали об`єднати лише села і працювати на розвиток своїх сільських територій. Також знищено і Дрогобицький район в тій ситуації, коли новоутворилися Самбірський, Стрийський райони, Новояворівський район, які в 3-4 рази збільшили свої території, а Дрогобицький район, який колись був областю, залишився маленьким – у межах свого району.

Точно так само хочуть знищити і сільське населення, яке не буде мати свого представника, якщо здійснюватиметься такий перерозподіл округів.

Розглянемо на прикладі округу №1: в цей округ входить Стебник, с. Болехівці, с. Нове, с. Верхні Гаї, с. Нижні Гаї, с. Бійничі. Таким чином, села матимуть 3 991 виборця, а Стебник – 14 000. Чи є змагальна рівність між сільським населенням, яке матиме всього неповних 4000 і містом Стебник, який матиме 14000? То звідки пройде представник даного округу в майбутню ОТГ?

А тепер розглянемо на прикладі інший округ м. Дрогобича: усього виборців приблизно 16000 і з них сільського населення всього лише 2807 – це рівно населенню 1,5 багатоповерхового будинку Дрогобича. То чи можуть вони змагатися з дрогобичанами? Чи будуть представлені села Михайлевичі, Почаєвичі, Раневичі в раді? Ні. Навіщо це робилося? Яка мета такого перерозподілу? Як ми їхатимемо в села, від яких нема жодного представника?

Село Раневичі має 1359 виборців і може претендувати на те, щоб мати свого представника, який захищатиме інтереси вище перелічених сіл. Чому 3 села просто «викинуті»? Адже вони не зможуть бути конкурентноспроможними при такій «нарізці» округів. Мені дуже цікаво, хто автор цього проєкту.

Я звертаюсь до членів ТВК: шановні члени ТВК, я вас закликаю не робити таких вчинків, за котрі вам потім буде соромно. Ми повинні підтримати нашого селянина в першу чергу. В нашій майбутній ОТГ повинні бути представники сільського населення і це обов’язково. І ви повинні зробити все для того, щоб їх представництво було в майбутній ОТГ, а не нарізати округи таким чином, щоб села були дискваліфіковані.

Я закликаю п. Михайла Сікору, адже знаю, що вам болить сільське населення, що ви переймаєтесь за район, що вам це не байжуже, підтримайте мою заяву!

А також закликаю голів сільських рад, підтримайте моє звернення до ТВК, а якщо буде потрібно, то і до ЦВК. Тому що ми не маємо права допустити до цього! Ми повинні зробити все для того, щоб захистити селянина, щоб їх інтереси були представлені в майбутній ОТГ і щоб вони могли достойно відстоювати свої інтереси. А при даному розподілі це стає неможливо. Тому я сподіваюсь, що здоровий глузд переможе амбіції та закулісні ігри, та усі члени ТВК (незалежно від партійної приналежності) будуть нарізати округи, дотримуючись законодавства, а не як комусь потрібно.

Є Дрогобич, є Стебник, є сільське населення. Ми повинні всі порівну бути представлені в майбутній об`єднаній територіальній громаді. Закликаю всіх мене підтримати і не допустити реалізації такого плану знищення майбутнього села.

Міський голова Дрогобича Тарас Кучма

Перейти до вмісту