Експозиція “Скарби графа Лянцкоронського” музею “Дрогобиччина”. Портрет культової постаті Австрії- імператриці Єлизавети Баварської. 

16:29 1 Червня 2020
В експозиції “Скарби графа Лянцкоронського”є чудовий портрет культової постаті Австрії- імператриці Єлизавети Баварської.
25 квітня 1854 року сором’язлива і меланхолійна наречена, 16-річна Єлизавета,  вийшла заміж за 23-річного імператора Франца Йосифа Австрійського. Під час весільної церемонії тисячі людей вийшли на вулиці Відня, прагнучи побачити нову імператрицю.  Але Сісі, так її лагідно називали вдома, сиділа в кареті, що вирушила до її нової обителі і плакала. Дівчина, яка своє дитинство провела в літньому будинку в Поссенхофені, під Мюнхеном, де вчилася малювати і їздити на конях так і не звикне до Відня, строгого етикету і ізоляції. Уже через два тижні  вона напише, що почувається як пташка у золотій клітці. Свекруха трактуватиме її як дитину, а чоловік зануриться у державні справи. Відраду вона знайде у численних подорожах, у яких буде проводити більше часу, ніж вдома. У першу подорож вона вирушила інкогніто зі своїм чоловіком у червні 1855 року. Їхній шлях пролягав через Будапешт до Львова. «Два місяці щастя» – напише про цю подорож Сісі.  Франц Йосиф ще відвідає Львів у 1903 році, невдовзі після трагічної смерті Сісі, і на пам’ять про неї закладе перший камінь під будівництво неоготичного костелу св. Єлизавети і Ольги, що тепер є архітектурною принадою,  візитівкою  міста.
“Портрет Єлизавети, імператриці Австрії, з волоссям обрамленим плющем, 1855” так підписав Адольф Даутаге портрет  Сісі, виконаний у техніці літографії. Власне довге, каштанове волосся, що сягало колін, було предметом її особливої гордості. Вона була одержима спортом і дієтою, дбала про свою красу.  У  палаці, де вона проживала,  поруч з її покоями був облаштований фітнес зал. Сісі любила гімнастику, вправлялася на брусах, робила вправи з гантелями, займалася верховою їздою, фехтуванням і навіть виконувала циркові трюки, що було досить дивним на той час. Щоб підтримувати свою знамениту 50 см талію, при зрості 172 см, Сісі сиділа на строгій дієті, що складалася з бульйону, апельсин і яєць, а уже в старшому віці пила виключно сире молоко (подорожуючи з власною коровою). Її врода стала легендою. Дехто навіть зумисне приїжджав до Відня, щоб побачити імператрицю.
На портреті, що знаходиться в Палаці мистецтв,  Сісі зображена у світлому платті з віялом у руках. Портрети,зазвичай,замовляв Франц Йосиф, він обожнював свою дружину,  її зовнішню й внутрішню привабливість. Сама Сісі не любила позувати, а після 35 років панічно ненавиділа свої зморшки і  прикривала лице парасолькою або віялом.
Після трагічної смерті свого сина Рудольфа, єдиного спадкоємця  престолу, вона аж до смерті буде носити жалобу і більше не одягне світлого вбрання . Своїй наймолодшій доньці  Марії -Валерії вона постійно буде скаржитися на втому від життя, а Франца Йосипа лякати розмовами про смерть. Ця знаменита, яскрава жінка мала, до слова,  палких прихильників і лютих ненависників.
У вересні 1898р. Єлизавета поїде у свою останню подорож до Швейцарії, де під час прогулянки над Женевським озером анархіст Луіджі Лукені вб’є її, вдаривши заточеним напильником прямо в серце. Поховають імператрицю Єлизавету поряд з її сином. Франц Йосип переживе Сісі на 18 років, але уже ніколи не буде відвідувавати ні концертів, ні театрів після її смерті.
Більше почути про Єлизавету Баварську, німкеню, яка полюбила Угорщину і відіграла велику роль в історії  Австро-Угорської імперії, а також помилуватися її портретом, ви зможете, відвідавши Палац мистецтв.
Ольга Бунда, музей “Дрогобиччина”
Перейти до вмісту